SUPLIMENT ECO-ECONOMIE "Piaţa este dominată de creditele ipotecare verzi"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 iulie 2022

Tolga Banyocu

Tolga Banyocu

(Interviu cu Tolga Banyocu, Director General Garanti Credite de Consum)

Piaţa este dominată de creditele ipotecare verzi, care, în unele cazuri, pot fi mai avantajoase din punct de vedere financiar, banii obţinuţi prin creditele ipotecare pot fi utilizaţi pentru locuinţele sustenabile, ne-a spus, într-un interviu, Tolga Banyocu, Director General Garanti Credite de Consum. Printre altele, acesta ne-a precizat că împrumuturile de nevoi personale Green au început să aibă un aport din ce în ce mai mare în piaţa de creditare.

Reporter:Sustenabilitatea este din ce în ce mai mult văzută ca un mindset, mărimea afacerii fiind considerată pe alocuri irelevantă. Consideraţi că sustenabilitatea în business este importantă şi dacă da, cum vă raportaţi la ea?

Tolga Banyocu:Avem în faţă o mare provocare - schimbările climatice sunt considerate o ameninţare iminentă la adresa securităţii mondiale. Majoritatea schimbărilor climatice sunt determinate în mare parte de acţiunile noastre, de modul în care ne raportăm la nevoile zilnice, iar dacă nu le controlăm, ne vom confrunta cu o situaţie dificilă la nivel mondial ce poate fi ireversibilă.

În acest context, sustenabilitatea a devenit o abordare de business care poate crea valoare pe termen lung, luând în considerare modul în care o anumită organizaţie operează în mediile ecologice, sociale şi economice.

Sustenabilitatea pleacă de la premisa că dezvoltarea unor astfel de strategii încurajează activitatea oamenilor din cadrul organizatiei, a modului în care este privită organizaţia de către parteneri/clienţi, într-un final, prelungind longevitatea companiei.

În urmă cu câţiva ani, Garanti BBVA, compania-mamă a Garanti BBVA Credite de Consum, a pus în centrul atenţiei dezvoltarea res­ponsabilă şi durabilă şi a dezvoltat practici inovatoare pentru a face faţă provocărilor din acest domeniu. Astfel, pentru a deveni un grup mai sustenabil, am luat câteva măsuri la nivelul companiei, încura­jându-i pe toţi angajaţii noştri să se alăture eforturilor noastre.

Reporter: Ce măsuri aţi luat în cadrul companiei pentru a deveni o organizaţie mai sustenabilă?

Tolga Banyocu: Chiar dacă nu activăm în domeniul producţiei, încercăm să reducem deşeurile pe care le producem. Mai mult, re­ci­clăm deşeurile selectiv, suntem atenţi la utilizarea energiei electrice, a apei şi a hârtiei. Toate acestea sunt deja incluse în politicile companiei.

De asemenea, aplicăm un model de lucru hibrid, care contribuie la reducerea amprentei de carbon a angajaţilor noştri, deoarece aceştia nu trebuie să călătorească zilnic la locul de muncă.

În plus, şi foarte important, oferim instruire pentru personalul nos­tru, în colaborare cu una dintre cele mai mari instituţii financiare internaţionale, care este foarte activă în domeniul finanţării durabile, despre cum să fim sustenabili şi cum să dezvoltăm produse durabile pentru clienţii noştri.

Mai mult decât atât, ne-am dezvoltat oferta prin adăugarea de produse financiare care contribuie la protejarea mediului înconjurător.

Reporter: Ce fel de produse?

Tolga Banyocu: Schimbările climatice reprezintă o provocare serioasă pentru existenţa şi natura umană şi este necesar să ne implicam şi să reducem pe cât posibil efectele negative ale activităţilor umane. Aşadar, în Garanti Credite de Consum încercăm să înţelegem constant nevoile clientilor nostri, cum putem contribui la educarea lor pentru a face achizitii cu un impact redus asupra mediului.

Astfel, ne-a venit ideea lansării produselor noastre sustenabile - Creditele Verzi. În septembrie 2021, am lansat primul nostru credit verde pentru persoanele fizice care planifică achiziţii sustenabile. Astfel, românii pot solicita un credit de consum negarantat de până la 400.000 de lei pentru achiziţionarea unei maşini sau biciclete electrice, a unor produse de renovare sustenabilă a locuinţei, panouri solare pentru locuinţele lor, electrocasnice ecologice sau chiar pentru plata avansului pentru o casă verde. Acestea sunt alegeri durabile care pot aduce câştiguri importante pe termen lung.

După aproape un an, observăm o creştere a interesului clienţilor faţă de achiziţiile ecologice. Astfel că sume importante sunt direcţionate deja către acest tip de achizitiţii.

Mai mult, recent, am devenit prima instituţie financiară nebancară, activă pe segmentul creditelor de consum, care a primit un împrumut de 10 milioane de euro de la International Finance Corporation (IFC) pentru finanţare ecologică.

Împrumutul de 10 milioane de euro ne va permite să oferim o finanţare avantajoasă persoanelor fizice care aleg să investească în produse care contribuie la protecţia mediului, inclusiv celor care întâmpină dificultăţi în a accesa alte produse bancare.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre produsele de finanţare ecologică existente pe piaţă?

Tolga Banyocu: Piaţa este dominată de creditele ipotecare verzi, care, în unele cazuri, pot fi mai avantajoase din punct de vedere financiar, banii obţinuţi prin creditele ipotecare pot fi utilizaţi pentru locuinţele sustenabile. De asemenea, creditele de nevoi personale Green au început să aibă un aport din ce în ce mai mare în piaţa de creditare.

Deci, în acest sens, majoritatea produselor disponibile pe piaţă vizează un anumit scop. Chiar şi atunci când am discutat cu instituţii financiare internaţionale, acestea au recunoscut că sunt interesate, mai degrabă, de finanţarea creditelor ipotecare, pentru că volumele sunt mai mari şi pot fi sigure de des­tinaţia banilor.

O particularitate a Creditului Green este că le solicităm clienţilor dovada destinaţiei sumelor, fie că vorbim de o factură finală sau pro-formă sau de contracte de vânzare-cumpărare prin care dovedesc finanţarea unor investiţii durabile.

Reporter: Consideraţi că societăţile comerciale vor fi nevoite să accepte o reducere a eficienţei (a profitului) pentru a fi mai sustenabile sau proiectele de sustenabilitate au scopul de a îmbunătăţi în acelaşi timp eficienţa unei societăţi?

Tolga Banyocu: Credem cu tărie că un business derulat sustenabil reprezintă, mai presus de toate, o contribuţie la protejarea mediului înconjurător, în contextul în care nevoia creşte cu fiecare zi.

Poate părea că măreşte costurile companiilor, însă, cu toate acestea, sustenabilitatea motivează organizaţiile să fie mai atente la deşeurile produse şi să îşi deruleze activitatea mai eficient.

Reporter: Care credeţi că sunt ris­curile unei entităţi nesustenabile?

Tolga Banyocu: Cred că fiecare instituţie trebuie să înceapă să facă paşi în direcţia sustenabilităţii, dacă nu a făcut-o deja. Trebuie să ne amintim că acesta este un moment în care orice măsură de îmbunătăţire a activităţii este crucială.

Sustenabilitatea nu mai este o opţiune, iar companiile trebuie să contribuie la protejarea naturii şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor.

În plus, trebuie remarcat faptul că şi clienţii au devenit mai atenţi la astfel de măsuri şi la orientarea companiilor către sustenabilitate, în urma acţiunilor întreprinse de companii. Prin urmare, nu va trece mult timp până când acest aspect va deveni criteriul lor de selecţie.

Reporter: În ultimii ani vedem că se pune din ce în ce mai mult accent pe această direcţie de economie verde, o accelerare la nivel legislativ care vine dinspre Comisia Europeană şi care influenţează industrii, produse şi servicii şi schimbă afacerile. Cum se vede la dumneavoastră în bancă această schimbare?

Tolga Banyocu: În Garanti BBVA Credite de Consum ştim că modul de derulare a activităţii noas­tre nu trebuie să dăuneze mediului şi luăm în mod constant măsuri în acest sens, în cadrul organizaţiei noastre. Nu trebuie să uităm că efectele activităţilor umane asupra climei globale sunt ireversibile şi ar trebui să depunem toate eforturile pentru a evita încălzirea globală şi a proteja natura. Fie că ne raportăm la noi ca indivizi sau colectiv, avem o mare responsabilitate în a reduce acest fenomen.

Mai mult decât atât, companiile pentru care lucrăm, instituţiile financiare, ar trebui, de asemenea, să adopte o atitudine similară, să se adapteze şi să evolueze, deoarece sustenabilitatea a devenit o parte esenţială a afacerilor. Presiunea pentru schimbare vine din toate părţile, de la alegerea de către consumatori a unor produse şi servicii mai durabile, de la înăsprirea normelor de către autorităţile de reglementare şi până la investitori, care solicită angajamente ecologice.

Însă, partea bună este că au fost făcuţi primii paşi pentru a încuraja migrarea către sustenabilitate. Astfel, trecerea la o economie globală mai durabilă se accelerează pe măsură ce guvernele, organizaţiile şi clienţii realizează cât de necesare sunt schimbările. Şi organizaţiile au multe de câştigat din adoptarea unor strategii durabile, îmbunătăţirea performanţei şi ţinerea pasului cu cerinţele în schimbare rapidă ale consumatorilor lor.

Sustenabilitatea este cheia pentru construirea unei afaceri solide şi de succes pentru viitor, minimizând în acelaşi timp impactul negativ asupra mediului.

Reporter: Ce caracterizează o instituţie de credit sustenabilă? Ce poate face ea pentru a deveni sustenabilă?

Tolga Banyocu: Băncile şi alte instituţii financiare joacă un rol fundamental în alocarea resurselor financiare pentru populaţie şi companii. În aceste zile, societatea se aşteaptă ca instituţiile financiare să-şi pună la dispoziţie resursele financiare pentru economia reală şi să ofere produse şi servicii care servesc interesului public, mai degrabă decât să dăuneze. Prin urmare, este de maximă importanţă ca instituţiile de credit să evalueze şi să gestioneze în mod activ impactul lor asupra sustenabilităţii sociale şi de mediu.

Fiind motorul economiei, instituţiile financiare au un anumit grad de responsabilitate pentru a orienta resursele financiare către proiecte şi nevoi mai fezabile din punct de vedere ecologic. Astfel, instituţiile pot contribui la creşterea numărului de acţiuni şi alegeri sustenabile în rândul clienţilor lor.

Garanti BBVA Credite de Consum, în calitate de instituţie financiară, poate acţiona ca finanţator pentru o economie mai verde, dar şi să împărtăşească cunoştinţele, să promoveze cooperarea cu părţile interesate externe şi să îşi folosească influenţa în societate, pentru a creşte gradul de conştientizare şi a obţine rezultate în promovarea dezvoltării durabile.

Reporter: Aveţi o strategie de sustenabilitate pentru perioada următoare? Dacă da, spuneţi-ne ce include această strategie, care sunt obiectivele sale şi mijloacele de atingere a acestor obiective?

Tolga Banyocu: Grupul nostru defineşte sustenabilitatea drept un angajament de a construi o afacere solidă şi de succes pentru viitor, minimizând în acelaşi timp impactul negativ asupra mediului şi societăţii. Impărtăşim acest obiectiv pe termen lung cu clienţii, angajaţii, acţionarii şi comunitatea în care activăm.

Alături de întregul sistem bancar românesc, grupul nostru acţionează ca un facilitator pentru implementarea în România a Pactului Verde al Uniunii Europene, care vizează ca UE să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050, prin trecerea la o economie curată, circulară, pentru refacerea biodiversităţii şi reducerea poluării.

Reporter: Cum vedeţi viitorul sustenabilităţii şi care sunt planurile dumneavoastră în acest domeniu?

Tolga Banyocu: România este, într-adevăr, încă la început în ceea ce priveşte conceptul de sustenabilitate. Cu toate acestea, ne aşteptăm ca acest lucru să se schimbe şi cred că primii paşi au fost deja făcuţi, astfel că, în ultima vreme, auzim tot mai des despre finanţare ecologică şi investiţii durabile.

Schimbările climatice reprezintă o provocare serioasă la adresa exis­tenţei umane şi a naturii şi nu putem sta deoparte; dimpotrivă, trebuie să luăm constant măsuri pentru a-i inversa efectele.

Prin urmare, în ultima vreme, ne concentrăm pe încurajarea orientării clienţilor noştri către achiziţii sustenabile, prin acordarea de finanţare pentru achiziţiile lor ecologice, inclusiv pentru acele persoane care întâmpină dificultăţi în îndeplinirea condiţiilor pentru alte produse bancare.

În plus, recentul acord semnat cu partenerul nostru pe termen lung, IFC, ne va ajuta să ne dezvoltăm portofoliul de credite verzi, sprijinind astfel mai mulţi români în îndeplinirea planurilor lor sustenabile, aducând în acelaşi timp o contribuţie importantă la protejarea mediului. Suntem convinşi că fiecare contribuţie, indiferent cât de minoră, este esenţială pentru generaţiile viitoare.

Reporter: Mulţumesc!

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb