SUPLIMENT CRYPTO Criptomonedele - sirene ale sistemului financiar

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 martie 2021

Criptomonedele - sirene ale sistemului financiar
Adelina Toader

Criptomonedele precum Bitcoin, Ethereum sau Litecoin au atras, în ultimii ani, atenţia profesioniştilor din tehnologia informaţiei, economiş­tilor, investitorilor, băncilor, gu­vernelor şi chiar poliţiei. Definiţia exactă a acestora este încă în discuţie. Nu există un acord dacă monedele virtuale pot fi considerate bani sau nu, dar cercetătorii încearcă să le încadreze în teoriile banilor. Cu toate acestea, există un consens prin care criptomonedele pot fi considerate drept mediu digital de schimb şi un sistem descentralizat de plată bazat pe criptografie.

Această noutate tehnologică a crescut în ultimii ani, datorită caracteristicilor sale inovatoare, simplităţii, transparenţei, valorii din piaţă, dar şi popularităţii, atrăgând nume cunoscute de investitori. Piaţa criptomonedelor a ajuns la o capitalizare de piaţă de peste 1,7 trilioane de dolari. Valutele digitale sunt în prezent independente de bănci, contestând chiar sistemele financiare actuale şi formele convenţionale de monedă. Scopul de bază al mişcării criptomonedelor este legat de descentralizarea puterii, nefiind controlate de o bancă centrală sau de un guvern. Pe acest fond, criptomonedele aprind discuţii şi controverse intense.

Tot mai des apar opinii ale autorităţilor de reglementare care avertizează asupra unor presupuse pericole care se află în spatele criptomonedelor. Pe de altă parte, şi în aceeaşi măsură, inves­titori de notorietate alocă sume de ordinul milioanelor de dolari în monede digitale, iar proiecte precum adoptarea de către bănci a monedelor digitale sunt tot mai frecvente. În plus, există şi iniţiative de trecere a monedelor naţionale fiat în monede digitale.

Totuşi, specialiştii din piaţă atrag atenţia investitorilor asupra volatilităţii puternice a monedelor virtuale. Însă tocmai acest aspect este considerat de unii investitori atractiv.

Monedele virtuale au urmat un trend ascendent de la finalul anului trecut, depăşind prag după prag şi ajugând la noi maxime istorice. Deşi au avut parte şi de corecţie, valoarea acestora s-a stabilizat aproape de fiecare dată mai sus de cea de la care a pornit creşterea iniţială.

Opiniile specialiştilor continuă să fie împărţite, unii considerând criptomonedele doar o bulă speculativă, fără valoare intrinsecă. Alţii susţin, însă, că valoarea acestora este incontestabilă mai ales datorită rarităţii de care dispun. În plus, criptomonedele încep să fie văzute drept active de refugiu şi, deşi sunt analişti care consideră că monedele virtuale nu oferă siguranţa unui activ de refugiu, mulţi investitori s-au îndreptat cu sume mari către piaţa cripto­monedelor.

Reglementarea este, în prezent, principala preocupare a jucătorilor din piaţă, care consideră esenţial pentru viitorul monedelor virtuale trasarea unor direcţii clare acreditate de autorităţi. Totodată, duritatea sau blândeţea reglementărilor poate schimba total piaţa, afectând valoarea monedelor virtuale. Pentru moment, mesajele venite din partea autorităţilor par să se îndrepte spre o versiune dură a reglementărilor, iar orice reacţie din partea instituţiilor de resort se resimte în întreaga industrie.

Un lucru este cert - rolul de inovaţie a tehnologiei din spatele criptomonedelor este vizibil atât în industria financiară, dar şi în alte domenii.

Misiunea dificilă este în prezent reprezentată de găsirea unui echilibru între operarea unei politici monetare care presupune controlul asupra unor mecanisme monetare şi rolul prea larg al monedelor virtuale care pot periclita acest obiectiv.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Bitcoin este in acest moment cel mai la indemana "vehicol" prin care "banii negri" alimenteaza "economia alba". In ultimul deceniu dirijarea banilor din economia subterana spre sistemul financiar-bancar a fost principala preocupare a multor bancheri, oameni de afaceri si politicieni. Toata lumea afirma ca vrea reglementare cand defapt e chiar invers...

    1. Subscriu. Peste 100 de miliarde de dolari au fost furate din programele de ajutorare PPP si Cares, in SUA. Sa ghicim unde au incercat sa se ascunda? Da, in crypto si in bitcoin.

      “CARES Act fraud has reached a staggering $100 billion, state and federal officials say. 

      The Labor Department inspector general estimates $63 billion of the act’s $630 billion was stolen. 

      The taxpayers’ loss is likely many times higher. Officials say it is well beyond $100 billion, US News reported. 

      The rush to release billions of dollars put enormous strain on SC and other state agencies. 

      It created a bonanza for scam artists and international cybercrime rings. 

      The federal government was slow to act despite early warnings, according to interviews with more than 2 dozen fraud experts, senior law enforcement officials and state and federal officials. 

      The Justice Department has assembled a task force to root out fraud in all 50 states and territories. 

      The SC Attorney General’s office said it is not involved as this is a federal investigation. 

      California officials said at least $11 billion was stolen fr om taxpayers so far, but could be as high as $30 billion.

      In Nebraska, roughly 66% of the money was misspent.” 

      Si asta doar in SUA. Dar frauda din alte state, din alte programe de ajutorare?

      Din UE, din Romania? Acum este foarte simplu sa furi, iei banii si le pierzi urma in crypto. Nu mai trebuie sa te complici sa scoti sume mici cash din banci, sa faci transferuri care sunt urmarite de birourile anti-frauda si anti crima organizata.

      Bitcoin trebuie interzis, conversia in fiat trebuie sa se faca dupa o lunga evaluare si control anti-frauda. 

      Bitcoin trebuie interzis din cel putin doua motive flagrant de evidente:

      - consumul de energie electrica este ENORM, o singura tranzactie Bitcoin consumand cat 100000 de tranzactii secured de plata cu cardul. Asa ceva nu poate fi tolerat cand ni se baga pe gat tot felul de taxe la masini pe care le platim din propriul buzunar. Ar trebui sa existe un comision de cateva sute de dolari la fiecare tranzactie BTC care sa mearga in taxe ECO la stat. 

      - Nu se poate mentine un sistem de finantare a crimei organizate la nivel planetar. Nu este echitabil pentru restul cetatenilor onesti care platesc taxe. Crima organizata trebuie ucisa iar uciderea bitcoin este obligatorie. Clasamentul tarilor care participa la bitcoin este pur si simplu clasamentul crimei organizate. Ucraina, Nigeria, Columbia, Rusia, ... Ce metoda mai buna pentru spalatul banilor. 

      A 2020 survey by data platform Statista revealed that 32% of Nigerians are users of cryptocurrencies - the highest proportion of any country in the world.

      According to Chainalysis, Ukraine ranks first, followed by Russia, Venezuela, China, Kenya, the U.S., South Africa, Nigeria, Colombia, and Vietnam. 

      Nu toti suntem pe faza dar omenirea trebuie trezita.

      Dragule nu te supăra dar nu percepi și nu înțelegi lumea în care traiesti

      1.banii se spală și se folosesc in scopuri teroriste din totdeauna în actualul sistem reglementat nu era nevoie de blockchaine și criptomoneda pt aceasta. 

      2.sunt oameni care nu mai doresc sisteme centralizate și care nu mai suporta obrăznicia și lăcomia băncilor ex daca eu vreau să-ți vind ceva și tu vrei să cumperi de la mine de ce trebuie sa mai plătim notari,avocați și taxe la stat? In sistemul crypto (blockchaine) înțelegerea noastră nu poate fi desfăcută de nimeni și taxe nesemnificative.

      3.tehnologia blockchaine va schimba lumea așa cum a făcut-o internetul ar fi multe de zis dar nu am sptiu 

      Dragule, pana cand toate informatiile la care au acces notarii vor fi digitalizate si accesibile electronic vor mai trece zeci de ani. Tu vei fi oseminte in pamant si nu vei vedea asa ceva. Notarii vor continua sa isi faca treaba.

      Ai probabil 20 de ani si crezi ca blockchain este o mare smecherie, pacat ca nu ai studii de IT. 

    Acesta este inceputul sfarsitului. Asa trebuie sa procedeze si lumea civilizata din UE si SUA. Este imposibil sa tolerezi un proiect asa de energofag, asa de stupid, asa de imbecil ca bitcoin.

    China’s Inner Mongolia has banned cryptocurrency mining and declared its intention of shutting all such projects by April, spurring fears the world’s No. 2 economy will take more steps this year to eradicate the power-hungry practice. 

    The autonomous region, a favorite among the industry because of its cheap power, also banned new digital coin projects, according to a draft plan posted on the Inner Mongolia Development and Reform Commission’s website Feb. 25. The aim is to constrain growth in energy consumption to about 1.9% in 2021. 

    Din toata aceasta editie a Bursa lipseste cireasa de pe tort. DOJ a desfiintat Bitfinex si a pus capat unei FRAUDE crypto. Bitcoin va urma.

    Attorney General James Ends Virtual Currency Trading Platform Bitfinex’s Illegal Activities in New York 

    Bitfinex and Tether Must Submit to Mandatory Reporting on Efforts to Stop New York Trading 

    Bitfinex and Tether Deceived Clients and Market by Overstating Reserves,

    Hiding Approximately $850 Million in Losses Around the Globe  

    1. Bitfinex and Tether Banned fr om Continuing Illegal Activities in New York

      Today’s agreement requires Bitfinex and Tether to discontinue any trading activity with New Yorkers. In addition, these companies must submit regular reports to the OAG to ensure compliance with this prohibition. 

    Miile de miliarde aruncate in piete in nestire trebuie sa ajunga undeva. Astfel s-au invebtat aceste monede. La un moment dat, cand aceste monede vor acumula destui bani (bancherii mai numesc acest lucru sterilizare), cineva da un "de lete", "UN ZVON" si astfel se vor sterge complet (se vor "evepora").

    1. Aceasta este ipoteza de lucru a unui analist pe blogul novusconfidential.

      El spune ca asa s-au volatilizat recent 180 mld dolari 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb