SUPLIMENT "PIEŢELE DE CAPITAL ÎN VREMURI DE RĂZBOI" Energia şi agricultura rămân preferatele investitorilor în 2022

THEO-DORIAN BUFTEA, Vicepreşedinte Executiv Transilvania Investments
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 mai 2022

Theo-Dorian Buftea

Theo-Dorian Buftea

La finalul unui trimestru cu o volatilitate ridicată adusă de evenimentele geopolitice şi acutizarea problemelor pe lanţurile de aprovizionare datorată unei efervescenţe a cererii, anul 2022 este departe de a-şi fi arătat toate "surprizele" pregătite pentru investitori. Companiile din energie şi producătorii din agricultură par a fi cele care vor rezista cel mai bine ameninţării tot mai crescute a unei recesiuni tot mai greu de evitat. În acest context, Transilvania Invest­ments se concentrează pe o diversificare a portofoliului pentru a acoperi toate oportunităţile investiţionale ce vor apărea.

Creşterea continuă a cererii a condus la o inflaţie ridicată la nivel global. În Statele Unite ale Americii indicele preţului de consum (IPC) a cunoscut o dinamică nemaiîntâlnită în ultimii 40 ani, iar în România inflaţia a depăşit nivelul de 10%, tendinţă pe care ne aşteptăm să o vedem continuată şi în lunile ce urmează. De alt­fel, prognoza Băncii Mondiale prevede că pentru România indicele inflaţionist să ajungă la 9% la sfârşitul anului curent.

Pe acest fond, este foarte probabil ca băncile centrale - atât ale ţărilor dezvoltate cât şi ale diferitelor regiuni - să accelereze restrângerea lichidităţii, pe de o parte, şi să crească mai rapid ratele dobânzilor de referinţă, pe de altă parte. De teama recesiunii, cererea pentru obligaţiuni pe termene scurte şi medii s-a redus semnificativ, apărând astfel o aplatizare a curbei randamentelor, în unele cazuri chiar o inversare a curbei. Dacă ne uităm în trecut, o inversare a curbei randamentelor aduce după sine primele semne ale unei recesiuni la nivel regional şi - de ce nu - global.

Conflictul ruso-ucrainean a dus la o presiune crescândă a preţurilor materiilor prime, având în prim plan două ţări cu un rol esenţial în producţia şi exportul de materii prime - Rusia şi Ucraina, acestea fiind şi unele dintre cele mai mari exportatoare de cereale din Europa.

Pieţele sunt în aşteptarea reacţiei pe care China o va avea în acest context. Se va mulţumi China cu o dinamică mai scăzută a creşterii economice pentru a controla preţurile sau îşi va continua politica agresivă de creştere economică? Va continua China să gestioneze pandemia prin "lockdowns" agresiv sau îşi va des­chide porturile pentru a asigura un flux mai bun al mărfurilor, reducând astfel presiunea asupra lanţurilor de aprovizionare?

Ce este clar, pentru moment, este faptul că, deloc surprinzător, preţul petrolului, al îngrăşămintelor, aluminiului, cerealelor continuă să crească. Acest lucru va aduce, o îmbunătăţire a performanţei companiilor producătoare de energie, în special în generarea de "free cash-flow", lucru ce va impune o politică de dividend şi programe de răscumpărare mai agresive. Companiile producătoare de produse agricole vor avea performanţe peste medie, în timp ce, în cazul companiile din tehnologie, perspectivele sunt mai puţin încurajatoare, în contextul unui "price earnings ratio" sau "enterprise value/ EBITDA" destul de ridicate. Totuşi, în contextul unei dinamici ridicate a sectorului economic aferent sunt foarte probabile activităţi de fuziuni şi achiziţii semnificative.

În contextul curent al pieţei, portofoliul Transilvania Investments este bine poziţionat, urmărind îndeaproape oportunităţile pieţei locale şi internaţionale. Cu o politică investiţională echilibrată reuşim să asigurăm investitorilor noştri un raport optim între risc şi randament, cu respectarea indicatorilor de lichiditate şi adecvare a capitalului asumaţi prin strategia investiţionala. Focusul următorului an este diversificarea portofoliul prin căutarea de noi oportunităţi investiţionale, graţie unei echipe performante şi unui echilibru armonios între cei 3 piloni importanţi: analiză - risc- tranzacţionare.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb