Summitul BRICS s-a deschis astăzi

S.B.
Internaţional / 23 august 2023

Summitul ţărilor emergente BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) s-a deschis marţi la Johannesburg, iar în centrul discuţiilor se află extinderea blocului, care încearcă să îşi extindă influenţa politică şi economică la nivel mondial, informează news.ro.

Diviziunile dintre membri au reapărut însă chiar înaintea acestei dezbateri critice privind o potenţială extindere a grupului, relatează AFP şi Reuters.

Aproape 40 de ţări au depus cereri de aderare sau şi-au exprimat interesul de a se alătura "Clubului celor cinci", care produce un sfert din bogăţia mondială şi găzduieşte 42% din populaţia lumii. Iran, Argentina, Bangladesh şi Arabia Saudită se numără printre aspiranţi.

"Acest lucru arată că familia BRICS câştigă în importanţă, statură şi influenţă în lume", a subliniat preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa la finalul primei zile a summitului, care se desfăşoară până joi. Cele cinci ţări sunt acum "motoare puternice de creştere globală", a continuat el.

Tensiunile care au crescut în urma războiului din Ucraina şi rivalitatea tot mai mare a Beijingului cu Statele Unite au împins China şi Rusia să încerce să consolideze BRICS. Cele două puteri încearcă să folosească summitul din 22-24 august de la Johannesburg pentru a consolida grupul şi pentru a deveni o contrapondere la dominaţia occidentală în instituţiile globale.

DIVERGENŢE PRIVIND EXTINDEREA

"Chiar acum, schimbările mondiale se desfăşoară într-un mod cum nu s-a mai întâmplat niciodată, aducând societatea umană într-un moment critic", a transmis preşedintele Chinei, Xi Jinping, la un forum de afaceri organizat cu ocazia BRICS. "Cursul istoriei va fi modelat de alegerile pe care le vom face", a mai spus el. Xi a lipsit însă de la eveniment, în ciuda prezenţei acolo a omologilor Cyril Ramaphosa din Africa de Sud, a preşedintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva şi a premierului indian Narendra Modi. Remarcile sale au fost rostite de ministrul chinez al comerţului, Wang Wentao, şi nu a fost imediat clar de ce Xi, care a avut o întâlnire cu gazda Ramaphosa mai devreme în cursul zilei, nu a participat la eveniment, notează Reuters.

Pe de altă parte, comentariile preşedintelui brazilian Lula da Silva din Brazilia au subliniat o divergenţă de viziune în cadrul blocului, despre care analiştii politici spun că se luptă de mult timp să îşi formeze o viziune coerentă asupra rolului său în ordinea globală. "Nu vrem să fim o contrapondere la G7, G20 sau la Statele Unite", a declarat marţi Lula într-un mesaj transmis pe reţelele sociale din Johannesburg. "Vrem doar să ne organizăm", a adăugat el. "Vrem să ne aşezăm la masa negocierilor pe picior de egalitate cu Uniunea Europeană şi Statele Unite", a subliniat preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.

BRICS rămâne un grup disparat, de la China, a doua cea mai mare economie a lumii, până la Africa de Sud, un stat relativ mic care este totuşi cea mai dezvoltată economie africană.

Rusia doreşte să arate Occidentului că încă mai are prieteni, dar India s-a apropiat din ce în ce mai mult de Occident, la fel şi Brazilia sub conducerea noului său lider.

De asemenea, India şi China s-au confruntat periodic de-a lungul graniţei lor disputate, ceea ce sporeşte provocarea de a lua decizii într-un grup care se bazează pe consens.

India, care se teme de dominaţia chineză şi a avertizat în privinţa unei expansiuni pripite, are "intenţii pozitive şi o minte deschisă", a declarat luni ministrul de externe Vinay Kwatra.

Între timp, Brazilia este îngrijorată de faptul că extinderea BRICS îi va dilua influenţa, deşi Lula şi-a reiterat marţi dorinţa de a vedea Argentina, stat vecin, alăturându-se blocului. Argentina se confruntă cu o inflaţie fără precedent şi se luptă să ramburseze o datorie de 44 de miliarde de dolari către FMI. O sursă guvernamentală argentiniană implicată în negocierile ţării pentru aderarea la BRICS a declarat pentru Reuters că nu se aşteaptă ca noi membri să fie admişi în bloc în timpul summitului.

Vorbind marţi cu reporterii la Washington, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că nu vede BRICS transformându-se într-un rival geopolitic al Statelor Unite. "Aceasta este o colecţie foarte diversă de ţări, cu diferenţe de opinie asupra unor probleme critice", a spus el.

El a adăugat că Statele Unite îşi vor continua "relaţiile solide" cu Brazilia, India şi Africa de Sud. Şi "vom continua să ne gestionăm relaţia cu China şi să ne opunem agresiunii ruseşti", a menţionat Sullivan.

UN PUTIN RĂMAS ACASĂ VREA DE-DOLARIZAREA

În timp ce o potenţială extindere a BRICS rămâne în suspensie, promisiunea grupului de a deveni un campion al lumii în curs de dezvoltare şi de a oferi o alternativă la o ordine mondială dominată de naţiunile occidentale bogate găseşte deja rezonanţă.

Dincolo de chestiunea extinderii, stimularea utilizării monedelor locale ale statelor membre în tranzacţiile comerciale şi financiare pentru a diminua dependenţa de dolarul american se află, de asemenea, pe agenda summitului.

"Procesul obiectiv şi ireversibil de de-dolarizare a legăturilor noastre economice capătă amploare", a declarat Putin, din Rusia, într-o declaraţie preînregistrată.

Organizatorii sud-africani spun că nu se va discuta însă despre o monedă comună a BRICS, o idee lansată de Brazilia ca alternativă la dependenţa de dolar.

Economia Rusiei se luptă cu sancţiunile occidentale din cauza războiului purtat de Moscova în Ucraina. Putin este vizat de un mandat de arestare internaţional pentru presupuse crime de război în Ucraina şi nu a venit personal la reuniune. El este reprezentat la summit de ministrul său de externe Serghei Lavrov. Moscova a respins acuzaţia adusă lui Putin de Curtea Penală Internţională (CPI) ca fiind scandaloasă şi a declarat că demersul nu are nicio semnificaţie juridică, deoarece nu este membră a CPI. Cu toate acestea, Africa de Sud este membră, ceea ce înseamnă că ar fi fost obligată să îl aresteze dacă ar fi venit la Johannesburg.

Liderul de la Kremlin a declarat că grupul de ţări BRICS este pe cale să răspundă aspiraţiilor majorităţii populaţiei lumii. "Cooperăm pe baza principiilor egalităţii, sprijinului partenerial, respectului pentru interesele celuilalt, iar aceasta este esenţa cursului strategic orientat spre viitor al asocierii noastre, un curs care răspunde aspiraţiilor celei mai mari părţi a comunităţii mondiale, aşa-numita majoritate globală", a declarat Putin.

Criticând împrumuturile "asfixiante" de la donatorii internaţionali, preşedintele brazilian Lula a promis la rândul său să consolideze blocul cu capacitatea de a acorda împrumuturi ţărilor pe baza "altor criterii" decât cele ale FMI.

CELE DOUĂ MARI PROIECTE ALE RUSIEI

Moscova caută să construiască noi relaţii diplomatice şi comerciale cu Asia, Africa şi America Latină.

Putin a declarat că Rusia vrea să dezvolte în special două proiecte emblematice - o rută maritimă nordică cu noi porturi, terminale de combustibil şi o flotă extinsă de spărgătoare de gheaţă şi un coridor nord-sud care să conecteze porturile ruseşti cu terminale maritime din Golf şi din Oceanul Indian.

El a declarat că Rusia va rămâne un furnizor alimentar de încredere pentru Africa şi că finalizează discuţiile privind furnizarea gratuită de cereale unui grup de ţări africane, aşa cum a promis la summitul de la Sankt Petersburg de luna trecută.

Promisiunea a fost făcută după ce Rusia a renunţat la acordul care permitea Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră şi după ce Moscova a bombardat în mod repetat porturile şi depozitele de cereale ucrainene, ceea ce a determinat Kievul şi Occidentul să acuze Kremlinul că foloseşte alimentele ca armă de război.

Africa de Sud, China şi India nu au condamnat niciodată Moscova de la începutul războiului din Ucraina, iar Brazilia a refuzat să se alăture ţărilor occidentale în trimiterea de arme către Ucraina sau în impunerea de sancţiuni Rusiei.

XI JINPING DĂ ASIGURĂRI CĂ ECONOMIA CHINEZĂ ESTE REZISTENTĂ

Liderul Chinei, Xi Jinping, a declarat marţi, la summitul grupului BRICS, că economia chineză este rezistentă şi că elementele fundamentale pentru creşterea sa pe termen lung rămân neschimbate. "Economia chineză are o rezistenţă puternică, un potenţial extraordinar şi o mare vitalitate", a declarat Xi prin intermediul ministrului chinez al comerţului, Wang Wentao.

Redresarea celei de-a doua economii din lume a pierdut din avânt din cauza înrăutăţirii situaţiei în sectorul imobiliar, a cheltuielilor de consum slabe şi a creditării. Însă Xi a spus că ţara sa se bucură de avantaje economice, inclusiv de o "piaţă de dimensiuni super mari", un sistem industrial complet şi o forţă de muncă abundentă şi de calificată. "Nava gigantică a economiei chineze va continua să se avânte, să despice valurile şi să meargă înainte", a transmis Xi.

"Hegemonia nu face parte din ADN-ul Chinei", a declarat ministrul chinez al comerţului, Wang Wentao, adăugând că "multe economii emergente au devenit puternice după ce s-au scuturat de jugul colonialismului".

Aproximativ cincizeci de şefi de stat care sunt "prieteni ai BRICS" sunt aşteptaţi să participe la summit, alături de secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb