Subscrierile în oferta Fidelis au depăşit pragul de 400 milioane euro

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 aprilie 2023

Subscrierile în oferta Fidelis au depăşit pragul de 400 milioane euro

Tranşele în euro au cumulat aproape 80% din ordinele de cumpărare Astăzi este ultima zi în care se mai pot subscrie titluri de stat Fidelis

Subscrierile pentru titlurile de stat Fidelis depăşiseră vineri după-amiază pragul de 400 milioane de euro, aproape 80% provenind din emisiunile în euro, conform calculelor noastre pe baza datelor disponibile în platformele brokerilor.

Oferta, ce a debutat în data de 27 martie şi se va încheia astăzi, este croită în cinci tranşe, două în euro şi trei în lei. Pentru tranşa în euro cu maturitatea de un an şi dobânda de 3,7%, vineri la ora 16:30, ordinele de cumpărare erau în valoare de 136,3 milioane de euro, în timp ce pentru cea cu maturitatea de cinci ani şi dobânda anuală de 5,85%, subscrierile se ridicau la 206,5 milioane de euro. Subscrierile mult mai mari pentru tranşele în euro pot fi explicate prin dobânda relativ ridicată pentru emisiunea cu scadenţa mai lungă şi perspectiva unor randamente real pozitive.

Alin Brendea, directorul de operaţiuni al societăţii de brokeraj Prime Transaction, spune: "Dobânda de 5,8% pe cinci ani, echivalentă cu circa 6,5% pentru un randament impozitat cu 10%, rivalizează puternic cu randamentele obţinute de investitorii de pe piaţa imobiliară. Iar investiţia în titluri de stat este garantată de acesta, fără limită de sumă, în plus existând şi marele avantaj al lichidităţii: poţi vinde când vrei, cât vrei şi să încasezi şi dobânda aferentă perioadei de deţinere".

În martie, inflaţia în zona euro a fost de 6,9% în dinamică anuală, în scădere faţă de nivelul de 8,5% din luna anterioară. Pentru acest an, Comisia Europeană prognozează o inflaţie de 5,6% şi de 2,4% în 2024.

Spre deosebire de tranşele în euro, cele în lei au suscitat un interes mult mai redus. Pentru cea cu maturitatea de un an şi dobânda de 6,7%, subscrierile erau de 45,6 milioane de euro (225,4 milioane de lei), în vreme ce în cazul tranşei cu maturitatea de trei ani şi dobânda anulă de 7,35%, ordinele de cumpărare se ridicau la aproape 26,5 milioane de euro (130,8 milioane de lei).

Cea de-a cincea tranşă, dedicată donatorilor de sânge, a cumulase subscrieri de 26 milioane de euro (128,5 milioane de lei). Dobânda oferită în acest caz este de 7,7%, iar maturitatea titlurilor este de un an. În cadrul acestei tranşe pot subscrie persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 30 septembrie 2022, pragul minim de subscriere în acest caz fiind de 500 de lei.

Pentru finele acestui an, BNR prognozează o inflaţie de 7% (±2%), care urmează să ajungă la 4,2% în trimestrul al patrulea din 2024.

Vineri, la ora 16:30, subscrierile totale în ultima ofertă Fidelis se ridicau la 441 milioane de euro. Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei (cu excepţia tranşei donatorilor de sânge), respectiv 1.000 de euro.

În procesul de subscriere a titlurilor de stat Fidelis nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

După finalizarea perioadei de subscriere, titlurile vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. BCE anunță noi majorări de dobândă, deci cei care au cumpărat acum au luat țeapă

    1. Majorările vor continua, dar cine îți oferă dobânzi de 5,8% la euro? Acum?

      Eventual aloci alți bani pentru dobânzi superioare. :))) 

      La Euro nu vom vedea dobanzi mai mari, nici la depozite bancare, nici la TS. Doar la obligatiunile corporatiste, dar acolo si riscul e pe masura.

      Am auzit că la Hidro se poate obține un preț preferențial dacă se donează un rinichi!)))Ăștia vor să devină vânzători de organe pe piețele internaționale.

      Ce e prostia asta!Dacă vrei sânge creează un program cu adevărat stimulant.Nu baga bursa în cloaca asta.

      Spusesem în contextul BCE, care sigur va ridica dobânzile.

    Am inteles ca un donator a subscris titluri de 10 milioane de euro si a beneficiat de bonusul de dobanda de 1%. La 10 milioane, 1% inseamna 100 000 euro, probabil pentru 500 ml de sange. Deci statul roman cumpara un litru de sange cu 200 000 de euro. O tara de tampiti!

    1. Oameni buni,am luat-o cu capul!Ați mai auzit de așa ceva prin vre-un colț de lume?Poate nu știu eu.

      Problema de constituționalitate si-a pus-o cineva?Dacă esti"sanatos"ai drepturi mai multe decât un om bolnav care nu poate dona?

      Mie îmi.place aici...dacă n-as rade de prosti m as plictisi

      Si eu am donat 450 ml de sange pentru 66 ron +1 zi nelucrat platita + 2 carnati si peste 370 zile + vreo 500 de RON , la ora 10 eram singurul donator.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb