Suedia va oferi până la 34.000 de dolari migranţilor care se întorc în ţările lor

M.S.
Internaţional / 14 septembrie

Ministrul suedez al emigraţiei, Johan Forssell, promovează această "schimbare de paradigmă", în ciuda riscurilor să se trezească cu un efect contrar, atrâgand mai mulţi migranţi, ispitiţi fiind de suma de 34 de mii de dolari.

Ministrul suedez al emigraţiei, Johan Forssell, promovează această "schimbare de paradigmă", în ciuda riscurilor să se trezească cu un efect contrar, atrâgand mai mulţi migranţi, ispitiţi fiind de suma de 34 de mii de dolari.

Suedia va oferi până la 34.000 de dolari (350.000 de coroane suedeze) migranţilor care se întorc în ţările lor de origine, într-o schimbare majoră de politică, care, anunţată fiind pe 12 septembrie 2024, urmeaza sa se aplice începând din 2026, stire reluata de mai multe organe de presa.

Contextul politic şi influenţa Suedezilor Democraţi

În alegerile generale din 2022, partidul de extremă dreaptă Suedezii Democraţi a obţinut locul al doilea, devenind o forţă politică importantă care sprijină guvernul condus de prim-ministrul Ulf Kristersson din Partidul Moderat (centru-dreapta).

Kristersson a promis încă din 2022 că va combate imigraţia şi criminalitatea, iar măsura privind creşterea granturilor pentru migranţi se aliniază acestei promisiuni politice.

Programul de granturi pentru repatriere

Suedia avea deja un program de repatriere, lansat în 1984, care oferea sume mai mici pentru migranţii care doreau să se întoarcă în ţările lor de origine. În prezent, acest program oferă până la 10.000 de coroane (aproximativ 976 de dolari) per adult şi 5.000 de coroane (488 de dolari) per copil, cu un plafon de 40.000 de coroane (3.903 dolari) pe familie. Forssell a menţionat că acest program a fost utilizat foarte rar, doar un migrant beneficiind de el în 2023.

Critici şi provocări

Cu toate acestea, măsura a fost criticată de un raport guvernamental publicat în august 2024, care a concluzionat că beneficiile economice ale creşterii sumei nu justifică costurile asociate.

Joachim Roist, preşedintele comisiei care a realizat raportul, a avertizat că măsura ar putea transmite un mesaj negativ, sugerând că imigranţii nu sunt bineveniţi în Suedia, ceea ce ar putea complica şi mai mult eforturile de integrare.

Comparativ cu alte ţări europene

Suedia nu este singura ţară din Europa care oferă stimulente financiare pentru repatriere. Alte ţări europene, precum Danemarca, Germania, Franţa şi Norvegia, au programe similare, însă sumele oferite sunt semnificativ mai mici. De exemplu, Danemarca oferă peste 15.000 de dolari per persoană, în timp ce Franţa, Germania şi Norvegia oferă între 1.400 şi 2.800 de dolari.

Schimbările în politica de imigraţie a Suediei

Această măsură face parte dintr-un efort mai amplu al guvernului suedez de a limita imigraţia. După criza refugiaţilor din 2015, când Suedia a primit 163.000 de solicitanţi de azil - cel mai mare număr pe cap de locuitor din Europa - guvernul a înăsprit regulile de azil şi a redus numărul de permise de şedere. Aceste măsuri au dus la o scădere semnificativă a cererilor de azil. Conform Agenţiei Suedeze de Migraţie, până în iulie 2024, Suedia a primit doar 5.600 de cereri de azil, iar Statisticile Suediei preconizează că ţara va înregistra emigraţie netă pentru prima dată în 50 de ani.

În plus, datele statistice arată o creştere a emigraţiei în rândul migranţilor din ţări precum Irak, Somalia şi Siria. Guvernul a subliniat că aceste măsuri sunt necesare pentru a asigura o imigraţie sustenabilă şi pentru a reduce excluziunea socială.

Contra migranţilor oportunişti

Guvernul suedez a luat măsuri pentru a preveni atragerea migranţilor oportunişti care ar putea veni în Suedia doar pentru a beneficia de cei 34.000 de dolari oferiţi pentru repatriere. Printre măsurile implementate pentru a minimiza acest risc se numără următoarele:

1. Eligibilitatea strictă: Numai migranţii care au permis de şedere temporar sau permanent şi care se încadrează în anumite categorii, cum ar fi refugiaţi sau persoane protejate subsidiar, pot aplica pentru grantul de repatriere. Cei care sunt cetăţeni suedezi, sau cei care deţin suficiente resurse financiare proprii pentru a-şi acoperi costurile de repatriere, nu sunt eligibili pentru acest program​.

2. Revocarea permiselor de şedere: După primirea grantului, rezidenţa permanentă sau temporară şi statutul de protecţie al beneficiarilor sunt revocate. Astfel, aceştia nu pot reveni cu uşurinţă în Suedia odată ce au acceptat oferta​.

Deşi această schimbare de politică este controversată, guvernul suedez consideră că o abordare mai restrictivă este esenţială pentru a echilibra eforturile de integrare şi pentru a menţine stabilitatea socială în Suedia.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb