Subscrierile membrilor UNSAR au stagnat la 5,5 miliarde de lei în primele nouă luni

F.A.
Bănci-Asigurări / 26 noiembrie 2013

Subscrierile membrilor Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) s-au plasat în primele nouă luni la 5,5 miliarde de lei, în stagnare faţă de septembrie 2012, arată un comunicat remis redacţiei.

"Cu subscrieri totale în valoare nominală de 5,5 miliarde lei, apropiate perioadei similare din anul trecut, cuvântul de ordine care caracterizează evoluţia în ansamblu a membrilor UNSAR după 9 luni de activitate este stagnare. Principalele clase de asigurări a căror pondere au influenţat rezultatul final sunt asigurările de viaţă respectiv cele auto de avarii şi furt - CASCO", potrivit sursei citate

"După primul trimestru din 2013 rezultatele membrilor UNSAR, care reprezintă aproximativ 90% din cele ale întregii pieţe, arătau încurajator, piaţa intrând pe un trend ascendent. Semnele de redresare indicau un plus al subscrierilor de 4% atât la total cât şi la segmentul asigurărilor generale, o creştere de 5% la asigurările de viaţă, ba chiar un +9% la asigurările de locuinţe. În trimestrul al doilea lucrurile n-au mai evoluat în acelaşi ritm. La sfârşitul lui iunie totalul primelor brute subscrise înregistra o creştere de doar 3%, pentru ca după 9 luni din acest an să vorbim de subscrieri similare cu cele de anul trecut, în aceeaşi perioadă", menţionează UNSAR.

În cifre nominale, neidexate cu rata inflaţiei, la clasa asigurărilor generale membrii UNSAR au subscris în primele 9 luni din 2013 un volum de prime de 4,50 miliarde lei faţă de 4,46 miliarde lei în perioada similară din 2012. "Dacă luăm însă în calcul inflaţia înregistrată în această perioadă, 4,1% - conform BNR, în termeni reali membrii UNSAR au înregistrat mai degrabă un regres decât de o stagnare a subscrierilor de prime la această categorie", precizează Uniunea.

Unul dintre segmentele de asigurări care a influenţat negativ rezultatele în ansamblu este cel al asigurărilor de viaţă, se mai arată în comunicat. La sfârşitul trimestrului III totalul subscris de membrii UNSAR indică suma de 988,5 miliarde lei, în scădere cu 8,5% faţă de 2012.

"Aflate în topul preferinţelor consumatorilor de asigurări în anii 2000-2007, asigurările cu componenta de investiţie (unit linked) au devenit mai puţin atractive odată cu apariţia crizei economice, printre factorii determinanţi fiind diminuarea oportunităţilor de plasament financiar şi scăderea randamentelor investiţionale. De la o pondere de 60% în portofoliile asigurătorilor de viaţă în anii trecuţi, asigurările unit-linked mai reprezintă în medie în prezent doar circa 30% , restul fiind ocupat de asigurările tradiţionale, cele cu randament minim garantat", arată sursa citată.

Segmentul asigurărilor generale continuă să fie dependent de cele două linii de asigurări auto, CASCO respectiv RCA. În ceea ce priveşte asigurarea RCA, rezultatul subscrierilor ( 1,7 miliarde lei) şi procentajul de creştere (+9%) reflectă efortul făcut de companii în direcţia aşezării acestei categorii de asigurări pe baze actuariale corecte, potrivit UNSAR.

"Pe de altă parte asigurările CASCO depind în continuare de evoluţia vânzărilor de autoturisme noi, respectiv de flexibilitatea soluţiilor de finanţare pentru achiziţia lor. Conform datelor APIA (Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Autovehicule) pe totalul primelor trei trimestre din 2013, se înregistrează o scădere generală a pieţei auto de 11,4%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012. În acest context, scăderea cu 6% a subscrierilor la asigurările CASCO, în aceeaşi perioadă, reflectă tendinţa generală din acest domeniu", se mai spune în comunicat.

La sfârşitul primelor 9 luni, membrii UNSAR înregistrau un număr de 3, 4 milioane de poliţe facultative de asigurare a locuinţei şi un volum de prime subscrise de 463 milioane lei. Rezultatul este superior cu circa 5% celui din aceeaşi perioadă a anului 2012. La poliţele facultative se adaugă, conform raportarilor PAID circa 400.000 de poliţe obligatorii.

Indemnizaţiile brute plătite de asiguratorii UNSAR au totalizat în perioada de referinţă 3,1 miliarde lei ceea ce reprezintă circa 65% din volumul total al subscrierilor. Potrivit sursei citate, în raport cu primele trei trimestre ale anului trecut acestea au înregistrat o scădere cu 5% fapt care pune în evidenţă preocuparea companiilor membre UNSAR în direcţia eficientizării activităţii şi a promovării unei politici prudente de subscrieri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5521
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2944
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9517
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.9182

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb