Florin Vasvari, London Business School: "Private equity - clasa de active cu cea mai rapidă creştere din ultimii 30 de ani"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 octombrie

Florin Vasvari a afirmat: "La începutul anilor 90, industria de private equity globală valora doar o sută de miliarde (n.r. de dolari) iar astăzi, dacă luăm în considerare numai fondurile pure de private equity, valoarea sa se ridică la 6,5 trilioane".

Florin Vasvari a afirmat: "La începutul anilor 90, industria de private equity globală valora doar o sută de miliarde (n.r. de dolari) iar astăzi, dacă luăm în considerare numai fondurile pure de private equity, valoarea sa se ridică la 6,5 trilioane".

În România ar trebui să li se permită fondurilor de pensii să investească în active alternative, după modelul Statelor Unite sau al Canadei, conform profesorului de la London Business School

Private equity este clasa de active cu cea mai rapidă creştere, cel puţin din ultimii 30 de ani, a spus Florin Vasvari, Professor of Accounting la London Business School şi Academic Director în cadrul Institute of Entrepreneurship and Private Capital, în cadrul unui eveniment organizat, miercuri, de fondul de investiţii de private equity Morphosis Capital.

Florin Vasvari a afirmat: "La începutul anilor 90, industria de private equity globală valora doar o sută de miliarde (n.r. de dolari) iar astăzi, dacă luăm în considerare numai fondurile pure de private equity, valoarea sa se ridică la 6,5 trilioane. Dar, dacă avem în vedere o definiţie mai amplă a fondurilor de private capital, ce include şi real estate, infrastructură şi altele, valoarea este de 14 trilioane. Vorbim despre clasa de active cu cea mai rapidă creştere, cel puţin din ultimii 30 de ani".

Conform profesorului de la London Business School, unul dintre factorii care au facilitat creşterea atât de puternică a industriei de private equity este apariţia treptată a investitorilor instituţionali. "La început nu existau fonduri de pensii sau alţi instituţionali care să investească în private equity. Or, până la finele anului trecut, aproape un trilion (n.r. de dolari) din această industrie era furnizat de fondurile de pensii. Prin urmare, private equity a devenit o industrie care administrează economiile a milioane de persoane din lume".

Al doilea factor a fost diversificarea puternică a strategiilor folosite în industrie a mai spus Florin Vasvari. "S-a pornit de la achiziţia unor companii cu datorii care eventual să fie lichidate, iar astăzi avem o varietate incredibilă de strategii, avem fonduri de creştere, partea operaţională a devenit foarte importantă, criteriile ESG, informaţiile şi datele au devenit, de asemenea, foarte importante", a completat profesorul.

În opinia sa, cel de-al treilea factor care a facilitat dezvoltarea industriei au fost reglementările. "Industria este acum reglementată într-o anumită măsură; nu poţi opera un fond de private equity fără licenţă, nu poţi ridica capital fără licenţă, etc. Or, toate acestea reprezintă un semn de maturitate", a spus Vasvari.

Conform profesorului de la London Business School, estimările sunt ca, în anul 2028, valoarea industriei globale de private equity să ajungă între 20 şi 25 trilioane de dolari.

"Private equity este, probabil, singura clasă de active unde există o aliniere perfectă în termeni de orizont investiţional între managerii de fond şi investitori"

Profesorului de la London Business School este de părere că, modelul de guvernanţă din sectorul de private equity este mai eficient, comparativ cu cel al companiilor listate.

"Când acţionariatul este concentrat şi există o aliniere între managerii de fond şi investitori, deciziile se iau mult mai rapid, iar conducerea se poate concentra nu doar pe trimestrul sau anul viitor, ci poate să aibă în vedere cinci-şase ani, astfel încât este creată mai multă valoare. Private equity este, probabil, singura clasă de active unde există o aliniere perfectă în termeni de orizont investiţional între managerii de fond şi investitori", a afirmat Florin Vasvari.

În opinia sa, principalele avantaje ale investiţiilor de tip private equity sunt legate de durata de timp îndelungată pentru care este investit capitalul şi de faptul că, în procesul de alocare a capitalui, se pot folosi informaţii privilegiate. "Folosirea informaţiilor privilegiate în tranzacţii este infracţiune în pieţele publice, dar în sectorul de private equity, când o companie este cumpărată sau vândută, managerul foloseşte astfel de informaţii. Nu este surprinzător că, din ceea ce ştiu, în cei 40 de ani ai industriei de private equity, nu a existat niciun an în care fondul mediu să piardă bani. Nu spun că acest lucru va continua la nesfârşit, dar acestea sunt datele până în prezent".

Conform profesorului de la London Business School, în România ar trebui să li se permită fondurilor de pensii private să investească în active alternative, după modelul Statelor Unite sau al Canadei.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5521
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2944
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9517
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.9182

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb