SUPLIMENT ANTIBIOTICE IAŞI Antibiotice - istoric, structură şi rezultate financiare

VALENTIN M. IONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 iulie 2019

Antibiotice - istoric, structură şi rezultate financiare
  • document ataşat Istoric date financiare, conform rapoartelor anuale ale firmei
    apasă aici pentru a descărca.

    Înfiinţată în 1955 (Fabrica Chimică nr. 2 Iaşi), compania Antibiotice SA este cel mai important producător din Româ-nia de medicamente generice (echivalente terapeutice ale medicamentelor originale cărora le-a expirat brevetul) şi lider mondial în producţia de nistatină. Structura acţionariatului în firmă, la data de 05.04.2019 este diversificată, Minis-terul Sănătăţii având o cotă de 53,0173% din totalul acţiunilor cu drept de vot, SIF Oltenia 15,41%, Broadhurst Investments Limited - 4,1977%, S.I.F. Transilvania - 3,2632%, Fondul de Pensii Adminis-trat AZT Viitorul Tău/Allianz - 2,1711%, S.I.F. Banat-Crişana SA - 2,1104%, Fondul de Pensii Adminis-trat Privat Metropolitan Life - 1,5116%, alte persoane juridice şi persoane fizice - 18,33%.

    Valoarea de piaţă a firmei este, la începutul lunii iulie 2019, de 335.669.020 lei, în creştere cu 2,6% faţă de decembrie 2018. La sfârşitul lunii decembrie 2018, factorul Tobin q era de 0,79 faţă de 0,90 în decembrie 2017, iar în prezent este de 0,80, Antibiotice SA fiind subevaluată în piaţă (benchmark =1).

    Antibiotice SA se află printre primele fabrici de medicamente din România, alături de Terapia, Zentiva, Biofarm şi Sandoz, dintr-un total de 314 jucători farma, care împart o piaţă locală de aproximativ 3,4 miliarde euro.

    Întrucât piaţa locală de medicamente generice şi OTC (fără prescripţie medicală) este dominată de firme farmaceutice străine, precum Abbvie, Zentiva, Novartis (cu Sandoz), Servier, Pfizer, Sun pharma (cu Terapia), GSK, Roche, Astra Zeneca şi Bristol Myers SquibbFirma, Antibiotice Iaşi şi-a orientat business-ul spre internaţionalizare, având o prezenţă puternică în Asia (34% din vânzări la export, la sfîrşitul anului 2018), America de Nord (24% din vânzările la export), Europa (16% din vânzările la export), spaţiul CSI şi Rusia (9% din vânzările la export), America de Sud (7,7% din vânzările sale la export) şi Orientul Mijlociu. În 2018, Antibiotice SA şi-a majorat exporturile de nistatină pe piaţa SUA cu 31% şi în America de Sud cu 37%. De asemenea, în Asia şi-a consolidat poziţia pe piaţa din Vietnam, cu o creştere de 50% pentru produsele de spital, devenind a doua piaţă la export după SUA. Pe piaţa româ-nească, Antibiotice SA ocupă aproximativ a patra poziţie după volumul de unităţi vândute, iar la cifra de afaceri se află printre primele 3.

    Conform propriilor raportări, în Româ-nia, Antibiotice SA are o cotă de piaţă de 18,8% la medicamentele generice şi OTC comercializate în spitale, 4,07% la medicamentele generice şi OTC comercializate în farmacii, 26,3% pe segmentul unguente, 42,1% la supozitoare, 71,9% la pulberi injectabile şi 13% pe piaţa medicamentelor OTC (fără prescripţie medicală).

    Rezultatele financiare ale companiei în anul 2018 sunt pozitive, mai cu seamă datorită creşterii vânzărilor pe piaţa externă. Cu toate aces-tea, societatea este afectată pe cos-turi şi în realizarea investiţiilor de taxa clawback (majorare cu 25% faţă de 2017) şi de creşterea preţurilor la materiile prime. Pe piaţa internă, se adaugă majorarea costurilor de vânzare în funcţie de evoluţia sis-temului de retail farmaceutic (farmacii de lanţ, minilanţuri şi farmacii independente).

    Firma realizează investiţii în echipamente pentru produsele care îi consolidează şi permite extinderea cotelor de piaţă, dar valorile pentru anul 2018 au fost de 75,2 milioane lei din 116 milioane lei planificate iniţial. Totodată, firma inves-teşte în cercetare-dezvoltare.

    Piaţa Central şi Est Europeană înregistrează o creştere anuală a vânzărilor de aproximativ 8,7% până în 2021 (Fitch Solutions). De asemenea, vânzările de medicamente cu prescripţie medicală şi OTC la nivel global sunt în creştere, în baza evaluării pe terapii. Ca atare, perspectivele Antibiotice SA sunt pozitive pe termen mediu, deşi expansiunea vânzărilor atrage în piaţa românească firmele farmaceutice internaţionale, ca şi în trecut, ceea ce înăspreşte concurenţa. Sistemul de taxare, reglementările şi concurenţa firmelor farmaceutice internaţionale vor constitui factori de presiune pentru Antibiotice SA în următorii ani, ca de altfel, pentru toţi jucătorii din piaţă.

    Evoluţia rezultatelor financiare de la Antibiotice în trimestrul I 2019

    În primele trei luni ale anului 2019, veniturile din vânzări înregis-trate de Antibiotice SA au crescut cu aproximativ 10%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018. Vânzările pe piaţa internă au o pondere de 53,6% din total. Firma a continuat politica sa de marketing - vânzări în zonele unde şi-a consolidat poziţia de piaţă: Vietnam, Moldova, Ucraina, SUA, Germania, Olanda, Brazilia, China.

    Cheltuielile de exploatare s-au majorat cu aproximativ 7%, comparând trimestrul întâi 2019 cu trimestrul similar din 2018.

    În structura acestora, cheltuielile de personal s-au majorat cu 15%, materiile prime şi materiale cu 4,7%, iar amortizările şi alte cheltuieli de exploatare au crescut (amortizarea şi deprecierea cu 6%; alte cheltuieli de exploatare cu 4%).

    În aceste condiţii, rata profitului marginal este de 5%, eficienţa capitalului este de circa 0,7%, iar randamentul activelor/ROA - de 0,4%. Gradul de îndatorare (33,6%) a crescut cu 1,7% ca urmare a majorării datoriilor totale. Solvabilitatea globală este de 2,9, iar lichiditatea curentă/testul acid - de 1,64. Cei din urmă indicatori arată o situaţie financiară robustă.

    Rezultatele financiare din 2018

    În anul 2018, Antibiotice SA a avut o creştere de 8% a veniturilor din vânzări (364.576.466 lei). Profitul net s-a majorat modest, cu 2%, iar EBIT (Profitul înainte de plata dobânzilor şi a impozitului) cu 5%. Raportat la 2018, rata profitului net marginal este de 9,4%, EBITDA de 58.800.967 lei (aproximativ +9,5% faţă de 2017), marja EBITDA de 16%, iar ROA de 4,8%.

    Eficienţa capitalului/Return on equity - ROE a scăzut cu 10%, iar Rentabilitatea capitalului angajat/ Return on capital employed - ROCE a înregistrat o scădere cu 12%.

    Cheltuielile de exploatare au cres-cut cu 8,6%. Cheltuieli semnificative în creştere s-au înregistrat cu materiile prime şi materialele consumabile (9,2%), amortizarea şi deprecierea (18,3%), cheltuieli de personal (5,7%), alte cheltuieli de exploatare (8,4%).

    Gradul de îndatorare a urcat de la 27,2% la 33% (apare o creştere semnificativă la împrumuturi pe termen scurt). Nu este un motiv de îngrijorare, dacă se menţine sub 50%.

    Datoriile pe termen scurt sunt de 3 ori mai mari decât cele pe termen lung. Pe de altă parte, creanţele firmei faţă de terţi au crescut cu 18,5% (313 milioane lei).

    Solvabilitatea globală este de 3 (-18% faţă de decembrie 2017), iar rata de levier (îndatorarea totală faţă de capitalurile proprii) este de 0,49, fiind indicatorul care a înregistrat o creştere cu 32% faţă de decembrie 2017 (0,37), luând în considerare creşterea datoriilor, dar şi a capitalurilor proprii.

    Lichiditatea curentă/testul acid este de 1,76 (s-a erodat cu 11% faţă de decembrie 2017), dar cum benchmark-ul acestui indicator este minim peste 1 şi foarte bun la 2, firma a încheiat anul cu o lichiditate foarte bună.

    Guvernare corporativă

    Regulile care stabilesc sistemul de guvernare corporativă la nivelul 2 (poziţia agenţilor în societate) sunt fixate în actul constitutiv al firmei, după modelul unitar.

    Antibiotice SA este condusă de un consiliu de administraţie format din 5 membri, selectaţi după reguli stricte, conform actului constitutiv, codului de guvernare corporativă şi OUG nr.109/2011. Dacă directorul general este numit din rândul administratorilor, situaţie care există din 1998, nu există o separaţie deplină între control şi management în relaţia agent - principal. Cu toate acestea, firma are o guvernare corporativă stabilă şi eficientă.

    Întrucât statul are o influenţă puternică în firmă, trei membri ai consiliului de administraţie sunt numiţi de stat. Consiliul de administraţie îndeplineşte competenţe de planificare strategică, în politici financiare şi de risc, iar în subsidiar de monitorizare/control al managerilor şi al situaţiilor financiare, fie în mod direct, fie cu suportul comitetului de audit.

    Antibiotice S.A. a fixat politica de remunerare/ costul de agenţie pentru directorul general, de o manieră transparentă. În rapoartele anuale sunt publicate cos-turile de monitorizare şi compensaţiile managerilor la nivel agregat.

    În sistemul de guvernare corporativă, firma a înfiinţat un comitet de audit care trebuie să efectueze o evaluare anuală a sistemului de control intern, precum şi a conflictelor de interese. De asemenea, există un comitet de nominalizare şi remunerare şi unul de politici comerciale.

    Firma, prin acţionarii săi, analizează cu atenţie măsura în care directorii executivi ai firmei/managerii ce se află pe nivelul 3 de guvernare pot fi membri în consiliul de administraţie.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    14 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9761
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb