SUPLIMENT CRYPTO / CLAUDIU CAZACU, CONSULTING STRATEGIST XTB ROMÂNIA: "Bitcoin poate avea un rol de diversificare în portofolii, dar nu putem afirma hotărât că ar fi un activ de refugiu"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 martie 2021

Claudiu Cazacu

Claudiu Cazacu

"Deciziile de investire/dezinvestire în criptomonede sunt luate deseori sub influenţa unor ştiri de ultimă oră, generând reacţii emoţionale"

"Dacă autorităţile de reglementare vor merge pe o linie dură, valoarea bitcoin şi, mai ales, a altor monede virtuale ar putea fi foarte sever afectată"

"Dacă se va reuşi evitarea unui scenariu de interzicere a bitcoin şi altor monede similare în marile economii ale lumii, rolul acestora ar putea fi unul în creştere în diferite zone ale ecosistemului financiar"

Frica de inflaţie care se simte în piaţă a împins investitorii să caute active de refugiu, iar mulţi şi-au îndreptat atenţia către monedele virtuale. Cea mai popu­lară dintre acestea, bitcoin, s-a situat încă de la finalul anului trecut pe un trend ascendent, iar investitori de renume i-au dat un vot de încredere prin investiţii majore. Totuşi, reglementările pe care piaţa criptomonedelor le aşteaptă din partea instituţiilor avizate ţin industria, dar şi investitorii în incertitudine, mai ales că liderii care se ocupă de reglementare au transmis semnale negative. O abordare dură cu privire la reglementarea monedelor virtuale poate produce schimbări masive în piaţă, însă tehnologia care stă la baza criptomonedelor este catalogată ca fiind inovativă şi benefică tuturor industriilor, astfel că nu este cert care va fi unghiul de abordare al reglementatorilor.

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, ne-a acordat un interviu în cadrul căruia ne-a vorbit despre măsura în care putem vorbi despre bitcoin drept activ de refugiu, despre factorii care explică volatilitatea criptomonedelor, dar şi despre rolul pe care îl vor avea monedele virtuale în viitorul ecosistem financiar.

Reporter: Care sunt factorii care explică volatilitatea puternică a criptomonedelor în general, în comparaţie cu alte clase de active?

Claudiu Cazacu: Monedele virtuale au caracteristici diferite de alte clase de active: un calcul în stil clasic al valorii intrinseci nu este posibil, lichiditatea este deosebit de fluctuantă în timp, participanţii la piaţă nu au întotdeauna un plan bine stabilit, iar deciziile de investire/dezinvestire sunt luate deseori sub influenţa unor ştiri de ultimă oră, generând reacţii emoţionale. Un grad foarte înalt de incertitudine în privinţa reglementărilor viitoare induce, de asemenea, o volatilitate foarte ridicată.

Reporter: În ultima perioadă, din ce în ce mai mulţi investitori consideră monedele virtuale în general şi Bitcoin în special, drept active de refugiu. Care este opinia dumneavoastră?

Claudiu Cazacu: Deseori, între percepţie şi realitate apar spaţii. În unele situaţii, diferenţele pot fi chiar foarte mari, şi aceasta pare a fi situaţia cu BTC văzut drept activ de refugiu. Modul în care putem descrie tipul de refugiu oferit de bitcoin şi unele monede virtuale (cu siguranţă, nu şi cele mai multe din domeniu, unele proiecte fiind, de fapt la minusuri de zeci de procente faţă de nivelurile din 2018) este: temporar şi relativ. În anumite perioade, bitcoin a jucat rol de refugiu, în altele, tocmai când bursele aveau momente foarte dificile, nu. Putem spune, astfel, că deşi pentu unii inves­titori, inclusiv administratori de fonduri faimoşi precum Stanley Druckenmiller sau Paul Tudor Jones, bitcoin poate avea un rol de diversificare în portofolii, nu putem afirma hotărât că, în orice situaţie, monedele virtuale ar fi un activ de refugiu.

Reporter: Piaţa criptomonedelor se află în atenţia instituţiilor de reglementare. Cum credeţi că vor reacţiona investitorii odată ce piaţa va fi reglementată? Cum se va vedea acest lucru în dinamica preţurilor criptomonedelor?

Claudiu Cazacu: Trebuie făcută o distincţie clară între o reglementare "dură" şi una "blândă". Este esenţial pentru viitorul monedelor virtuale să vedem în ce direcţie se îndreaptă lucrurile. India merge spre direcţia ultra-severă, dorind interzicerea monedelor virtuale, şi introducerea unei variante digitale a monedei naţionale. Dacă autorităţile de reglementare vor merge pe această linie, valoarea bitcoin şi, mai ales, a altor monede virtuale ar putea fi foarte sever afectată. Cred că e de urmărit mesajul venit din SUA, alături de comentariile recente dinspre FMI, Regatul Unit şi BCE. Pentru moment, acul se îndreaptă spre o probabilitate mai mare a versiunii "dure". Au mai fost, însă, situaţii în trecut în care, totuşi, în cele din urmă a prevalat abordarea "blândă".

Reporter: Care este profilul investitorilor care sunt atraşi de monedele virtuale?

Claudiu Cazacu: La o privire generală, în lume, domeniul atrage o varietate de participanţi: entuziaşti ai tehnologiei, care nu sunt neapărat familiarizaţi cu investiţiile clasice în acţiuni sau obligaţiuni, unii având un orizont mai lung de timp, traderi activi, care încearcă să se poziţioneze pe termen scurt sau mediu, privind volatilitatea ridicată drept o oportunitate, investitori mari, care deţin fonduri de cel puţin câteva miliarde de dolari şi în­cearcă o alocare modestă, treptată spre domeniu, şi chiar şi o categorie de participanţi atraşi pur şi simplu de aprecierile cotaţiilor, aceştia fiind probabil şi cei mai vulnerabili la corecţii.

Reporter: Care va fi, din punctul dumneavoastă de vedere, viitorul sau rolul criptomonedelor în ecosistemul financiar?

Claudiu Cazacu: O întrebare foarte dificilă, pentru că echivalează cu încercarea de a estima un fenomen cu ramificaţii foarte largi. Cred că rolul de inovaţie este vizibil deja pentru mulţi observatori şi chiar autorităţi publice, care au dezvoltat deja monede digitale, folosind inspiraţia proiectului fondator al domeniului, bitcoin. Pentru băncile centrale, însă, operarea unei politici monetare eficiente presupune controlul asupra unor mecanisme monetare, iar un rol prea larg al monedelor virtuale ar putea periclita acest obiectiv. Găsirea unui echilibru va fi o misiune dificilă, dar dacă se va reuşi evitarea unui scenariu de interzicere a bitcoin şi altor monede similare în marile economii ale lumii, rolul acestora ar putea fi unul în creştere, în diferite zone ale ecosistemului financiar, de la transferuri la produse financiare de investiţii sau chiar structuri complexe.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Activ de refugiu?

    Mai degraba activ de "fugiu".

    Nu te refugiezi pariind averea la ruleta decat daca esti nebun. 

    e ca daca esti "in industrie" si oamenii te platesc sa le explici una si alta, nu poti spune chiar ce gandesti - zici si tu ceva, asa, ca altii - dar intr-un mod mai interesant.

    1. Creste sau scade BTc-ul, comisionul vine, nu sunt banii xtbului. Cel mai usor e sa dai sfaturi pe banii altora...

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb