SUBSCRIERE DE 2783%, PE TRANŞA DE RETAIL, NEGARANTATĂ PÂNĂ IERI Ancheta DNA privind şefii RCS&RDS nu a speriat mulţi investitori

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 mai 2017

Ancheta DNA privind şefii RCS&RDS nu a speriat mulţi investitori

Unii brokeri reclamă faptul că acordarea de credite pentru subscriere denaturează cererea

ASF se derobează de orice responsabilitate privind această ofertă

La data de 8 mai 2017, RCS&RDS a fost înştiinţată oficial de către DNA că are calitatea de suspect în cadrul anchetei în curs

Investitorii îşi puteau retrage subscrierile până la ora 17.00

------------

Actualizare 20:42 Oferta Digi s-a închis la preţul de 40 de lei pe acţiune

Un e-mail transmis de intermediari instituţionalilor indică un preţ de închidere al ofertei Digi de 40 de lei/acţiune, informează News.ro. La acest nivel, operaţiunea de piaţă s-ar cifra la aproximativ 860 de milioane de lei (189 milioane euro), iar valoarea de piaţă a companiei care deţine operatorul telecom RCS&RDS ar fi cu puţin peste 823 milioane euro.

(S.A.)

-----------

Actualizare 17:16

Subscrierea la oferta Digi a fost de 2749% (74.968.974 milioane de acţiuni) pe segmentul de retail negarantat, până astăzi la ora 17.00, ne-a declarat Marcel Murgoci, director de operaţiuni la "Estinvest Focşani".

(S.A.)

------------

Actualizare 16:05

Subscrierea la oferta Digi ajunsese la 2754% (75.142.380 milioane de acţiuni) pe segmentul de retail negarantat, până astăzi, în jurul orei 16.00, potrivit brokerilor de la "Estinvest".

Subscrierile s-au închis la ora 12.00, dar investitorii îşi pot retrage subscrierile până la ora 17.00.

(S.A.)

-------------

Puţini dintre investitorii în oferta Digi Communications s-au speriat de punerea sub urmărire penală a doi dintre şefii RCS&RDS şi şi-au retras subscrierile, după amendarea prospectului ofertei.

Astfel, subscrierea ajunsese la 2783% (aproximativ 75,92 milioane de acţiuni Digi), pe segmentul de retail negarantat, până ieri, în jurul orei 18.00, după ce, cu o zi înainte fusese de 2796% (76,28 milioane de acţiuni). Cu alte cuvinte, subscrierile au scăzut, per total, cu aproximativ 350.000 de acţiuni, în condiţiile în care au mai şi venit investitori noi, în cursul zilei de ieri.

Digi Communications a completat prospectul de listare, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, vineri, începerea urmăririi penale faţă de Ioan Bendei, Vicepreşedinte şi Administrator Executiv al RCS&RDS, pentru spălare de bani şi mită.

În aceste condiţii, compania a anunţat că investitorii îşi pot retrage subscrierile până pe 10 mai, ora 17.00. Ofera urmează să se încheie la ora 12.

Pe lângă problema anchetei DNA, trântită fix în mijlocul ofertei, în piaţă au apărut şi alte reclamaţii legate de listarea Digi. Unii brokeri se întreabă dacă nu cumva faptul că unii intermediari ai ofertei au acordat credite clienţilor, pe măsură ce gradul de suprasubscriere creştea, pentru a le asigura cote mai mari de alocare, nu a generat o denaturare a cererii. Aceştia consideră că trebuie analizate criteriile pe care au fost acordate aceste credite. Aceste instrumente au fost utilizate şi la ofertele anterioare, de exemplu Romgaz, însă nu la această scară. În prezent, subscrierile pe retail la oferta Digi însumează aproximativ un miliard de euro, în condiţiile în care au fost făcute la preţul maxim de 56 de lei/acţiune. Preţul final va fi stabilit însă în urma subscrierilor de pe tranşa investitorilor instituţionali, în intervalul 38-56 lei/acţiune.

În condiţiile în care Digi Communications, acţionarul majoritar al RCS&RDS, este o companie din Olanda, prospectul ofertei a fost supus autorizării Autorităţii din Olanda, şi nu Autorităţii de Supraveghere Financiară de la noi.

ASF se derobează de orice responsabilitate privind această ofertă şi privind clarificarea aspectelor ei pentru investitori, în condiţiile în care, în piaţă, s-au făcut confuzii între Digi şi RCS&RDS, inclusiv în informările transmise de către brokeri.

ASF ne-a transmis: "Prospectul privind oferta publică secundară iniţială de vânzare de acţiuni de clasa B emise de Digi Communications NV, în scopul admiterii la tranzacţionare a acţiunilor de clasa B emise de societate pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti, a fost aprobat în data de 26.04.2017 de către Autoritatea pentru Pieţe Financiare din Olanda (AFM), fiind întocmit în conformitate cu legislaţia sa naţională ce transpune Directiva 2003/71/CE privind prospectul care trebuie publicat în cazul unei oferte publice de valori mobiliare sau pentru admiterea valorilor mobiliare la tranzacţionare. În data de 27.04.2017 AFM a transmis către ASF notificarea deciziei de aprobare a prospectului aferent societăţii DIGI COMMUNICATIONS N.V., împreună cu o copie a acestuia şi a rezumatului în limba română. Urmarea notificării, ASF a asigurat publicarea pe site-ul propriu a documentelor primite.

Potrivit prevederilor art.17 din Directiva 2003/71/CE (transpus în Regulamentul nr.1/2006 privind emitenţii şi operaţiunile cu valori mobiliare, la art.49), în cazul unei oferte publice transfrontaliere prospectul aprobat de statul membru de origine, precum şi orice amendament la acesta sunt valabile pentru oferta publică sau pentru admiterea la tranzacţionare într-un stat membru gazdă, cu condiţia ca autoritatea competentă a statului membru gazdă să fie notificată cu privire la aprobarea respectivelor documente.

Autoritatea statului membru gazdă (ASF) nu efectuează nicio procedură de aprobare sau procedură administrativă în ceea ce priveşte prospectul.

În conformitate cu prevederile art.51 din Regulamentul nr.1/2006, în situaţia în care ASF, în calitate de autoritate competentă gazdă, constată că s-au comis nereguli de către emitent sau de către instituţiile financiare însărcinate cu oferta publică sau că emitentul şi-a încălcat obligaţiile care îi reveneau ca urmare a faptului că valorile mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, aceasta informează autoritatea competentă a statului membru de origine şi ESMA (The European Securities and Markets Authority) cu privire la aceste constatări. În cazul în care, contrar măsurilor luate de către autoritatea competentă a statului membru de origine sau dacă aceste măsuri se dovedesc inadecvate, emitentul sau intermediarul însărcinat cu oferta publică continuă să încalce prevederile legale incidente, ASF, după ce a informat autoritatea competentă a statului membru de origine şi ESMA, ia toate măsurile care se impun pentru protecţia investitorilor şi informează Comisia Europeană şi ESMA cu privire la măsurile dispuse".

Cu alte cuvinte, calea prin care ASF poate interveni, chiar dacă observă nereguli, este foarte lungă, iar instituţia nu pare să aibă nici o tragere să o apuce. De altfel, ASF nu a luat nici o poziţie vineri, când DNA a anuţat o anchetă asupra şefilor RCS&RDS.

Compania spune, în amendametul prospectului, că a fost anunţată despre anchetă pe 8 mai.

În amendamentul prospectului se arată: "La data de 5 mai 2017, anumite persoane fizice, inclusiv două persoane care deţin în acest moment poziţii de conducere în principala filială a Societăţii, RCS & RDS, Ioan Bendei şi Mihai Dinei, precum şi fostul Director General al RCS & RDS, Alexandru Oprea, au fost înştiinţate în mod oficial de către DNA ca sunt anchetate în legatură cu săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi spălare de bani. La data de 8 mai 2017, RCS&RDS a fost înştiinţată oficial de către DNA că are calitatea de suspect în cadrul anchetei în curs cu privire la aceleaşi fapte.

În cadrul aceleiaşi anchete, domnul Dumitru Dragomir a fost inculpat, fiind acuzat că prin contractul de asociere în participaţiune ar fi primit mită în legătură cu contracte încheiate între RCS&RDS şi LPF cu privire la drepturi de televizare pentru meciuri de fotbal din Liga 1 şi că ar fi fost complice la spălarea de bani care se suspectează a fi fost realizată prin achiziţia de către RCS&RDS a ansamblului pentru evenimente.

Nu este exclus ca alţi administratori ai Societăţii sau ai RCS&RDS să dobândească calitatea de suspecţi în cadrul anchetei, pe măsură ce aceasta progresează. Societatea continuă să coopereze deplin în cadrul anchetei şi consideră că RCS&RDS şi foştii şi actualii membri ai conducerii sale au acţionat corect şi în conformitate cu legea. La acest moment nu au fost inculpate alte persoane ca urmare a anchetei, cu excepţia domnului Dragomir. Societatea nu poate anticipa dacă şi când ar putea să apară alte puneri sub acuzare, respectiv dacă orice astfel de inculpare va rezulta în adoptarea de măsuri preventive sau într-o condamnare".

De asemenea, Societatea nu poate anticipa dacă şi când aceste persoane ar putea dobândi calitatea de suspecţi, când se va finaliza ancheta sau care va fi întinderea eventualei răspunderi a Societăţii sau a RCS&RDS ca urmare a celor rezultate în cadrul anchetei. În prospect, se precizează: "Sancţiunile posibile pot include, printre altele, amenzi penale aplicate RCS & RDS şi persoanelor fizice, sechestru de bunuri, excluderea RCS & RDS din anumite licitaţii publice sau private sau pedeapsa cu închisoarea pentru persoanele fizice anchetate. Amenzile sau confiscările de bunuri pot fi semnificative.

Separat, DNA a investigat anumite plăţi de comisioane pe care LPF le-ar fi făcut la instructiunea domnului Dumitru Dragomir către un anumit intermediar, folosind fonduri pe care le-au primit anterior de la noi în schimbul dreptului exclusiv de a difuza meciurile din Liga 1. Acea investigaţie a condus la punerea sub acuzare a domnului Dumitru Dragomir pentru delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală. În iunie 2016, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat (cu drept de apel) pe domnul Dragomir la o pedeapsă cu închisoarea de 7 ani. Contractul nostru de difuzare încheiat cu LPF nu este investigat. De asemenea, noi nu am avut şi nu avem nicio relaţie comercială cu intermediarul despre care se pretinde că a fost implicat în presupusa schemă de spălare a banilor. DNA nu a avansat nicio acuzaţie împotriva noastră în legătură cu problema de mai sus.

Dacă vom fi acuzaţi sau dacă se va dovedi că am săvârşit fapte de corupţie sau de spălare de bani, inclusiv ca rezultat al anchetelor sus-menţionate, orice astfel de acuzaţii sau de încălcări pot determina prejudicii financiare, comerciale şi reputaţionale, oricare dintre acestea putând avea efecte negative semnificative asupra activităţii, situaţiei financiare şi rezultatele operaţiunilor noastre".

Digi Communications va continua să coopereze deplin în cadrul anchetei şi consideră că RCS & RDS şi foştii sau actualii membri ai conducerii sale au acţionat corect şi în conformitate cu legea, potrivit prospectului.

Un grup de acţionari Digi Communications, acţionarul majoritar al RCS&RDS, a lansat, pe 28 aprilie, o ofertă prin care vrea să vândă un pachet de 21.744.108 acţiuni, pentru o sumă cuprinsă între 826,27 milioane de lei şi 1,21 miliarde de lei.

Oferta se derulează până pe 10 mai, acţiunile oferite spre vânzare fiind din clasa B, având drepturi limitate de vot (o acţiune din clasa B are un drept de vot, iar o acţiune din clasa A are 10 drepturi de vot), dar aceleaşi drepturi la dividende (ca si actiunile de clasa A).

Tranşa pentru investitorii de de retail cuprinde 15% din acţiuni, în timp ce restul, de 85%, este destinat tranşei investitorilor instituţionali.

Investitorilor de retail li se va acorda o alocare garantată de 100% pentru numărul maximum de 267 acţiuni oferite per investitor de retail, conform principiului "primul sosit, primul servit", până la un număr total de 534.000 acţiuni oferite.

Investitorii de retail pot obţine o reducere de 7% din preţul de ofertă pentru subscrierile efectuate în mod valabil în primele cinci zile lucrătoare ale perioadei ofertei, până în data de 5 mai, şi o reducere de 3% din preţul de ofertă pentru subscrierile efectuate în perioada 8-10 mai.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Oare nu este de datoria ASF sa protejeze investitorul roman si sa se asigure ca acesta e informat complet si corect?

    1. asf inchide ochii tot timpul da nu vedem noi!

      la romcab cum s-a ajuns in situatia aia fara iesire ? 

      asf le-a permis ! 

      vladescu stia, ce a facut ? 

      seful digi stia de spaga de 3 milioane de euro si ce a facut ?

      ca doar nu da bendei 3 milioane fara acordul sefului ! 

      Exista prospect aprobat plus amendament plus drept de retragere. Unde e problema?

      intreaba-i pe cei de la romcab !

      asf in sus, asf in jos, asf nu face, asf nu drege. Pentru aceasta oferta Digi...ce nu e clar? "Digi Communications, acţionarul majoritar al RCS&RDS, este o companie din Olanda, prospectul ofertei a fost supus autorizării Autorităţii din Olanda, şi nu Autorităţii de Supraveghere Financiară de la noi." zice dna Adina Ardelean in articol. Inteleg, multi carcotasi trebuie sa dea ei vina mereu pe cineva si sa gaseasca nod in papura, printre care si autoarea, de altfel: "Cu alte cuvinte, calea prin care ASF poate interveni, chiar dacă observă nereguli, este foarte lungă, iar instituţia nu pare să aibă nici o tragere să o apuce. De altfel, ASF nu a luat nici o poziţie vineri, când DNA a anuţat o anchetă asupra şefilor RCS&RDS."

      Care ar (putea) fi neregulile in acest IPO, strict aici, la care se gandeste lumea? Urmarirea penala a companiei, urmarirea penala si arestarea actionarului/actionarilor majoritari? Comunicatul DNA nu face referire la asa ceva si n-avea cum. La momentul acesta nu sunt dovezi. Ce-ar trebui ASF si/sau AFM sa faca, sa opreasca procedura de listare?

      Oricum, pe bune, chiar a2-a, a 3-a zi de la inceputul ofertei, DNA da comunicat privind DIgi.. Am sustinut intotdeauna DNA, dar serios? 

      E vreo informatie de natura sa-ti afecteze pretul (nu zvonuri sau prezumtii), noua, la care trebuia sa faca asf altceva? Nu povesti, concret! Sa fie in jurisdictia lor si sa nu fi facut nimic din ceea e e legal treaba lor sa faca? Altfel decizia e la tine, cumperi sau nu cumperi! In rest, prea multe tanguieli de baba nevoiasa!

      mai ai compa trompa?

    Societatea care a lansat oferta şi urmează să intre la tranzactionare este Digi Communications nu RCS&RDS, ce tot le amestecați. Vă place să creați false probleme.

    1. da insa teszari e in toti si in toate !

      ceasul ticaie, vrem, nu vrem, tic tac, tic tac. 

    Ancheta DNA n-are nicio legatura directa cu listarea DIGI, companie olandeza care controleaza RCS. Daca s-ar fi listat RCS ar fi existat intr-adevar o problema.

    Posibil ca vor cadea cateva capete din Romania ale RCS. 

    Eu chair ma bucur daca se vor retrage cativa intrucat voi primi mai multe actiuni din cele subscrise.

    1. Cred ca de fapt MITITICA Dragomir este problema nr.1, ma si miram cum naiba a facut asta atatia bani!

    se pare ca pretul final va fi in jur de 40 lei

    1. roty basistule?

    [Mesaj eliminat conform regulamentului]

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb