SUPLIMENT ANTIBIOTICE IAŞI/LUCIAN ISAC, ESTINVEST:  "ATB este o acţiune care ar trebui luată în considerare pentru constituirea unei componente defensive a portofoliilor"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 iulie 2019

 "ATB este o acţiune care ar trebui luată în considerare pentru constituirea unei componente defensive a portofoliilor"

Lucian Isac: "Principalul motiv al dividendelor mai reduse atribuite de Antibiotice în ultima perioadă pare să fie nivelul ridicat al taxei clawback"

Alexandru Combei, BRD Asset Management: "Demararea unor programe de răscumpărări şi reducerea capitalului social, ca alternativă la o rată mică de distribuţie a dividendelor, este posibil să readucă Antibiotice în indicele BET-XT"

Lichiditatea redusă şi dividendele cu un randament mai scăzut în comparaţie cu cel al unor companii importante de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), îndeosebi din sectoarele energetic şi bancar, sunt cauze ce explică performanţa mai slabă din ultimii aproape şase ani a acţiunilor Antibiotice (ATB), faţă de cea a indicelui BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii.

Practic, cotaţia ATB a încheiat prima şedinţă de tranzacţionare a lunii iulie 2019 la preţul de 0,5 lei, echivalentul unui randament de 7,53% faţă de preţul acţiunii producătorului de medicamente din data de 1 august 2013, de 0,465 lei.

Spre deosebire, indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii a avut, în perioada menţionată (1 august 2013 - 1 iulie 2019), o rentabilitate de 57,9%.

Totuşi, luând în considerare şi dividendele acordate de companie în această perioadă, de 0,132161 lei (având în vedere data de înregistrare), randamentul total al acţiunilor ATB în ultimii aproape şase ani este de 35,95%, conform calculelor Ziarului BURSA.

Lucian Isac, Estinvest: "Principalul motiv al dividendelor mai reduse atribuite de Antibiotice în ultima perioadă pare să fie nivelul ridicat al taxei clawback"

Lucian Isac, director general al casei de brokeraj Estinvest, ne-a transmis: "În perioada adusă în discuţie, evoluţia indicelui BET-BK are la bază performanţele celor mai reprezentativi emitenţi ce intră în structura sa, mai cu seamă a celor din domeniile financiar şi energetic şi care se datorează, într-o bună măsură, rezultatelor financiare obţinute, dar mai ales a dividendelor pe care aceste companii le-au distribuit în ultima perioadă. Pe de altă parte, ţinând cont de domeniul de activitate al companiei, titlurile Antibiotice fac parte din categoria acţiunilor defensive, a căror evoluţie este mai puţin influenţată de contextul macroeconomic, putând fi considerate drept acţiuni de refugiu în cazul unor corecţii în piaţă".

Directorul de la Estinvest a adăugat: "În plus, ca urmare a structurii acţionariatului, unde în afară de Ministerul Sănătăţii care este acţionar majoritar mai apar şi alte fonduri de investiţii (de exemplu SIF Oltenia care deţine 15,41%), free-float-ul companiei este relativ scăzut, ceea ce se transpune într-o lichiditate redusă a acţiunii şi, implicit, printr-o prezenţă redusă pe radarele speculatorilor".

Pe de altă parte, Lucian Isac punc-tează că, analizând raportările periodice ale emitentului, cu o menţiune deosebită privind calitatea şi transparenţa informaţiilor furnizate către investitori, se poate constata o preocupare în ceea ce priveşte cucerirea de noi pieţe de desfacere, precum şi creşterea vânzărilor la export, cu precădere în pieţele "pretenţioase", de exemplu cea din Statele Unite ale Americii.

"Cu toate acestea, în condiţiile în care mulţi dintre emitenţii din BET-BK se întrec în a oferi dividende cu randamente în jurul a 10% (chiar peste în unele cazuri), Antibiotice a distribuit dividende cu un randament în jurul a 5% (chiar sub această cifră la ultima distribuţie). Principalul motiv al dividendelor mai reduse atribuite de către societate în ultima perioadă pare a fi nivelul ridicat al taxei clawback", a punctat directorul de la Estinvest.

Şi Alexandru Combei, director de investiţii în cadrul BRD Asset Management a subliniat că Antibiotice este printre acţiunile cu lichiditate redusă din segmentul principal al BVB, iar ieşirea din indicele BET-XT a făcut ca titlul să îşi piardă eligibilitatea pentru anumite portofolii specializate.

"Scăderea marjelor nete cauzate de taxa de clawback şi reducerea procentelor de distribuire de dividende au scăzut, de asemenea, atractivitatea emitentului", a mai punctat Alexandru Combei.

Privind comportamentul titlurilor ATB pe termen mediu (şase - douăsprezece luni), Lucian Isac consideră că există o probabilitate ridicată ca preţul acţiunii să evolueze în aceeaşi parametri precum cei din ultima perioadă, excepţie făcând cazul în care vor avea loc ajustări ale taxei de clawback, fapt ce va determina o îmbunătăţire semnificativă a indicatorilor financiari.

"Pe de altă parte, indiferent de deciziile administrative care pot influenţa parametrii financiari ai societăţii, consider că Antibiotice este o acţiune care ar trebui luată în considerare de către investitori în vederea construirii unei componente defensive a portofoliilor", a conchis directorul de la Estinvest.

La rândul său, Alexandru Combei de la BRD Asset Management, ne-a transmis: "Consolidarea sau chiar sporirea exporturilor pe noi pieţe externe, care să fie reflectată în rezultate operaţionale în creştere sau o eventuală ajustare pozitivă a taxei de clawback ar putea să reatragă atenţia investitorilor către acest emitent.

De asemenea, măsuri ale emitentului care să sporească lichiditatea bursieră, eventual prin programe de răscumpărări şi reducerea capitalului social ca alternativă la o rată mică de distribuţie a dividendelor ar putea readuce compania în indicele BET-XT".

Cel mai important acţionar al producătorului de medicamente din Iaşi, companie cu o valoare de piaţă de circa 334 milioane de lei, este Statul Român care, prin Ministerul Sănătăţii, deţine 53,02% din Antibiotice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb