SUMMIT-UL G20: Comitetul Basel va elabora noi reguli privind capitalul şi lichiditatea băncilor

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 septembrie 2009

Băncile vor fi obligate să-şi majoreze de mai bine de două ori, până la finele lui 2010, capitalul pentru operaţiunile cu cele mai mari riscuri, potrivit concluziilor la care au ajuns liderii G20, la finele summit-ului de la Pittsburgh, desfăşurat în perioada 24-25 septembrie.

Deşi liderii G20 nu au luat nicio decizie cu privire la stabilirea unor cerinţe minime de capital şi lichiditate, au căzut de acord ca noile reguli să fie elaborate până la finele anului curent, de Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară. G20 urmăreşte astfel consolidarea sistemului bancar global, care va trebui să devină mai puţin dependent de injecţiile de capital de la guvern, în even-tualitatea unei noi crize financiare.

G20 arată că băncile ar trebui să-şi păstreze profiturile acum, ca să se conformeze noilor cerinţe de capital, respectiv să restricţioneze acordarea de dividende, răscumpărarea de acţiuni şi plăţile cu titlu de compensaţii.

Legat de aspectul lichidităţii, G20 a stabilit ca, până la sfârşitul anului, Comitetul Basel să elaboreze reguli cu privire la "un standard minim global de lichiditate".

Astfel, băncile vor avea active în baza cărora vor putea continua finanţarea, dacă va apărea o nouă criză financiară.

Bonusurile bancherilor, limitate

Liderii G20 au făcut front comun în vederea limitării bonusurilor din sectorul bancar.

Participanţii la reuniune au promis să asigure restrângerea plăţilor acordate angajaţilor băncilor, hotărând limitarea acestora la un anumit procent din produsul net bancar.

Este vorba despre corelarea bonusurilor cu cifra de afaceri a băncii, în funcţie de soliditatea acestor fonduri proprii.

După ce au înregistrat pierderi şi deprecieri de 1.600 miliarde de dolari, băncile au fost sfătuite să evite bonusurile multianuale garantate şi să amâne acordarea compensaţiilor variabile semnificative, în funcţie de performanţele instituţiei.

"Nu ne vom intoarce la sistemele de bonusuri care se bazau numai pe speculaţii pe termen scurt, nu pe succesul pe termen lung al companiilor", a declarat premierul britanic Gordon Brown.

Liderii G20 s-au mai angajat să evite retragerea prematură a măsurilor de relansare, înainte de o instalare solidă a creşterii economice.

Fondat în 1999, Grupul 20 include cele şapte ţări puternic industrializate (Canada, SUA, Japonia, Franţa, Marea Britanie, Germania şi Italia), Uniunea Europeană, China, Argentina, Brazilia, Rusia, India, Australia, Mexic, Coreea de Sud, Indonezia, Arabia Saudită, Africa de Sud şi Turcia. Aceste ţări realizează 80% din comerţul mondial, însă reuniunea de la Pittsburgh nu a adus niciun angajament nou cu privire la comerţul global.

"Mai sunt multe lucruri de făcut, însă plecăm de la această reuniune mai încrezători şi mai uniţi în eforturile comune de asigurare a prosperităţii", a declarat preşedintele SUA, Barack Obama.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb