SUPLIMENT CRYPTO / GEORGE ROTARIU, CEO BITCOIN ROMÂNIA: "Bitcoin va ajunge la un milion de dolari, în următorii cinci ani"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 martie 2021

George Rotariu

George Rotariu

"Astăzi, cel mai bun mod de a stoca valorile este bitcoinul"

"Aşteptăm cu optimism reglementarea pieţei criptomonedelor"

"Până acum, tehnologia blockchain nu a avut nicio breşă"

Bitcoin a revenit în atenţia investitorilor şi a traderilor, după ce s-a aflat pe un trend ascendent la finalul anului trecut şi începutul anului curent. Pe fondul acestei dinamici, activitatea Bitcoin Ro­mânia, cel mai mare exchange crypto din ţara noastră, a crescut considerabil.

George Rotariu, CEO Bitcoin Ro­mânia, este de părere că monedele virtuale reprezintă viitorul sectorului financiar şi crede că fondurile şi monedele guvernamen­tale vor adopta tehnologia block­c­hain. În plus, domnia sa estimea­ză că preţul criptomonedei bitcoin va ajunge la un milion de dolari, în următorii cinci ani.

George Rotariu ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre deschiderea pe care o au oamenii în faţa mondelor virtuale, despre factorii care au stat în spatele creşterii criptomonedei bitcoin, dar şi despre impactul pe care îl va avea reglementarea asupra pieţei.

Reporter: Ce impact a avut pentru Bitcoin România dinamica din ultimele luni a monedei virtuale Bitcoin?

George Rotariu: Orice creştere din orice piaţă aduce cu sine mai multă activitate. La fel s-a întâmplat şi în piaţa criptomonedelor. Activitatea noastră a crescut considerabil. Noi avem o bază mare de clienţi, dar activitatea unora dintre aceştia nu este atât de mare atunci când sunt scăderi masive sau când piaţa este foarte constantă pe termen mai lung. Mulţi dintre clienţii noştri sunt traderi şi vor să beneficieze de fluctuaţii şi, în general, când piaţa este negativă nici traderilor nu le merge prea bine. În schimb, lucrurile se schimbă foarte mult când există un trend ascendent, mai ales cum a fost acum această creştere semnificativă din piaţă. În urma dinamicii din piaţă, activitatea a avut o creştere semnificativă, de asemenea, numărul de clienţi noi s-a mărit foarte mult de la zi, la zi, cam la 50-80%. Lucrurile sunt bune când piaţa este în creştere şi cred că piaţa va continua să crească, cel puţin preţul bitcoin.

Reporter: Există o mai mare des­chidere a oamenilor în faţa criptomonedelor?

George Rotariu: În 2014 când am adus în ţară Bitcoin România foarte puţini auziseră de criptomoneda bitcoin sau de tehnologia blockchain. Dar din 2017, odată cu cea mai mare creştere din istoria bitcoinului, când moneda virtuală a atins valoarea de 20.000 de dolari, bitcoinul a început să atragă atenţia. Era şi normal. Toată presa vorbea despre bitcoin, despre valoarea aces­tuia şi informaţiile au ajuns astfel la mult mai mulţi oameni.

Tipul investitorului s-a schimbat foarte mult în ultima perioadă. Chiar şi investitorii mult mai conservatori, care anterior se gândeau cu reticenţă la o investiţie în criptomonede, au înţeles că este o piaţă solidă, în dezvoltare, că tehnologiile sunt importante şi vor rămâne pe termen lung. Astfel că sunt din ce în ce mai mulţi investitori din retail, dar extrem de important este faptul că au intrat pe piaţă investitori instituţionali, fonduri de investiţii, care aduc un aport semnificativ la această creştere. Totuşi, nu doar acest lucru a contat. Se vorbeşte din nou pes­te tot de bitcoin, este un efect similar ca în 2017 şi cred că suntem undeva la începutul creşterii. Cred că preţul va fi mult mai mare de atât. Din punctul meu de vedere, bitcoin va ajunge la un milion de dolari şi nu într-un orizont foarte larg de timp, ci cam în următorii cinci ani. Când fac această estimare mă bazez în primul rând pe modul în care este gândit bitcoinul. A apărut în piaţă şi estimarea făcută de JP Morgan cum că bitcoin va ajunge la 140.000 de dolari, analiştii fac astfel de predicţii pe baza unor studii.

Reporter: Bitcoin nu este la primul val de creştere urmată apoi de o scădere. Putem spune că evoluţia sa urmează un traseu ciclic?

George Rotariu: În parcursul bitcoin există o ciclicitate care are la bază o explicaţie tehnică. La o periodă de aproximativ patru ani are loc un eveniment care se numeşte halving şi care se referă la numărul de bitcoini nou apăruţi pe piaţă la fiecare 10 minute (bitcoinul este construit astfel încât la fiecare 10 minute apare un număr nou de monede virtuale în piaţă cu care sunt remuneraţi minerii). Acest număr de bitcoini a plecat iniţial de la 50, după primii patru ani a ajuns la 25, după altă perioadă de patru ani a ajuns la 12,5, iar acum este la 6,25. Astfel că valoarea bitcoin creşte ţinând cont de faptul că apat tot mai puţini pe piaţă. Nu trebuie să uităm că nu vor fi niciodată mai mult de 21 de milioane de bitcoini la nivel global. În prezent, eliberaţi pe piaţă sunt undeva la 18,8 milioane de bitcoin, dar cred că în circulaţie efectiv sunt mult mai puţini de atât, având în vedere că peste 2 milioane de bitcoini sunt pierduţi definitiv. Acest lucru s-a întâmplat pentru că, aşa cum poţi pierde banii, din neatenţie, poţi pierde şi bitcoinul. Diferenţa dintre bancnote fiind că oricine poate să o folosească, pe când bitcoinul odată pierdut nu va mai avea nimeni acces la el.

Reporter: Care au fost factorii care au stat în spatele creşterii din ultimele luni a valorii criptomonedei bitcoin?

George Rotariu: Aşa cum spuneam, deloc întâmplător, anul trecut a avut loc acest halving care a ridicat valoarea bitcoin. De asemenea, au intrat pe piaţa criptomonedelor fonduri de investiţii şi companii mari. În plus, bitcoinul s-a bucurat, în ultimele luni, de popularitatea. Personalităţi importante vorbesc despre bitcoin, cum ar fi Elon Musk, care a devenit un susţinător vocal al acestei criptomonede, postând constant chestiuni pozitive.

Reporter: Având în vedere aceas­tă popularitate despre care vorbiţi, există în piaţă opinii conform cărora bitcoin reprezintă o bulă speculativă, fără a avea vreun fundament solid la bază. Există, totodată, păreri care consideră că bitcoin are valoare intrinsecă. Cum vedeţi dumnea­voastră bitcoinul din acest punct de vedere?

George Rotariu: Trebuie să ne uităm puţin şi cine creează această popularitate a bitcoin. Este mai nesemnificativ faptul că vorbesc oameni despre un anumit lucru, dar atunci când vorbesc oameni care nu se hazardează în declaraţii şi oameni care au realizat multe lucruri, aşa cum este Elon Musk, are cu adevărat o valoare şi o putere. Elon Musk este urmărit de foarte mulţi alţi investitori cu extrem de mult potenţial. În plus, trebuie să ne uităm şi la cine vorbeşte de rău despre crypto şi cine sunt cei care susţin că ar fi o bulă speculativă. Vom vedea că sunt exact industriile care sunt afectate cel mai mult de criptomonede, precum sistemele bancare şi financiare vechi care sunt depăşite de tehnologia blockchain şi cu siguranţă nu sunt mulţumiţi de faptul că lucrurile se schimbă, devin mai rapide şi mai transparente. Este în interesul băncilor să transfere bani cu o întârziere spunând că nu se poate mai repede, lucru de altfel neadevărat pentru că avem tehnologie care să permită transferul instant.

Reporter: În ce măsură reuşesc criptomonedele să devină un refugiu pentru investitori? Sau sunt mai mult o investiţie cu câştig rapid?

George Rotariu: Eu spun deja de mai mulţi ani că bitcoin, din punctul meu de vedere, nu este o investiţie rapidă, ci una pe termen lung. Cred că astăzi cel mai bun mod de a stoca valorile este bitcoinul. Se aseamănă foarte mult cu aurul. Bitcoinul este de altfel supranumit şi aur 2.0, având un upgrade masiv, care vine din faptul că moneda virtuală bitcoin este mult mai rară decât aurul, este uşor divizibilă, uşor transferabil, uşor transportabil. Sunt multe avantaje pe care tehnologia blockchain şi moneda bitcoin le au ca investiţie pe termen lung faţă de aur. În plus, capitalizarea de piaţă a aurului este de aproximativ 9-10 trilioane de dolari, nu se ştie cu siguranţă cât aur este pe piaţă, spre deosebire de bitcoin unde ştii cu exactitate.

Reporter: Volatilitatea nu oferă totuşi investitorilor aceeaşi siguranţă pe care o oferă aurul.

George Rotariu: Da, ceea ce poate fi un plus sau un minus. Pe termen lung s-a dovedit că, indiferent cât de volatil a fost parcursul bitcoin, a fost cea mai bună investiţie chiar dacă nu ai făcut nimic, nu ai vândut sau cumpărat în anumite momente. Trebuie doar să ne gândim că într-o perioadă de 12 ani, bitcoin a ajuns la o valoare de 40.000 de dolari de la prima tranzacţie de 10.000 de bitcoin pentru două pizza.

Reporter: Ce trebuie să aibă în vedere investitorii atunci când îşi îndreaptă atenţia către piaţa crypto?

George Rotariu: Sunt foarte multe proiecte interesante, chiar şi aici în România. Cei de la Elron, de exemplu, au reuşit un proiect foarte interesant şi au depăşit valoarea de 1 miliard de dolari capitalizare de piaţă. Investitorii au multe proiecte către care ar putea să se îndrepte în piaţa crypto. Din punctul meu de vedere, dacă vrei o investiţie pe termen lung fără risc prea mare sa-ţi pierzi fondurile aceasta este bitcoin. În rest, le recomand investitorilor să se documenteze foarte bine înainte de a lua decizia de a investii în alte proiecte crypto pentru că trebuie să ia în calcul foarte mulţi factori - de la echipa din spatele proiectului, proiectul în sine, partea tehnică, toate sunt extrem de importante şi te ajută să îţi faci o idee dacă este un proiect pe termen lung sau dacă poţi specula doar pe termen scurt fără să ai riscuri.

Reporter: Piaţa criptomonedelor se află în atenţia instituţiilor de reglementare. Cum credeţi că se va schimba industria odată cu o reglementare mai atentă?

George Rotariu: Cred că indus­tria se va schimba în bine, dar depinde de reglementare bineînţeles. Sper că legislaţia ce va apărea în această piaţă va încuraja industria şi nu o va suprima. Este o tehnologie nouă care trebuie ajutată din toate punctele de vedere şi cred că reglementarea este un aspect foarte important astfel că business-urile din domeniu, cum este şi al nostru, să poată lucra după nişte linii mai clare. Până acum ne-am făcut noi liniile uitându-ne cumva la sistemele financiare actuale, având similarităţi prin activitatea pe care o intreprindem şi cumva ne-am impus singuri nişte reguli stricte astfel încât să nu avem probleme. Dar aşteptăm un cadru legislativ, suntem optimişti şi abia aşteptăm să ne licenţiem, pentru că momentan nu avem de unde să obţinem o astfel de licenţiere. Avem o directivă europeană anti spălarea banilor care a fost transpusă în legislaţia din ţară, dar încă nu s-a creat cadrul prin care noi ne putem licenţia. Am auzit şi declaraţia venită recent din partea preşedintelui Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, care spunea că bitcoin trebuie reglementat pentru că exis­tă riscul de spălare a banilor. Din punctul meu de vedere riscul de a se spăla banii prin bitcoin este extrem de scăzut pentru că este cel mai transparent tool. Noi putem vedea tot trecutul criptomonedelor şi tot traseul lor, prin toate portofelele electronice prin care a trecut, ceea ce, din punctul meu de vedere, face ca spălarea banilor să fie imposibilă. Şi haide să fim realişti, spălarea banilor nu s-a inventat odată cu bitcoin. În plus afirmaţia preşedintelui BCE că bitcoinul trebuie reglementat este incertă. El este deja reglementat în majoritatea ţărilor UE, la noi în România durează ceva mai mult această transpunere, dar afirmaţia făcea referire la toată UE. Mai mult decât reglementarea business-urilor care se ocupă cu crypto oricum nu ai ce să faci pentru că nu ai cum să reglementezi bitcoin, el este un cod, un program tehnologic. Cred că s-au făcut nişte declaraţii hazardate. Iar, din păcate, acestea au făcut rău imaginii pieţei crypto. Nu trebuie să uităm că nu este în interesul băncilor ca oamenii să beneficieze de această tehnologie. În prezent băncile ne interzic să ne deschidem conturi în monede virtuale. În schimb, pe platforma noastră oamenii pot să îşi facă conturi de depozitare, dar să şi tranzacţioneze. Avem platforme speciale pentru tranzacţii bancare. Colaborăm cu bănci din Marea Britanie, Cehia şi Lituania. Oamenii pot să şi investească pe termen lung, dar avem şi o platformă dedicată investitorilor care îşi doresc să speculeze fluctuaţiile. Acum lucrăm la dezvoltarea reţelei de ATM-uri. În prezent, facem nişte parteneriate în toată ţara şi ne-am propus să ajungem la 100 de ATM-uri până la jumătatea anului. Până acum avem undeva la peste 30 de astfel de ATM-uri, dar cererea şi interesul este tot mai mare.

Reporter: Care va fi, din punctul dumneavoastă de vedere, viitorul sau rolul criptomonedelor în ecosistemul financiar?

George Rotariu: Cred că acesta este viitorul. Consider că monedele virtuale vor juca un rol extrem de important. În viitor, cred că inclusiv fondurile guvernamentale şi monedele guvernamentale vor trece pe blockchain, iar bitcoin va fi moneda de referinţă. Tehnologia block­chain, din punctul meu de vedere, are capacitatea de a schimba foarte multe industrii. Am încredere că această tehnologie va fi folosită la nivel guvernamental şi va aduce extrem de multe îmbunătăţiri din prisma transparenţei, rapidităţii şi posibilităţilor.

Reporter: Vine tehnologia blockchain şi cu riscuri în ceea ce priveşte securitatea cibernetică?

George Rotariu: Până acum, nimeni nu a reuşit să spargă blockchain. Mă gândesc că dacă cineva ar fi putut ar fi făcut acest lucru până acum şi ar fi ruinat tehnologia. Singurul mod în care s-au furat bitcoin a fost din conturile oamenilor, niciodată din sistemul blockchain. Până acum sistemul nu a avut nicio breşă şi este ceva foarte greu că se va putea întâmpla având în vedere că trebuie să baţi puterea de calcul a milioane de computere. Riscul, cel puţin până acum, este inexistent.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Multe minciuni sau neadevaruri in acest interviu.

    "George Rotariu: ... Personalităţi importante vorbesc despre bitcoin, cum ar fi Elon Musk, care a devenit un susţinător vocal al acestei criptomonede, postând constant chestiuni pozitive." 

    22 feb 2021: Elon Musk:Bitcoin tanks 10% after Elon Musk says prices seem high

    O fi si asta o afirmatie pozitiva. 

    1. Acelasi articol din care citezi tu:

      "Musk recently came out as a believer in bitcoin, calling it a "good thing" and saying he thinks it's "on the verge of getting broad acceptance by conventional finance people." 

      Earlier this month, Tesla said it had bought $1.5 billion worth of bitcoin and would accept the crypto as payment for its products. The electric vehicle maker made roughly $1 billion in paper profits fr om its bitcoin investment, according to Wedbush Securities' Dan Ives." 

      Nu, astea sunt minciuni si neadevaruri...

      Taci, omule! 

      NUMAI ZEI , SI SEMI-ZEI , ARE ROMANIA ASTA !!! NUMAI SAVANTI ATOT-STIUTORI , SI INTELEPTI !!! NU MAI DIRIJATI VOI , PRETURILE UNOR MONEDE GOALE !!! CACI , NU AU IN SPATELE LOR , NIMIC !!! SANT CA NISTE BALOANE UMFLATE , GATA SA SE SPARGA !!! SI ATAT !!! PANA SI FNI-ul , LUI SORIN OVIDIU VANTU , AVEA CEVA IN EL !!! NISCAIVA ACTIVE !!! INGINERIA AIA !!! PIRAMIDA AIA FINANCIARA !!! IN SCHIMB , BITCOINUL N-ARE NIMIC !!! PENTRU CE PLATESTI PE EL , 50.000 DE DOLARI ??? PENTRU CE ???

      Aia a fost acum o luna. Acum zice ca "Tesla CEO Elon Musk Says Bitcoin Purchase is "Less Dumb" Than Holding Cash."

      "Less dumb". 

      complet de acord cu tine!

      ai marcat acum cu ce ai scris!  

      ai pus punctul pe "i " !

      50.000 $ pentru...nimic.  

    Mai degarba, in cativa ani, bitcoi(n)ul o sa ajunga la paritate cu moneda din Botswana! Ambele sunt sustinute de economii reale similare!

    ...si cu ce se ocupa. in afara de a angaja maimutoi urlatori.

    zau? si petrolul WTI crude oil cat va fi ? 500$ / barilul ?

    e tampit cu spume tipul asta!  

    vinde fake news in presa locala!  

    e bine ca l-ati publicat ...a ramas informatia marcata cu nume prenume si data !  

    ...

    peste cativa ani ne vom sparge de ras de neprofesionalismul abordarii!  

    1. s-a gindit el asa, $1.000.000 suna bine pe bitcoin. niste 0100111100010000111 printr-un server pe undeva sa fie exact $1.000.000.

      a vorbit gura fara el .... nu intelege implicatiile pe alte clase de active a ceea ce a zis.

       

      daca ajunge la 1 milion $ si apoi explodeaza bula speculativa (pentru ca la 1 mil $/1 btc si pentru un bolnav cu sindromul Down ar fi evident ca e bula speculativa...nu si pentru participantii la bula speculativa a BTC :D :D :D ) vor fi valuri imense care vor produce valuri recesive sau depresionare pe toate clasele de active de la actiuni pana la titluri de trezorerie, pe forex, pe metale ,etc...  

      nu zic ca e prost omul ... dar chiar a vorbit gura neconectata la creier.

      nu intelege ca orice acumulare de valoare e urmata de o distributie a valorii (cu impact pe alte tipuri de active).  

    Sau va fii desfiintat.

    Bitfinex and Tether Banned fr om Continuing Illegal Activities in New York 

    Today’s agreement requires Bitfinex and Tether to discontinue any trading activity with New Yorkers. In addition, these companies must submit regular reports to the OAG to ensure compliance with this prohibition. 

    Ce sa zic ... bitcoinul este deja buricul universului ... cine cumpara acum un coin are 1 milion de dolari peste 5 ani ... exact cum îmi făceam eu calcule pe vremea caritasului ca dacă reinvestesc suma de mai multe ori în maxim 2 ani cumpăr cinematograful Aurora și fac discoteca în el ???? exact asa visează și ăștia acum ... si tot asa ca acum apăruseră ca ciupercile jocuri piramidale și prin București și ii aratam lui taica.miu pe vremea aia uite tata scrie în evenimentul zilei ca depui suma minima 20ooo și îți iei peste 3 luni de 8 ori suma și mi.a dat cu ziarul în cap sa ma trezesc ... daia zic ca fiecare generație trebuie sa simtă pe pielea ei câte un caritas ... asta e ceva mai durabil fiind la nivel planetar ...

    1. da,da ...bravo! super comentariu!

    BITCOIN = CARITAS-UL modern!

    la valoarea de aprox 50 000 $ ti se promite 1 000 000 $ / per unit!  

    De 20 de ori!  

    Hai vindeti-va apartamentele , terenurile, vilele si luati-va bitcoin .... ! (desigur e o gluma , nu faceti asa mare tampenie! )  

    NICI DACA VI SE DA GRATIS BITCOIN SA NU IL LUATI CA POATE LUATI TZEAPA PRIN TERMENII SI CONDITIILE ASOCIATE OFERTEI DE " BITCOIN GRATIS" !  

    BITCOIN = CARITAS!  

    Cam asta e esența : din nimic, creezi nimic, dar fraierii plătesc la greu... Iar smecherii, oho, raman cu $ reali. Bun așa, este!

    Miile de mliarde aruncate in piete trebuie sa ajunga undeva.Sa cumperi aur cu aceste sume ar duce aurul la cote "ceresti", lucru care s-a m-ai intamplat in trecut. La fel se mai incerca ducerea acestor bani in actiuni, petrol (250 dolari barilul ar face din unele tari sarace bogatele lumii) etc.Asa ca au gasit aceste cripomonede ca un refugiu ce nu influeteaza ffmult activitatile economice dar care vor "steriliza" pietele de excesul de lichioditate. Daca acesti bani s-ar duce in bunuri ar crea o inflatie de necontrolat. Atata timp cat cu acesti bani nu poti cumpara orice ei nu creaza inflatie.

    1. Nu uita ca aurul este inca rezerva bancara, utilizata in cele mai multe banci centrale si la FMI.

      The IMF holds around 90.5 million ounces (2,814.1 metric tons) of gold at designated depositories

      Daca aurul ar fi ajuns la 10 000 USD in loc de 2000 USD, atunci rezervele FMI ar fi ajuns la un trilion de dolari. 

      "The IMF has no plans to sell gold at this time," The Guardian quoted IMF spokesman Gerry Rice as saying. "Gold reserves provide fundamental strength to the IMF's balance sheet, enabling the Fund to lend safely and at low cost to its member countries. This is particularly important at present, when the IMF is undertaking exceptionally large support for its membership, including its poorest member countries, in the context of the Covid-19 pandemic."

      si as mai zice una: entitati mari -care doresc sa ramana necunoscute- platesc armament si droguri celor care livreaza astfel de produse, in bitcoin (sau similar), la cererea expresa a furnizorului. n-ai bitcoin, tot de la acesta sau de la prietenii lui cumperi cu 50.000 $. peste ceva timp, iarasi ceri marfa, n-ai bitcoin, acum este 55.000 $ si asa mai departe, deoarece vedem ca eradicarea acestor negoturi se duce spre minus, iar $ sunt kklau in lume...

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb