SUPLIMENT CRYPTO / RADU PUIU, ANALIST PIEŢE FINANCIARE XTB ROMÂNIA: "Astăzi, majoritatea centrelor financiare importante deţin un nivel ridicat de reglementare pe pieţele de monede digitale"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 martie 2021

Radu Puiu

Radu Puiu

Bitcoin a primit un vot de încredere în ultima perioadă din partea unor investitori instituţionali importanţi. În plus, evaluările ridicate ale pieţelor tradiţionale i-au determinat pe investitori să caute noi idei de investiţie. Totodată, ultimii ani au adus în piaţă un nivel al reglementărilor mai ridicat, aspect care oferă atât investitorilor instituţionali, cât şi investitorilor de retail încrederea să se îndrepte către piaţa criptomonedelor. Toate aceste elemente au determinat un interes tot mai mare pentru moneda virtuală bitcoin, dar, totodată, au stat şi la baza creşterii valorii celei mai cunoscute monede digitale.

Radu Puiu, analist pieţe financiare XTB România, ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre diferenţa dintre creşterea valorii bitcoin din 2017 şi cea din ultima perioadă, despre principalele motive care au stat la baza trendului ascendent al monedei virtuale, dar şi despre principalele elemente pe care trebuie să le aibă în vedere investitorii, atunci când îşi îndreptă atenţia către criptomonede.

Reporter: La finalul anului trecut şi începutul acestui an, monedele digitale în general şi bitcoin în special, au reapărut pe radarul investitorilor sau a traderilor. Care credeţi că sunt principalele motive care au stat la baza acestei dinamici?

Radu Puiu: Bitcoin a traversat o secvenţă spectaculoasă la sfârşitul anului trecut, care a reuşit să se extindă şi în 2021. Astfel, de la minimul atins în luna martie sub 4.000 de dolari a reuşit să închidă anul la aproximativ 29.200 de dolari, obţinând o performanţă în termeni anuali de peste 300%. Unul dintre aspectele cheie care a modificat traiectoria preţurilor bitcoin în 2020 a fost adoptarea, la scară tot mai largă, a acestui instrument drept modalitate de protejare împotriva inflaţiei. Astfel, stimulentele monetare şi fiscale imense anunţate la nivel global au determinat o teamă referitoare la o potenţială valoare tot mai scăzută a valutelor tradiţionale (fiat). Această ipoteză a dus la începutul unei "misiuni" de căutare a unor active care să poată păstra valoarea. Bitcoin s-a numărat printre rezultate datorită rarităţii sale, procesul de creare fiind limitat la 21 de milioane de unităţi în timp ce în momentul actual se estimează că sunt disponibile aproximativ 18,5 milioane de unităţi.

Un alt argument este intrarea pe piaţă a unor investitori instituţionali importanţi. Aprecierea preţului bitcoin de anul trecut a fost parţial alimentată de interesul unor nume mari de pe Wall Street pentru moneda virtuală. Este posibil ca aprobarea acestora să fi oferit încredere investitorilor de retail, care, în mod obişnuit, sunt sceptici. Investitori precum Paul Tudor Jones şi Stanley Druckenmiller au investit în bitcoin şi au subliniat potenţialul de acoperire împotriva inflaţiei.

De asemenea, companii financiare mari precum PayPal şi Fidelity au făcut mişcări în sectorul de monede virtuale, în timp ce Square şi MicroStrategy şi-au folosit propriile bilanţuri pentru a cumpăra Bitcoin.

Reporter: Există vreo diferenţă majoră între factorii din spatele creşterii de acum a Bitcoin (sau a altor monede digitale) şi creşterea anterioară puternică de la finele lui 2017 (când Bitcoin a atins aproape 20.000 de dolari)?

Radu Puiu: Aprecierea impresionantă a monedei digitale a atras o serie de comparaţii cu secvenţa ascendentă de la sfârşitul anului 2017. Totuşi, realitatea actuală este mult mai diferită de contextul prezent la momentul respectiv în pieţe. Deşi criptomoneda există de 12 ani, popularitatea sa în rândul inves­titorilor instituţionali a început să se dezvolte de abia anul trecut. Performanţa peste aşteptări a monedei digitale a atras în cele din urmă atenţia marilor jucători din sectorul de finanţe, inclusiv JPMorgan Chase, BlackRock, AllianceBernstein, Morgan Stanley şi Tudor Investment, care au răspuns prin achiziţii de active digitale în valoare de miliarde de dolari.

În plus, o altă deosebire între acest raliu şi cel văzut în 2017 este nivelul reglementărilor, care era redus la momentul respectiv atunci. Astăzi, majoritatea centrelor financiare importante deţin un nivel ridicat de reglementare pe pieţele de monede digitale, aspect care oferă confort atât investitorilor instituţionali, cât şi investitorilor de retail. Mai mult, evaluările ridicate ale pieţelor tradiţionale i-a determinat pe investitori să caute noi idei de investiţie, bitcoin fiind posibil să fi fost una dintre alegeri ţinând cont de "votul de încredere" dat în ultima perioadă de investitorii instituţionali importanţi.

Reporter: Există opinii conform cărora creşterea masivă din ultima perioadă a criptomonedelor reprezintă o bulă speculativă, fără a avea vreun fundament solid la bază. Alţii susţin că din contră, criptomonedele au o serie de caracteristici (de pildă raritate) care le conferă o anumită valoare. Care este părerea dumneavoastră: sunt criptomonedele ceva pur speculativ sau au o valoare intrinsecă?

Radu Puiu: Părerile în ceea ce priveşte valoarea reală a monedelor virtuale sunt împărţite. Pe de o parte, exis­tă susţinătorii înfocaţi, care consideră că raritatea acestor instrumente şi aplicabilitatea lor reprezintă atuuri în raport cu monedele fiat, fapt ce va duce la cotaţii foarte ridicate pentru o unitate de monedă virtuală. În timp ce pe altă parte, există criticii care susţin că acest sector este o păcăleală, monedele virtuale neavând niciun viitor şi cei care îşi investesc capitalul în aşa ceva pot pierde tot. Tind să cred că adevărul este la mijloc. În primul rând, tehnologia din spate (blockchain în cazul bitcoin) are potenţialul de a ajuta la dezvoltarea mai multor sectoare, de la cel bancar la cel auto. În plus, monedele virtuale continuă să fie o alternativă de realizare a unor transferuri mai rapide şi de reducere a costurilor. Pe de altă parte, anonimatul tranzacţiilor reprezintă o caracteristică controversată. Aceasta este plăcută de către utilizatorii acestui tip de instrumente întrucât oferă o cale de a "scăpa de urmărirea" instituţiilor statului. Totuşi, această abilitate s-a dovedit a fi periculoasă adesea tranzacţiile cu monede virtuale fiind legate de acte de terorism sau de activităţi ilegale sau de spălare a banilor. Recent, un oficial al Băncii Centrale Europene a avertizat că persoanele care investesc în monede virtuale trebuie să fie pregătite pentru a pierde toţi banii. Consider că situaţia este atât de contradictorie din cauza lipsei unui cadru de reglementare care să ofere direcţii clare privind modul de utilizare şi să ofere ghidaje pentru acest sector. Într-un asemenea scenariu, nivelul ridicat de volatilitate s-ar reduce întrucât s-ar cunoaşte exact care este utilitatea acestor instrumente. În lipsa unui astfel de cadru legislativ, oscilaţiile ample pot continua, orice titlu de ştire sau comentariu din partea unei personalităţi având potenţialul de a alimenta imaginaţia investitorilor din această piaţă, ducând la variaţii ample de preţ în perioade restrânse de timp.

Reporter: Care ar fi, din punctul dumneavoastră de vedere, principalele elemente pe care trebuie să le aibă în vedere investitorii, atunci când îşi îndreptă atenţia către criptomonede?

Radu Puiu: În primul rând cred că ar trebui să ţinem cont de caracterul volatil al acestor instrumente. Recent, în doar 30 de minute, preţul bitcoin s-a apreciat cu 6.000 dolari (+15% la momentul respectiv) ca urmare a faptului că Elon Musk şi-a modificat biografia pe Twitter, adăugând numele monedei digitale. O asemenea mişcare poate afecta masiv contul unui investitor în cazul în care acesta este poziţionat contrar mişcării. Astfel, profilul de risc al fiecăruia este relevant în momentul luării deciziei de intra pe aceas­tă piaţă.

În al doilea rând, traderii ar trebui să se documenteze cu privire la modalităţile disponibile de a investi în acest sector, alegând-o pe cea care se potriveşte cel mai bine obiectivelor strategiei fiecăruia. Astfel, metoda clasică este cumpărarea de monede virtuale de la o bursă şi stocarea acestora într-un portofel virtual. Această tehnică poate fi potrivită pentru cei cu un orizont de investiţie mai lung şi care nu doresc să profite de oscilaţiile de preţ pe termen scurt, întrucât procesul de transformare al monedelor în bani reali poate fi mai greoi şi de durată.

Pe de altă parte, instrumentele derivate reprezintă o modalitate prin care investitorii pot obţine expunere asupra unor anumite monede virtuale, având ocazia să profite de oscilaţiile de preţ. Totuşi, trebuie subliniat că efectul de levier al acestor instrumente poate fi un factor suplimentar de risc, fiind posibil ca pierderile să depăşească suma investită.

În plus, fluxurile de ştiri şi în special titlurile importante pot avea mare influenţă asupra evoluţiei acestui sector, făcându-le un instrument cheie de urmărit în momentul în cazul în care investim în această piaţă.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb