SUB OCHII UNIUNII EUROPENE, Ministrul Dan Ioan Popescu discriminează presa

MAKE
Ziarul BURSA #Companii / 25 iunie 2004

Redactorului "BURSA" i-a fost interzisă participarea la conferinţa de presă organizată de Ministerul Economiei şi Comerţului, pe marginea privatizării "Electrica"

Dan Ioan Popescu cere, prin instanţă, 1 miliard de lei, ziarului "BURSA" pentru că a publicat articolul "Acţionarii «Luxten», conectaţi direct la ministrul economiei, Dan Ioan Popescu"

Articolul a fost premiat miercuri seara de prestigioasa instituţie "Freedom House"

În plină monitorizare europeană pe subiectul libertăţii presei, cîteva ziare au fost eliminate de la conferinţa de presă organizată miercuri de ministrul economiei, Dan Ioan Popescu. Printre cei cărora nu le-a dat voie să participe s-a aflat şi ziaristul "BURSEI", Alina Toma. În ediţia de ieri, am promis cititorilor că vom dezvălui motivul (îndeobşte, nu promitem nimic, dar această ocazie este de excepţie). Astăzi, ne ţinem de cuvînt.

Critica pentru preţul scăzut la care a vîndut două filiale ale "Electrica" l-a determinat pe ministrul Dan Ioan Popescu să anunţe public, într-o emisiune TV difuzată în seara de marţi, că va clarifica subiectul a doua zi, la conferinţa de presă.

Peste noapte, Dan Ioan Popescu s-a gîndit să separe presa cu care schimbă simpatii, de "cealaltă parte a presei" căreia nu i-a mai permis accesul. Ca să-şi motiveze selecţia, reprezentanţii Ministerului au găsit o justificare ingenioasă: cum că nu ar fi vorba de o conferinţă de presă, ci de "un interviu în exclusivitate".

Poate că am fi înghiţit găluşca (cu invidie!), dacă "exclusivitatea" ar fi fost acordată unei singure publicaţii (cam aşa se şi defineşte "exclusivitatea", nu-i aşa?!). Dar nu!, "exclusivitatea" a fost acordată unui număr de şapte publicaţii alese! Ceea ce nu mai înseamnă "exclusivitatea" unei publicaţii, ci excluderea anumitora.

Dan Ioan Popescu are un motiv serios să antipatizeze ziarul nostru: a reclamat "BURSA" în instanţă şi ne-a cerut daune morale de un miliard de lei. Procesul este pe rol.

Motivul domnului Popescu

Pe 2 decembrie 2003, ziarul "BURSA" a publicat o anchetă cu titlul "Acţionarii «Luxten», conectaţi direct la ministrul economiei, Dan Ioan Popescu", care se pare că l-a deranjat într-atît pe domnul Popescu, încît a dat în judecată ziarul "BURSA" şi pe autorul articolului, solicitîndu-le, nici mai mult, nici mai puţin decît un miliard de lei daune morale.

Ministrul avusese prilejul să răspundă în mod transparent la toate aspectele cuprinse în ancheta jurnalistică pe care am publicat-o (opinia sa a fost inclusă în articolul respectiv, fapt tot mai rar în presa noastră). Ancheta "Luxten" nu făcea altceva decît să arate că interesele ministrului economiei şi ale soţiei sale s-au intersectat în mai multe afaceri cu cele ale acţionarilor "Luxten", companie care a cîştigat sume importante de la societatea "Electrica", aflată chiar în subordinea ministrului Popescu.

Ziarul "BURSA" a evitat să facă publică acţiunea în instanţa intentată de ministrul Popescu, tocmai ca să nu îi fie interpretat acest gest ca o autovictimizare. Numai că încercarea ministrului de a ne obstrucţiona activitatea jurnalistică (gest care favorizează anumite instituţii media în detrimentul altora, creînd condiţiile concurenţei neloiale) schimbă datele problemei.

Ziarul "BURSA" îl anunţă în mod public pe ministrul economiei că va depune un protest la instituţiile abilitate, inclusiv la PSD.

Poate că domnul Popescu este un ministru competent, deşi rezultatele economiei pe care o serveşte nu ni se par convingătoare. Dar ce fel de om politic este acela care discriminează presa, după simpatii?!

O situaţie ironică: alaltăieri, articolul pentru care ministrul ne-a dat în judecată a fost premiat!

În cadrul unei festivităţi organizate la "Marriott", articolul pentru care ministrul Dan Ioan Popescu a dat "BURSA" în judecată, a fost premiat de prestigioasa instituţie "Freedom House". Daniel Bojin - autorul articolului - a fost menţionat în cadrul premiului "Tînărul jurnalist al anului 2003" - secţiunea economic/afaceri. Cu această ocazie, juriul a subliniat modul profesionist în care a realizat ancheta: "Pentru clarviziunea în investigaţie şi detaliul inciziei în corpul corupţiei, care dovedesc o foarte bună cunoaştere a mecanismelor economice."

Ziaristul "BURSEI" Daniel Bojin, a fost premiat în aceeaşi zi în care ministrul Dan Ioan Popescu nu a permis ziaristului "BURSEI" Alina Toma să participe la conferinţa sa de presă. Ce fel de regim trăim?...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb