SUPLIMENT CRYPTO / Tradesilvania: "Criptomonedele şi sistemul blockchain - «invenţiile financiare» care concurează cu succes sistemul bancar tradiţional"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 martie 2021

"Criptomonedele şi sistemul blockchain - «invenţiile financiare» care concurează cu succes sistemul bancar tradiţional"

"Criptomonedele încă îşi caută locul în ecosistemul financiar clasic care are o rezistenţă la schimbare"

Interesul investitorilor instituţionali pentru criptomonede şi noul cadru de reglementare iniţiat în unele ţări UE au dat startul unei acceptări la nivel larg a criptomonedelor şi, în acelaşi timp, a oferit o mai mare stabilitate cursurilor, consideră reprezentanţii Tradesilvania - un exchange specializat în tranzacţionarea de monede digitale.

Aceştia sunt de părere că importanţa sistemului blockchain şi a criptomonedelor va creşte puternic în acest an şi în anii care urmează, pe fondul interesului acordat de băncile naţionale, dar şi de Banca Centrală Europeană pentru dezvoltarea unor variante digitale ale monedelor. În plus, reprezentanţii platformei susţin că piaţa crypto ia amploare odată cu mutarea activităţilor financiare în online, dar şi pe fondul presiunii puternice a pieţei pe sistemul financiar clasic să reducă costurile.

Echipa Tradesilvania ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit des­pre dinamica din piaţa criptomonedelor, despre posibilitatea ca monedele virtuale să devină active de refugiu, dar şi despre ce va însemna reglementarea în industria criptomonedelor.

Reporter: La finalul anului trecut şi începutul acestui an, monedele digitale în general şi Bitcoin în special, au reapărut pe radarul investitorilor sau al traderilor. Care credeţi că sunt principalele motive care au stat la baza acestei dinamici?

Tradesilvania: În ultimii trei ani dezvoltarea ecosistemului blockchain şi apariţia şi consolidarea unor aplicaţii bazate pe blockchain au determinat un interes crescut din partea investitorilor instituţionali (companii mari) care au achiziţionat criptomonede atât pentru investiţii pe bază de creştere, cât şi ca stocare de valoare (un exemplu este compania Microstrategy care a investit capital propriu în Bitcoin de peste 250 milioane de dolari).

Odată cu apariţia investitorilor instituţionali care au stocat valoare în criptomonede, s-a redus riscul de variaţie a criptomonedelor, ceea ce a generat un mare interes atât din punctul de vedere al companiilor de investiţii, cât şi al persoanelor fizice private ca şi investiţii financiare.

Odată cu apariţia sistemelor de trading electronic la distanţă ( eToro, RobinHood) în 2020 a crescut şi riscul pentru acţiunile clasice, iar variaţiile acestora au devenit foarte mari şi comparativ cu variaţiile criptomonedelor, lucru care a crescut nivelul de acceptare al tranzacţiilor cu criptomonede de către sistemul financiar.

Reporter: Ce impact a avut asupra Tradesilvania această dinamică a pieţei?

Tradesilvania: Tradesilvania. com, prin platforma software dezvoltată intern a continuat în anul 2020 şi începutul anului 2021 introducerea de funcţionalităţi noi şi inovative în piaţa din România pe piaţa de exchange criptomonede. În acest sens am lansat o platformă OTC pentru tranzacţionarea de valori mari, am dezvoltat un sistem de creditare cu garanţie criptomonede (care îţi oferă avantajul de a beneficia de creşterile de valoare şi, în acelaşi timp să poţi folosi şi valoarea efectivă a criptomonedei), o platformă PRO pentru tranzacţionare în timp real (în varianta beta). Noutatea anului 2021 pentru clienţii Tradesilvania.com este funcţionalitatea de staking criptomonede care permite unui deţinător de criptomonede să obţină o dobândă anuală de până la 20.5% pentru monedele care sunt stocate în platforma Tradesilvania.com.

O noutate absolută pe piaţa din România este introducerea plăţii cu Card VISA sau Mastercard cu comision 0% la încărcare, ceea ce oferă clienţilor noştri avantajul de a cumpăra criptomonede aproape instant (confirmarea fondurilor se face într-un timp foarte scurt).

Perioada de interes în achiziţia de criptomonede a generat o creştere mai rapidă a numărului de clienţi, lucru anticipat de echipa noastră de dezvoltare şi KYC ( cunoaşterea clientelei ) şi asimilată fară probleme. Atât departamentul de Audit intern, cât şi departamentul de cunoaştere a clientelei şi prevenirea spălării banilor (AML/KYC ) din cadrul companiei au dezvoltat proceduri specifice pentru conformarea la cerinţele sistemului bancar existente în acest moment.

Reporter: Există vreo diferenţă majoră între factorii din spatele creşterii de acum a Bitcoin (sau a altor monede digitale) şi creşterea anterioară puternică de la finele lui 2017 (când Bitcoin a atins aproape 20.000 de dolari)?

Tradesilvania: Tipul de interes dezvoltat de investitorii instituţionali sunt cel mai important factor care a generat o creştere a nivelului de încredere în sistemul blockchain / crypto. În plus, împreună cu noul cadru de reglementare iniţiat în ţări din UE ( Germania, Belgia, Marea Britanie) au dat startul unei acceptări la nivel larg a criptomonedelor şi, în acelaşi timp, o mai mare stabilitate a cursurilor.

Reporter: În piaţă sunt opinii conform cărora creşterea masivă din ultima perioadă a criptomonedelor reprezintă o bulă speculativă, fără a avea vreun fundament solid la bază.

Alţii susţin că din contra, criptomonedele au o serie de caracteristici (de pildă raritate) care le conferă o anumită valoare. Care este părerea dumneavoastră: sunt criptomonedele ceva pur speculativ sau au o valoare intrinsecă?

Tradesilvania: Prin modul descentralizat de gestionare, informaţiile publice despre tranzacţii şi portofele, interesul arătat de investitori, toate acestea fac din criptomonede un element esenţial şi necesar în dezvoltarea de servicii financiare exclusiv online, transferuri ieftine, rapide şi sigure. Noutatea absolută pe care o aduc criptomonedele şi sistemul blockchain este că, după aproape 160 de ani de la înfiinţarea sistemul bancar modern, este prima "invenţie financiară" care concurează cu succes sistemul bancar clasic şi este o variantă funcţională care rezolvă multe din neajunsurile acestui sistem, ceea ce ne aduce la concluzia că nu este doar o buclă speculativă, ci un sistem care evoluează şi funcţionează deja de peste 10 ani cu succes.

Reporter: Care ar fi, din punctul dumneavoastră de vedere, principalele elemente pe care trebuie să le aibă în vedere investitorii, atunci când îşi îndreptă atenţia către criptomonede?

Tradesilvania: Criptomonedele prin definiţie sunt descentralizate şi nu există un organism centralizat de control pentru ele ceea ce le face susceptibile pentru acţiuni speculative (la fel ca şi sistemul de trading clasic) şi recomandarea Tradesilvania este ca investitorii să se documenteze temeinic înainte de investiţii în criptomonede, să aibă în vedere riscurile asociate cu tranzacţiile cu criptomonede şi apoi să folosească un exchange care le oferă cele mai multe avantaje operaţionale (costuri de încarcare sume în cont, mod de retragere sume din exchange, tip de suport clienţi, credibilitatea exchange-ului, comisioane trans­parente).

Tradesilvania.com îşi propune să ofera toate soluţiile de mai sus şi prin utilizarea sistemelor automate şi cu inteligenţă artificială implementate în platformă să ofere un cadru de exchange criptomonede sigur, rapid, ieftin şi cel mai important legal pentru toti clienţii noştri.

Reporter: Care sunt factorii care explică volatilitatea puternică a criptomonedelor în general, în comparaţie cu alte clase de active?

Tradesilvania: Cel mai important factor este descentralizarea sistemului şi existenţa unui sistem autoreglabil (generat doar de volumul de tranzacţii din sistem). La fel volumul zilnic tranzacţionat şi valoarea totală a unei criptomonede poate genera o volatilitate puternică a cursului. Întotdea­una volatilitatea unui activ are avantaje pentru o parte din investitori şi dezavantaje pentru alti investitor. Putem aminti aici drept exemplu situaţia nouă întâlnită în sistemul de acţiuni clasic prin acţiunile GameStop şi AMC care a generat pierderi importante pentru o parte din investitorii în respectivele acţiuni.

Reporter: În ce măsură se îndreaptă monedele virtuale în general spre a deveni active de refugiu?

Tradesilvania: Prin creşterea valorii totale în piaţă a activelor, volatilitatea acestora va scădea, ne referim în special la bitcoin şi ethereum, iar prin acest lucru ele devin o clasă de active de refugiu deosebit de atractive.

Reporter: Piaţa criptomonedelor se află în atenţia instituţiilor de reglementare. Cum credeţi că vor reacţiona investitorii odată ce piaţa va fi reglementată? Cum se va vedea acest lucru în dinamica preţurilor criptomonedelor?

Tradesilvania: Reglementarea criptomonedelor de către instituţiile de specialitate este un pas firesc pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor de exchange şi siguranţă a tranzacţionării. În plus, în cursul anului 2020 nivelul de spălare de bani cu ajutorul criptomonedelor a scăzut la mai mult de jumătate faţă de nivelul din 2019 ceea ce denotă un interes crescut al investitorilor care doresc cumpărare şi vânzare de criptomonede.

Reporter: Care este profilul investitorilor care sunt atraşi de monedele virtuale?

Tradesilvania: Profilul clienţilor noştri este unul variat. Avem în portofoliu companii medii şi mari, traderi consacraţi, persoane fizice care inves­tesc sume personale importante, cât şi persoane din sistemul bancar clasic care utilizează platoforma pentru investiţii.

Reporter: Care va fi, din punctul dumneavoastă de vedere, viitorul sau rolul criptomonedelor în ecosistemul financiar?

Tradesilvania: Ca un sistem încă în stadii incipient de dezvoltare, criptomonedele încă îşi caută locul în ecosistemul financiar clasic care are o rezistenţă la schimbare deosebit de mare. Totuşi, în lumina ultimului an, cât şi prin intereseul băncilor naţionale, a băncii europene de a dezvolta variante digitale ale monedelor naţionale şi europene, considerăm că importanţa sistemului blockchain şi a criptomonedelor va creşte puternic în anul 2021 şi în anii care urmează odată cu mutarea activităţilor financiare în online, dar şi pe fondul presiunii puternice a pieţei pe sistemul financiar clasic să reducă costurile.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb