---
Actualizare - TF 1: Ilie Bolojan participă online la summitul privind strategia de apărare şi securitate, organizat în Ucraina
---
Lideri internaţionali se reunesc luni la Kiev pentru a marca trei ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina, într-un moment în care Statele Unite îşi reconsideră abordarea faţă de conflict, relatează AFP.
"Mâine avem o întâlnire importantă, un summit. Poate că va fi un punct de cotitură", a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre reuniunea la care alţi 24 de lideri vor participa prin videoconferinţă.
Printre participanţi se numără premierul spaniol Pedro Sanchez şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta a anunţat că a discutat despre situaţia din Ucraina cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Keir Starmer, care urmează să efectueze vizite oficiale în Statele Unite în zilele următoare.
Macron a reafirmat angajamentul său şi al partenerilor europeni pentru o "revenire justă, solidă şi durabilă la pace", subliniind că securitatea europeană va fi întărită prin aceste negocieri.
Pe fondul schimbării direcţiei politicii externe a administraţiei Trump, liderii europeni se pregătesc pentru o reevaluare a strategiei de securitate. Preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, a convocat un summit special pe 6 martie, subliniind că acesta este "un moment decisiv pentru Ucraina şi securitatea europeană", potrivit aceleiaşi surse.
În Germania, liderul creştin-democraţilor Friedrich Merz, câştigătorul recentelor alegeri parlamentare, a declarat că una dintre priorităţile absolute va fi crearea unei "capacităţi autonome de apărare europeană" ca alternativă la actuala structură NATO.
Între timp, administraţia Trump îşi continuă eforturile de renegociere a sprijinului pentru Ucraina. Washingtonul pregăteşte un summit între Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin, semnalând o posibilă schimbare în abordarea conflictului.
Zelenski a respins ferm orice acord care ar impune concesii teritoriale Ucrainei, afirmând că nu va semna un document care să "împovăreze zece generaţii de ucraineni".
În condiţiile în care Washingtonul consideră nerealistă aderarea Ucrainei la NATO, mulţi ucraineni se tem că ţara lor va fi forţată să accepte concesii teritoriale în schimbul unei încetări a focului.
"Dacă preşedintele Zelenski acceptă să cedeze regiunile ocupate, băieţii care luptă acum pentru pământul nostru nu-l vor asculta. Vom continua să luptăm", a avertizat Oleksandre, comandantul unei unităţi de asalt din Brigada 93.
Între timp, sprijinul internaţional pentru Ucraina rămâne vizibil. Duminică, manifestaţii pro-Ucraina au avut loc în Paris, Praga, Vilnius şi Washington, iar alte proteste sunt programate luni la Londra.
La Moscova, Kremlinul a salutat iniţiativa unui dialog direct între Trump şi Putin, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov subliniind că "nimic nu ar trebui să stea în calea punerii în aplicare a voinţei lor politice".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2025, 10:01)
Chay Bowes ziarist irlandez declara ;
UE ca forta economica si politica se prabuseste in primul rand
din cauza sprijinirii Ucrainei,care nu a fost si nu va fi membra UE.
Adevarul amar este ca UE nu apara bunastarea tarilor europene.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2025, 10:16)
Adolfo Pérez Esquivel activist de PACE cu Premiul Nobel
intr-un interviu dat ziarului german Die Welt a afirmat :
- “despre sprijinul dat Ucrainei = alimentati un monstru”
...si Seymour Hersh cu premiul Pulitzer,are aceeasi parere ;
“despre sprijinul dat Ucrainei = alimentati un monstru”
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2025, 11:12)
Mujicii astia autisti nici nu citesc articolele la care posteaza :"Lideri din 13 ţări îşi reafirmă sprijinul pentru Ucraina"...13 Tari!!!! Cand 13 tari iti spun ca esti agresor, te cari in mujicia aia pierduta in timp si spatiu :-)