SUPLIMENT CRYPTO / ADRIAN VASILESCU, BNR: "O monedă digitală, într-o epocă a digitalizării, este posibil să apară şi în România"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 martie 2021

Adrian Vasilescu: "Eu nu cred că vor fi legalizate. Cu trei-patru ani în urmă erau speranţe mari legate de intrarea criptomonedelor în reţelele oficiale. Cu trecerea timpului, aceste speranţe s-au spulberat şi băncile centrale se cam feresc să comenteze în legătură cu criptomonedele şi nu le sprijină".

Adrian Vasilescu: "Eu nu cred că vor fi legalizate. Cu trei-patru ani în urmă erau speranţe mari legate de intrarea criptomonedelor în reţelele oficiale. Cu trecerea timpului, aceste speranţe s-au spulberat şi băncile centrale se cam feresc să comenteze în legătură cu criptomonedele şi nu le sprijină".

O monedă digitală, într o epocă a digitalizării, este posibil să apară şi în România, mai ales că de câţiva ani există şi o lege privind moneda electronică, este de părere Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), care ne-a vorbit în nume personal. Acesta ne-a precizat: "Încă nu ştim cum va fi gândit un leu digital, dar este posibil să apară, pentru că într-acolo se îndreaptă lucrurile. Multe dintre activităţile din lume sunt făcute în mediul online, în combinaţie cu cel offline. La urma urmei, nu este imposibil ca într-un viitor apropiat să vedem leul în această ipostază".

Indiferent că va fi digital, leul nu poate ieşi din sistemul lui, apreciază Vasilescu, subliniind că fiecare monedă are sistemul monetar propriu şi nu poate ieşi din sistemul ei: "Din moment ce EBA s-a pronunţat în favoarea digitalizării, iar Banca Naţioanlă a preluat informaţii de la EBA şi a dat un comunicat ce arată că există preocupări pentru digitalizare şi pentru plăţile online, în aceste condiţii poate apărea şi un leu digital".

În opinia lui Adrian Vasilescu, criptomoneda este cu totul altceva, chiar dacă este tot o monedă digitală, pentru că, oriunde în lume, aceasta este acum în afara sistemelor oficiale şi în afara legilor: "Dar de multe ori se întâmplă că, dacă nu există o lege care să interzică aceste monede, ele circulă fără probleme. Eu nu cred că vor fi legalizate. Cu trei-patru ani în urmă erau speranţe mari legate de intrarea criptomonedelor în reţelele oficiale. Cu trecerea timpului, aceste speranţe s-au spulberat şi băncile centrale se cam feresc să comenteze în legătură cu criptomonedele şi nu le sprijină".

Unii dintre investitori, văzând că aurul este în scădere şi bitcoinul în creştere, îşi mută parte din investiţii din metalul galben în această criptomonedă. Adrian Vasilescu apreciază că aceşti "industriaşi americani ori au făcut investiţii în bitcoini pe termen scurt ori sunt aventurieri sau riscă unele sume de bani".

Recent, Adrian Vasilescu ne-a spus că, la nivelul băncii noastre centrale, sunt purtate discuţii cu privire la emiterea unei monede digitale, în condiţiile în care BNR nu îşi permite să rămână în urmă faţă de celelalte state europene.

Adrian Vasilescu ne-a declarat, la vremea respectivă: "Este o dezbatere generală privind aceste monede digitale, în condiţiile în care vedem cu toţii că a început era digitalizării. Ar fi fost nefiresc ca sectorul emiterii monedei să fie în afara acestei preocupări care s-a răspândit în toată lumea. Banca Naţională discută de multă vreme această posibilitate. Nu vom putea să rămânem în urmă. Nu avem dreptul să rămânem în urmă. Dacă privim spre apus şi privim în acelaşi timp şi ce se întâmplă la noi, sigur că ţările dezvoltate au luat-o înainte, în primul rând cu restrângerea numerarului. România este încă o ţară a numerarului. Pensionarii primesc pensia pe card, dar sunt foarte mulţi care fac (doar) două operaţiuni: se duc o dată să vadă dacă le-a intrat pensia, după care îşi scot toţi banii de pe card. Era digitalizării este încă un concept experimental. Se răspândeşte şi la noi telemunca. De asemenea, această criză prin care trecem este o criză a sănătăţii publice dublată de o criză economică ce are drept cauză criza sănătăţii publice. Această criză a determinat multe companii din comerţ să sune clopoţelul întrucât pentru ele a început era digitalizării. Magazinele online funcţionează chiar foarte bine. (...) Este normal ca şi moneda digitală să intre în obişnuinţă, ceea ce pentru unii deja este - mulţi îşi plătesc impozitele prin telefon, fac cumpărături prin telefon, îşi cumpără, dacă mai merg, biletele de avion de pe telefon".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb