Curtea Militară de Apel Bucureşti a respins, ieri, contestaţiile formulate de persoanele acuzate în dosarul 10 august, dosar în care sunt investigate violenţele exercitate de jandarmi împotriva protestatarilor. În urma acestei decizii, dosarul se va întoarce la Tribunalul Militar, unde va începe judecata pe fondul cauzei, după mai bine de 6 ani de la săvârşirea faptelor. Contestaţiile respinse de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti fuseseră formulate de foştii şefi ai Jandarmeriei - colonelul în rezervă Gheorghe Sebastian Cucoş, colonelul în rezervă Ionuţ Cătălin Sindile, colonelul Laurenţiu Valentin Cazan şi plutonier adjunct şef George Buzatu.
Cătălina Hopârteanu, coordonatoarea campaniei "10 august" susţinută de comunitatea Declic, a subliniat importanţa acestei decizii: "Într-o vreme în care procesele stau cu anii blocate în camera preliminară, faptul că în dosarul «10 august» începe procesul pe fond, la un an de la trimiterea în judecată, este o mare victorie".
Printre persoanele care au cerut şi obţinut redeschiderea anchetei se numără Ioan Crăciuneanu, una dintre victimele violenţelor din 10 august 2018. Acesta a fost reprezentat în instanţă de sora sa, avocata Lucia Crăciuneanu, şi de avocatul Toni Decean, din partea Comunităţii Declic. Membrii Declic au sprijinit financiar eforturile judiciare, atât în faza de anchetă, cât şi în instanţă, contestând clasările iniţiale ale dosarului.
În cadrul protestului din 10 august 2018, jandarmii sunt acuzaţi că au utilizat în mod abuziv arme neletale împotriva cetăţenilor, provocând răni grave. Conform datelor din dosarul trimis la instanţă, au fost folosite 63 de grenade de mână cu efect acustic, 489 de grenade cu efect iritant lacrimogen şi 316 cartuşe de calibru 38 şi 40 mm, toate cu efect iritant lacrimogen. O expertiză tehnică realizată de specialişti ai Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a confirmat că grenadele utilizate aveau un potenţial ridicat de a exploda şi de a provoca răni grave, inclusiv arsuri, din cauza forţei impactului, a schijelor şi a temperaturilor ridicate la care erau expuse. Aceste arme au cauzat suferinţe fizice majore pentru sute de persoane, care au necesitat îngrijiri medicale.
Respingerea contestaţiilor şi începerea procesului pe fond reprezintă un moment crucial pentru victimele din 10 august 2018, dar şi pentru societatea civilă, care a cerut insistent tragerea la răspundere a celor responsabili de violenţele din ziua respectivă.