Invazia Rusiei în Ucraina a accentuat o serie de tendinţe ce începuseră să se manifeste de anul trecut, ca efecte de runda a doua a pandemiei şi a măsurilor implementate de autorităţile din toată lumea pentru susţinerea economiilor.
Războiul, care a provocat o criză umanitară în Europa de Est şi sancţiuni destinate să preseze Rusia să înceteze ostilităţile, afectează creşterea economică, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional revizuindu-şi recent, în jos, estimările privind evoluţia economiei globale, din cauza conflictului din Ucraina. Aprovizionarea Europei cu produse energetice, cereale şi alte materii prime este ameninţată, fapt ce se suprapune peste blocajele deja existente în lanţurile de aprovizionare la nivel global. Inflaţia, care se dovedeşte persistentă, a atins atât în Europa cât şi în Statele Unite maxime nemaiîntâlnite de câteva decenii, iar băncile centrale încep să ridice dobânzile de politică monetară, ce-i drept într-o manieră nu prea agresivă pentru nu a afecta suplimentar creşterea economică. Ţările europene, surprinse de agresiunea Moscovei asupra Ucrainei, îşi măresc cheltuielile militare.
Chiar dacă un conflict direct între Rusia şi NATO pare puţin probabil, inclusiv datorită raportului de forţe copleşitor în favoarea Alianţei Nord-Atlantice, Moscova menţine o stare de tensiune permanentă prin ameninţări, inclusiv nucleare, într-un război în care chiar şi o izbândă militară nu ar însemna decât o victorie a la Pirus pentru autorităţile de la Kremlin.
Este un mediu complet diferit faţă de cel marcat de creştere economică viguroasă, pace, inflaţie redusă şi dobânzi zero, elemente care au susţinut tendinţa ascendentă a burselor demarată imediat după şocul Covid-19 din primăvara anului 2020.
În esenţă, pentru viitorul apropiat analiştii se aşteaptă la volatilitate ridicată, randamente mai mici ale pieţelor de acţiuni cu diferenţe mari între domenii, iar inflaţia ridicată va fi cu noi pentru mult mai mult timp decât spuneau până acum câteva luni chiar băncile centrale.
Andrei Cappon, fondatorul grupului de consultanţă CBM din New York, Statele Unite, este de părere că în acest climat, administrarea activă a portofoliului, ce implică selecţia sectoarelor, a companiilor şi identificarea momentelor propice de intrare şi ieşire, va prevala, faţă de administrarea pasivă, ce a funcţionat în ultimii ani.
Temele investiţionale devin tot mai importante, iar ceea ce generic este numit "transformare digitală" ce include şi securitatea cibernetică sau metaversul, este unul dintre principalele domenii care, potrivit analiştilor, are premise să performeze în mediul actual, cum de altfel a făcut-o în ultimii ani. Industria apărării, energia verde sau producţia semiconductorilor sunt alte sectoare pentru care analiştii văd potenţial, după cum ne-au spus.
Bineînţeles că, situaţia actuală influenţează şi acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti care au avut performanţe consistente în ultimii ani, inclusiv pe fondul acordării unor dividende cu randamente mari. Dar brokerii şi managerii de fonduri spun că bursa noastră este bine poziţionată în contextul prezent, în primul rând prin companiile energetice şi bancare - cele mai importante sectoare de la BVB, care teoretic se descurcă bine într-un mediu inflaţionist şi cu dobânzi în creştere. În schimb, pentru Piaţa AeRO perspectivele par să fie mai puţin optimiste, în condiţiile în care mediul a devenit mai dificil iar multe companii nu au livrat ceea ce au estimat înaintea venirii în piaţă.
Contextul fundamental s-a schimbat şi investitorilor le va fi mai greu să obţină randamente în pieţele de acţiuni. Ca în natură, nu vor reuşi cei mai puternici sau cei mai inteligenţi, ci cei care se vor adapta cât mai bine la schimbare, după cum spune Charles Darwin, părintele teoriei evoluţiei speciilor. Iar în investiţii asta implică informare şi instruire.
"Tehnologia a făcut ca accesul la pieţele financiare globale să fie simplu şi transparent, şi tot mai multe persoane au fost încurajate să înceapă să investească (...). Dar accesul facil pentru investitorii individuali vine cu necesitatea de a se instrui cu privire la pieţe şi de a înţelege riscurile (...). Investiţiile necesită cunoştinţe şi abilităţi, responsabilitate, gestionare a riscurilor şi practică. A avea cunoştinţe financiare ajută nu numai să navighezi în siguranţă pe pieţe, ci şi să iei decizii financiare mai bune", spune Bogdan Maioreanu, analist de piaţă la eToro.
În fond, nu este ceva special, deoarece instruirea şi informarea sunt premise esenţiale pentru reuşita în orice activitate ce are un anumit grad de complexitate.