SUPLIMENT EDUCAŢIA - VIRUSUL TRIMIS LA COLŢ Digitalizarea în educaţie este un proces ireversibil

Ziarul BURSA #Companii / 26 iulie 2021

Digitalizarea în educaţie este un proces ireversibil

Digitalizarea în educaţie este un proces ireversibil, spune Bogdan Constantinescu, CEO ASBIS Romania, apreciind că realizăm tot mai mult că tehnologia, odată instalată în vieţile noastre, se face prea utilă ca să poată fi abandonată cu uşurinţă. "Schimbările survenite în modul în care copiii au participat la cursurile şcolare de toate nivelele au avut efect şi asupra părinţilor, care au făcut investiţii în echipamente, în conexiuni online şi au învăţat cot la cot cu copiii cum să folosească noile platforme de comunicare apărute. Dacă nu eram siguri că am intrat încă în era tehnologiei, peste noapte am căpătat această certitudine", sublinază Bogdan Constantinescu, într-un interviu.

(Interviu cu Bogdan Constantinescu, CEO ASBIS Romania)

Reporter: Anul trecut s-au produs schimbări fundamentale în modul în care privim educaţia copiilor noştri, la toate nivelurile. Pandemia ne-a obligat să trecem la învăţământ la distanţă şi ne-a determinat pe toţi - profesori, părinţi, elevi - să ne obişnuim cu tehnologia. Ce a însemnat asta pentru ASBIS Romania?

Bogdan Constantinescu: Ca distribuitor IT cu valoare adăugată, a fost un an în care a trebuit să ne adaptăm repede la o piaţă cu o cerere mult peste aşteptări. Schimbările survenite în modul în care copiii au participat la cursurile şcolare de toate nivelele au avut efect şi asupra părinţilor, care au făcut investiţii în echipamente, în conexiuni online şi au învăţat cot la cot cu copiii cum să folosească noile platforme de comunicare apărute. Dacă nu eram siguri că am intrat încă în era tehnologiei, peste noapte am căpătat această certitudine.

Migrarea unui domeniu atât de vast ca educaţia în mediul digital, cu o perioadă de acomodare forţată şi scurtată, a trebuit, evident, să fie susţinută de tehnologie, şi aici am putut interveni. Ca distribuitor al mai multor mărci de renume şi al mai multor categorii de produse, am putut asigura soluţii integrate pentru educaţie, produse şi software compatibile, menite să facă învăţământul online mai plăcut şi mai simplu.

Compania noastră era în plin proces de consolidare a diviziei dedicate produselor pentru utilizatorii finali, aşa încât aveam la dispoziţie stocuri de produse care s-au dovedit a fi printre cele mai căutate în 2020 - de la smartbook-uri la tablete, inclusiv tablete cu caracteris­tici speciale pentru copii. Cuvintele de ordine pentru asemenea produse, care ajungeau uneori şi la utilizatori care nu mai folosiseră acest gen de tehnologie, au fost intuitiv şi fiabil. Părinţii căutau tablete care să facă faţă unui copil de şcoală, în care să nu investească enorm pentru că, evident, aceasta era o cheltuială neplanificată. Ca să poată să-şi desfăşoare activitatea de acasă, aşa cum impuneau regulile de distanţare socială, aveau nevoie de laptopuri şi conectivitate, la preţuri corecte şi cu performanţe capabile să susţină nevoile lor profesionale.

Pe de altă parte, în şcoli profesorii au avut şi ei nevoie de soluţii tehnice capabile să asigure streaming de bună calitate şi pentru multe cursuri care se desfăşurau, online, în paralel. Toate acestea, evident, incluzând software şi platforme simplu de utilizat şi adaptate la specificul predării unei lecţii.

Reporter: Aţi implementat asemenea soluţii anul trecut la şcolile din România?

Bogdan Constantinescu: Da, am avut şi avem în continuare asemenea soluţii, şi pentru mediul preuniversitar şi pentru cel universitar. Am introdus o soluţie complexă pentru o şcoală primară privată şi am avut mai multe proiecte cu universităţi de stat din mai multe oraşe din ţară.

Reporter: Cum au evoluat vânzările ASBIS Romania, anul trecut?

Bogdan Constantinescu: Ca toţi actorii din domeniul IT, am avut un an în creştere, respectiv cifra noastră de afaceri a crescut cu 29% şi avem aşteptări apropiate şi pentru 2021. Digitalizarea accelerată înregistrată în toate domeniile în ultimele 18 luni s-a făcut remarcată şi în educaţie şi este un fenomen ireversibil. Deja a trecut o perioadă de timp suficient de lungă de acomodare, am înţeles cu toţii beneficiile pe care ni le poate aduce tehnologia, am învăţat să o integrăm în cotidian. Tendinţa aceasta nu se va schimba. De aceea, ne aşteptăm ca pentru generaţiile următoare de elevi, şcoala online - chiar în combinaţie cu cea offline - să devină parte a normalităţii.

Reporter: Care sunt furnizorii de produse şi soluţii IT pentru domeniul educaţiei cu care colaboraţi?

Bogdan Constantinescu: Compania noastră are activităţi de dis­tribuţie de IT în toată regiunea şi lucrează cu cei mai mari furnizori în domeniu, având însă şi mai multe categorii de produse pe care le realizează şi le comercializează sub mărci proprii. Cu ajutorul integratorilor şi resellerilor cu care lucrăm, atunci când este vorba des­pre soluţii complexe, cum ar fi cele necesare migrării unei şcoli online, folosim produse compatibile de la mai mulţi furnizori.

Spre exemplu, ecranele interactive Prestigio Multiboard pe care le producem sub marca noastră proprie şi care reprezintă o componentă esenţială a soluţiei noastre pentru şcoli vin la pachet cu un an de utilizare gratuită a software-ului mozaBook Classroom, pentru fiecare dispozitiv cumpărat, tocmai în baza parteneriatului pe care ASBIS îl are cu Mozaik Education încă din 2019. O altă componentă importantă a soluţiei o reprezintă camerele pentru conferinţă de la Logitech, foarte bune pentru vizualizarea tablei, de exemplu, şi disponibile pentru grupuri mai mici sau mai mari. Când construim alături de integratorii noştri o soluţie, mergem pe criterii de calitate, fiabilitate şi relevanţă pentru utilizarea pe care vrea să i-o dea clientul şi avem la dispoziţie un portofoliu extins de mărci şi produse din care să alegem ce e mai potrivit.

Reporter: Care este politica de preţuri pe care o aplicaţi pentru soluţiile din educaţie?

Bogdan Constantinescu: Politica de preţuri este, în general, stabilită independent de fiecare dintre partenerii noştri de revânzare, dar judecând după evoluţia vânzărilor pe care am avut-o în ultimele 18 luni, aş spune că preţul nu este un impediment pentru achiziţionarea de tehnologie, ci mai degrabă, poate, informarea insuficientă sau lipsa de încredere. Putem să trecem peste ambele comunicând mai mult şi mai bine.

Reporter: Cum vedeţi piaţa din 2021? Este deja saturată în urma achiziţiilor de anul trecut?

Bogdan Constantinescu: Cu siguranţă nu - nici la nivelul părinţilor, cu atât mai puţin la nivelul şcolilor. Pe lângă faptul că în fiecare an se adaugă noi generaţii de elevi care trebuie echipate cu tehnologie, o bună parte din achiziţiile de anul trecut au fost făcute cu titlu provizoriu. Nu anticipam, atunci, că vom parcurge o situaţie de criză medicală de aproape un an şi jumătate deja. Şi atunci, unii dintre clienţi au căutat soluţii temporare. Acum realizăm tot mai mult că tehnologia, odată instalată în vieţile noastre, se face prea utilă ca să poată fi abandonată cu uşurinţă. Şi, este foarte posibil ca unele dintre "soluţiile IT" din 2020 să fie înlocuite cu altele mai performante şi mai fiabile.

Reporter: Mulţumim!

Cum vezi de acasă ca şi cum ai sta în prima bancă

Parte a soluţiei pentru şcoli configurate de ASBIS cu ajutorul partenerilor săi de distribuţie, camera Logitech MeetUp are un unghi de vizualizare de 120 grade şi un sistem audio încorporat, caracteristici ce o recomandă pentru încăperi mici şi medii, cum sunt sălile de clasă. În plus, oferă compatibilitate cu aplicaţiile software pentru conferinţe video folosite în domeniul educaţional, fiind certificată pentru Microsoft Teams, Zoom şi Google.

Rezoluţia 4K Ultra HD şi tehnologia Logitech RightSight încorporată asigură obţinerea unei imagini excelente, iar unghiul larg de vizualizare permite studenţilor să observe orice detaliu. Modelul dispune de funcţie de scalare şi modificare a unghiului de filmare. Astfel, focusul poate fi orientat de la o persoană spre alta sau poate să se concentreze asupra prezentării.

În interiorul camerei sunt încorporate nu mai puţin de trei microfoane. Astfel, fiecare participant care se află în sală poate fi auzit bine. Soluţia a fost elaborată ţinând cont de acustica sălilor de dimensiuni mici şi medii.

Logitech MeetUp poate fi folosită chiar şi de per­soane care nu au utilizat niciodată dispozitive video şi audio. Este compatibilă cu toate programele populare pentru conferinţe video. Mai mult decât atât, de pe Google Play şi iTunes poate fi descărcată aplicaţia gratuită pentru controlul camerei direct de pe telefonul mobil.

-----

Hardware & software pentru profesori

Nucleul soluţiei ASBIS pentru domeniul educaţiei este display-ul interactiv Prestigio Multiboard. Pe scurt, acesta este un computer puternic, bazat pe tehnologie Intel, cu sisteme de operare Windows 10 Pro şi Android 8.0 preinstalate, care se prezintă ca un performant ecran tactil Ultra HD, cu diagonale de la 55" la 98".

Este proiectat pentru cursuri de orice nivel, cu un număr de până la 50 de participanţi care folosesc propriile dispozitive inteligente, dar este potrivit şi pentru traininguri şi seminarii corporate, pentru sesiuni de prezentare, meetinguri, şedinţe de negociere, lucru la proiecte, video conferinţe şi webinarii. Înregistrează sesiunile de lucru interactive, vine cu conectivitate prin Wi-Fi şi e plug & play, fapt care înseamnă că poate fi instalat şi folosit fără instruiri preliminare.

Cu 20 de puncte de atingere şi 10 puncte de scriere simultană, ecranul Prestigio Multiboard permite să deschizi fişiere, navighezi pe internet, rulezi video, desenezi, faci scheme şi afişezi prezentări direct de pe telefon. Este protejat cu sticlă securizată de 4 mm, pentru a preîntâmpina accidentele şi poate fi instalat inclusiv în locuri publice (la târguri şi expoziţii), nu doar în sala de clasă. Are carcasa uşoară şi rezistentă, din aluminiu.

Pe lângă faptul că produce echipamente utile pentru mediul şcolar şi universitar, Prestigio este şi partener pentru soluţiile Mozaik Education încă din 2019. În cadrul acordului actual, clienţii şi distribuitorii Prestigio Solutions din ţările în care holdingul ASBISc Enterprises Plc este prezent primesc un an de utilizare gratuită a software-ului mozaBook Classroom, pentru fiecare dispozitiv Prestigio Multiboard nou achiziţionat. Profesorii pot avea, astfel, acces la un instrument de ultimă generaţie, dotat deja cu software-ul necesar, cu ajutorul căruia îşi pot susţine mult mai uşor orele în sala de curs, la şcoala online sau într-un format hibrid.

Dreptul de a distribui licenţe mozaBook Classroom, precum şi licenţe mozaWeb Premium Student pentru clienţii noi şi actuali ai Pres­tigio Solutions este o nouă etapă în dezvoltarea cooperării dintre cele două companii. Astfel, utilizatorii beneficiază de servicii premium, potrivite cu utilizarea în mediul universitar şi preuniversitar.

Ecranul interactiv Prestigio Multiboard combină funcţiile unui computer cu cele pe care le oferă o tablă tradiţională, un videoproiector, un flipchart şi un ecran cu plasmă. Ecranul luminos al dispozitivului este vizibil indiferent de sursa de lumină şi intensitatea ei, iar senzorul care suportă până la 20 de puncte de atingere simultană asigură o colaborare eficientă. În plus, versiunile preinstalate de Windows 10 Pro, Android şi aplicaţiile specializate permit integrarea uşoară cu alte dispozitive.

Software-ul MozaBook, disponibil inclusiv în limba română, diversifică setul de instrumente de lecţii şcolare prin numeroase scene interactive de animaţie 3D, videoclipuri, aplicaţii şi jocuri educative, galerie de imagini şi audio, dar şi opţiuni de prezentare creativă din cele mai diverse. Elementele interactive diverse şi aplicaţiile care au rolul de a dezvolta abilităţi creative, de a realiza experimente şi de a ilustra diverse lecţii stârnesc interesul şi motivaţia elevilor şi conduc spre învăţarea cu uşurinţă, chiar şi în format online.

Prestigio Multiboard împreună cu mozaBook oferă o soluţie completă şi un instrument puternic pentru a face procesul de învăţare mai uşor de înţeles şi mai interesant, atât pentru elevi, cât şi pentru profesori. În plus, cu aplicaţia mClass, se pot conecta mai multe dispozitive (laptop-uri, tablete sau telefoane) ale elevilor sau ale profesorilor şi toţi aceştia pot interacţiona şi colabora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb