Anul 2021 este anul în care Bitcoin şi piaţa cripto a intrat în mainstream, iar anul 2022 este cel în care criptomonedele au ocazia să se afirme şi să confirme. Dezbaterea cu privire la definiţia, utilitatea şi viitorul acestor criptomonede continuă, dar ce este cert este faptul că interesul investitorilor locali pentru industria cripto este unul foarte mare, după cum arată studiile de piaţă şi statisticile exchange-urilor din România. Tehnologia din spate este unanim acceptată ca o inovaţie cu numeroase potenţiale beneficii şi plus valoare. Problema ei este că nu a fost încă acceptată la cele mai înalte nivele.
Criptomonedele par să se îndrepte către o reglementare ceva mai clară la nivel internaţional. Pe lângă factorul ce ţine de consumul excesiv de energie asociat "minării" criptomonedelor, elementele de fraudă, spălare de bani şi de eludare a sancţiunilor impuse de Vest oligarhilor din Rusia au atras din ce în ce mai multe solicitări de reglementare. Sumele de ordinul trilioanelor investite deja în această piaţă de-a lungul anilor necesită într-adevăr o reglementare corectă, astfel încât industria şi investitorii să prospere, spun specialiştii.
În Statele Unite, cea mai dezvoltată piaţă financiară din lume, a început deja să se facă tranziţia către transparentizarea pieţei - brokerii sunt acum obligaţi să raporteze către fisc câştigurile de capital înregistrate de clienţi din tranzacţionarea criptomonedelor. Totodată, preşedintele american a ordonat, luna aceasta, autorităţilor federale să studieze riscurile şi beneficiile criptomonedelor. Astfel, vor fi analizate domenii precum protecţia consumatorilor, stabilitatea financiară, activităţile ilicite, competitivitatea SUA, incluziunea financiară şi inovarea responsabilă.
Volatilitatea acestei pieţe a continuat să atragă investitori, inclusiv pe cei instituţionali, care au fost mai mult sau mai puţin obligaţi de randamentele anterioare din această piaţă să aibă o alocare de măcar 5% din portofoliu pentru Bitcoin sau alte criptomonede. Bitcoin şi Ethereum rămân în continuare cele mai mari criptomonede după valoarea de piaţă - Bitcoin are o capitalizare de piaţă de peste 750 de miliarde de dolari.
În prezent, cea mai populară şi volatilă criptomonedă de pe piaţă este prinsă într-un canal de consolidare pe termen lung între 30.000 de dolari şi 45.000 de dolari (pe graficul zilnic), Bitcoin fiind într-o secvenţă în care a marcat recent noi minime ascendente ("higher low", conform teoriei lui Dow), ceea ce arată la nivel tehnic că Bitcoin continuă să fie într-o piaţă ascendentă ("bullish"), după maximele din noiembrie şi corecţia din ultimele luni.
Canalul de consolidare larg arată însă lipsa de direcţie pe termen scurt şi lung. Media mobilă simplă de 100 de zile a trecut, în februarie 2022, sub media mobilă simplă de 200 de zile, acesta fiind un indicator "bearish", dar acelaşi lucru s-a întâmplat în vara lui 2021, iar ulterior preţul a revenit puternic cu un nou raliu şi un nou maxim istoric în noiembrie 2021. Rezistenţa importantă pentru BTC/USD pare a fi pragul de 45.000, iar un nivel semnificativ pentru o posibilă continuare a tendinţei descendente este zona de 37.000. De notat, totuşi, că, din 2014, Bitcoin a scăzut în general în timpul unor corecţii în pieţele bursiere.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2022, 18:07)
Tehnologia e una si valoarea monedelor e alta. Tehnologia multa laudata este mult prea energofaga, este de mult pe piata si nu si-a gasit nici o folosinta.
Orice om intreg la minte, isi da seama ca e specula in domeniul crypto dar dorinta nemarginita a omului de a se imbogatii rapid e de neoprit!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2022, 23:29)
Foarte interesante aricole despre cypto si venite intr un moment oprtun. Vor exploda pe masura ce oamenii de afaceri rusi vor migra in crypto.