SUPLIMENT "PIEŢELE DE CAPITAL ÎN VREMURI DE RĂZBOI" Randamente consistente ale acţiunilor de la BVB, în ultimii trei-cinci ani

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 mai 2022

Randamente consistente ale acţiunilor de la BVB, în ultimii trei-cinci ani

Peste două treimi dintre principalele titluri ale bursei noastre sunt în teritoriul negativ, de la începutul anului

Alin Brendea, Prime Transaction: "Piaţa bursieră este un loc al investiţiilor pe termen mediu şi lung"

Alexandru Ilisie, OTP Asset Management România: "Time in the market" este mai important decât "Market timing"

Analiştii: "Sectoarele energetic şi bancar sunt bine poziţionate în contextul actual"

După un an jumate cu performanţe ex­cepţionale, apăru­te într-un climat prielnic activelor riscante, acţiunile listate în prima ligă bursieră a pieţei noastre de capital au în mare parte pierderi.

De la începutul anului, peste două treimi dintre principalele titluri ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB) sunt în teritoriul negativ, în ton cu dinamica pieţelor europene marcate de inflaţie ridicată, înăsprirea politicii băncilor centrale şi războiul din Ucraina ce afectează suplimentar creşterea economică. Indicele BET, ce reflectă dinamica celor mai lichide 20 de titluri de la BVB, se găsea la finele săptămânii trecute cu 2,6% sub nivelul de la începutul anului, în timp ce cu tot cu dividende, coşul de acţiuni avea o mică scădere, de 0,6%. BET-XT, ce include mai multe titluri, inclusiv SIF-urile, era în declin cu 3%, compensat parţial de dividende. Este o dinamică oarecum atipică, în condiţiile în care principalele acţiuni de la BVB au avut în ultimii ani creşteri primăvara, în aş­teptarea dividendelor con­sistente.

Dar, o privire retrospectivă pe ultimii trei-cinci ani, perioada minimă de deţinere recomandată pentru un fond de acţiuni, indică un cu totul alt tablou. Din debutul lui 2019 şi până în prezent, circa trei sferturi dintre acţiunile incluse în studiul nostru au randamente totale (evoluţie preţ plus dividende) pozitive, proporţie similară şi dacă luăm ca punct de pornire începutul lui 2017. În plus, în aproximativ 70% din cazuri, randamentele acţiunilor din ultimii cinci ani şi patru luni sunt mai mari decât cele din ultimii trei ani şi patru luni, conform studiului nostru.

Poza are la bază un trend ascendent în ansamblu, ce a fost alimentat şi de dividendele plătite de companii, care se adună pe măsură ce orizontul de timp este mai îndelungat, dar nu trebuie să uităm că ultimii cinci ani nu au fost deloc liniştiţi, bursa fiind lovită de trei dintre cele mai severe evenimente din ultimul deceniu - OUG 114, pandemia Covid şi invazia Rusiei în Ucraina.

Alin Brendea: "Companiile au nevoie de ani de zile pentru a valorifica o idee, avantajele competitive sectoriale sau un mediu prielnic"

Alin Brendea, Directorul de Operaţiuni al casei de brokeraj Prime Transaction, spune că piaţa bursieră este un loc în care pot fi obţinute randamente superioare, dar care necesită răbdare şi consecvenţă investiţională.

Brokerul ne-a transmis: "Piaţa bursieră este un loc al investiţiilor pe termen mediu şi lung. Sunt mulţi profesionişti, de mare prestigiu, care promovează această idee: timpul este prietenul investitorului bursier. Acest adevăr are, în fundal, o explicaţie simplă: companiile au nevoie de ani de zile pentru a valorifica o idee de afaceri, pentru a valorifica avantajele competitive sectoriale sau pur şi simplu un mediu economic prielnic".

Directorul de la Prime Transaction a adăugat că, rezultatele studiului nostru nu fac decât să confirme cele menţionate mai sus.

"Ingredientul timp este foarte important în orice strategie investiţională! (nu ne referim la speculaţie). Totuşi, trebuie să ne referim şi la mediul bursier pozitiv din ultimii cinci ani, impulsionat de o economie cuplată la trendul economic european de revenire la ritmuri de creştere semnificative, odată depăşită criza financiară din 2008-2009 şi cea subsecventă - a datoriilor suverane, din 2009-2011", ne-a spus Alin Brendea. "Investitorii ar trebui să fie convinşi, odată în plus de statistica prezentată, că piaţa bursieră este un loc în care pot fi obţinute randamente superioare, dar care necesită răbdare şi consecvenţă investiţională".

Alexandru Ilisie: "De cele mai multe ori crizele pot fi momente bune de cumpărat"

Alexandru Ilisie, Directorul de Investiţii al OTP Asset Management România observă că, pe măsură ce timpul de deţinere al unei acţiuni este mai îndelungat, probabilitatea de câştig este mai ridicată.

"Nu toate acţiunile au înregistrat creşteri în aceste perioade, însă putem observa că indicii bursieri au avut dinamici pozitive. Structura indicilor poate fi privită ca un portofoliu diversificat, în a cărui compoziţie intră companii din mai multe sectoare de activitate, astfel că indiferent de ciclul economic în care ne aflăm, unele dintre ele pot performa", ne-a transmis managerul de fond.

Conform rezultatelor studiului nostru, producătorii de energie şi băncile, printre cele mai importante sectoare de la BVB, au avut randamente consistente în ultimii trei-cinci ani. În ton cu dinamica economică se remarcă companiile din sectorul construcţiilor, în timp ce pentru categoria pe care am numit-o generic "Alte domenii de activitate", rezultatele sunt mixte.

Randamente consistente ale acţiunilor de la BVB, în ultimii trei-cinci ani

Randamente consistente ale acţiunilor de la BVB, în ultimii trei-cinci ani

Randamente consistente ale acţiunilor de la BVB, în ultimii trei-cinci ani

Randamente consistente ale acţiunilor de la BVB, în ultimii trei-cinci ani

Randamente consistente ale acţiunilor de la BVB, în ultimii trei-cinci ani

Randamente consistente ale acţiunilor de la BVB, în ultimii trei-cinci ani

"De asemenea, se poate observa că de cele mai multe ori crizele pot fi momente bune de cumpărat, dar adesea este dificil să poţi investi pe minime şi să vinzi pe maxime, motiv pentru care putem trage concluzia principală că "Time in the market" este mai important decât "Market timing", spune Alexandru Ilisie.

Conform managerului de fond, o altă strategie de investiţii recomandată atât la nivel de acţiuni individuale, cât şi la nivelul fondurilor de investiţii, este "Dollar Cost Averaging - DCA" prin care investitorii alocă, regulat, sume de bani în instrumente financiare.

"Prin această metodă, pe termen lung, vor reuşi să cumpere atât la valori reduse, cât şi ridicate, însă în medie aceştia vor reuşi să obţină un preţ mediu ponderat bun", a adăugat Alexandru Ilisie.

Alin Brendea: "Un parametru care va conta semnificativ, în următoarea perioadă, va fi gradul de îndatorare al fiecărei companii"

Performanţele trecute nu sunt o garanţie pentru cele viitoare, iar în condiţiile economice şi geopolitice actuale este cu atât mai puţin probabil ca acţiunile de la BVB să aibă în ansamblu randamente de 100 -150%, cât a avut indicele BET-XT cu tot cu dividende în ultimii trei-cinci ani, cu mult peste cele ale obligaţunilor corporative de 5-8% pe an, sau a titlurilor de stat, instrumente ce au totuşi riscuri mai reduse. Dar specialiştii consultaţi de noi văd bursa noastră bine poziţionată în contextul actual, inclusiv prin faptul că sectoarele energetic şi bancar, ce performează relativ bine într-un climat inflaţionist, au o pondere mare în capitalizarea BVB.

Alin Brendea, de la Prime Transaction, ne-a spus: "Anul curent a adus un tablou bursier în care nuanţele de gri s-au accentuat. Mediul inflaţionist deja cronicizat şi conflictul izbucnit în apropierea României generează riscuri suplimentare în piaţă. După un trend de creştere continuă în ultimii 12 ani, investitorii au motive să devină, cel puţin pe termen scurt, mai prudenţi".

Conform brokerului, bursa noastră are de înfruntat, în principal, condiţii economice mai puţin favorabile generate de inflaţia care se menţine la un nivel ridicat şi care pune presiune pe randamentele instrumentelor cu venit fix şi, subsidiar, ameninţă creşterea economică. "Din acest punct de vedere, sectoare cum este cel energetic şi al utilităţilor sau cel bancar sunt mai bine plasate în acest mediu inflaţionist, având instrumente prin care să îşi menţină sau chiar să-şi accentueze profitabilitatea. Sectoarele ce oferă servicii de bază cum este cel medical ar putea fi plasate într-o zona neutră, în timp ce sectoarele economice care depind de apetitul de consum şi de îndatorare al actorilor din economie sunt plasate mai prost în această perioadă", ne-a spus Alin Brendea.

În opinia sa, este evident că în cadrul fiecărui sector, un parametru care va conta semnificativ în următoarea perioadă va fi gradul de îndatorare al fiecărei companii. "Cele puternic îndatorate vor începe să piardă din avantajele ultimilor ani, ai unei politici expansioniste, în condiţiile în care costurile financiare încep să crească accelerat", a conchis directorul de la Prime Transaction.

Alexandru Ilisie: "Cu toate că pe termen de trei - cinci ani BET a înregistrat creşteri semnificative, în continuare este ieftin prin prisma evaluărilor"

Alexandru Ilisie ne-a transmis că, din punctul de vedere al OTP Asset Management România, principalele companii listate la Bursa de Valori Bucureşti sunt poziţionate bine pe termen mediu în actualul context economic, respectiv cele din sectorul energetic şi bancar.

"Cu toate ca pe termen de trei - cinci ani BET, indicele principal al BVB, a înregistrat creşteri semnificative comparativ cu pieţele de frontieră şi cele emergente, chiar şi comparativ cu o parte din indicii pieţelor dezvoltate, în continuare acesta este ieftin prin prisma evaluărilor", spune administratorul de fond.

Sunt evaluări care îi fac optimişti pe cei de la OTP Asset Management România în ceea ce priveşte alocarea investiţională pentru piaţa locală, după cum ne-a transmis Alexandru Ilisie.

"Legat de conflictul din Ucraina, chiar dacă în aceste momente există o emoţie puternică, noi ne poziţionăm ca investitori pe termen lung, astfel încât strategia, politica de investiţii şi preocupările noastre sunt puternic ancorate în viitor. Aceeaşi abordare considerăm că este recomandată şi investitorilor individuali, cât şi celor cu plasamente în fondurile de investiţii, ţinând cont de faptul că «market timing» este dificil de implementat", a adăugat managerul.

Notă: Randamentele prezentate în material sunt obţinute de noi pe baza datelor agregate de pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti. Randamentele sunt brute, astfel încât câştigurile nominale ar fi fost în realitate ceva mai reduse.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Randamentele de la Sif 1 sunt foarte slabe avand in vedere ca 7 ani au dus profitul in alte rezerve si fara sa dea dividend.

    :))) 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb