SUPLIMENT "PIEŢELE DE CAPITAL ÎN VREMURI DE RĂZBOI" / /REMUS DĂNILĂ, HEAD OF IR & BUSINESS DEVELOPMENT, BURSA DE VALORI BUCUREŞTI: "Scopul scorurilor ESG este evaluarea sustenabilităţii companiilor listate"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 mai 2022

Remus Dănilă

Remus Dănilă

"Standardele şi evaluările ESG au la bază principiul materialităţii" "Ne dorim ca următorul exerciţiu de analiză ESG a companiilor listate să ducă la publicarea mai multor scoruri"

Scopul general al scorurilor ESG este de a evalua sustenabilitatea companiilor listate ţinând cont de trei seturi de criterii: de impact asupra mediului, sociale şi de guvernanţă corporativă, spune Remus Dănilă, Head of IR & Business Development, în cadrul Bursei de Valori Bucureşti, care a avut amabilitatea să ne ofere un interviu despre proiectul ESG (Environmental, Social and Governance) al operatorului pieţei noastre de capital.

Proiectul, realizat în colaborare cu Sustainalytics, unul dintre liderii globali pe segmentul furnizării de analize şi ratinguri ESG, a demarat în 2020, iar până în prezent a fost publicată o rundă de scoruri, nouă companii de la BVB optând ca evaluarea activităţii lor din perspectiva sustenabilităţii să fie cunoscută publicului.

"Avem convingerea că o performanţă ESG foarte bună a pieţei va fi recompensată de un interes mai ridicat al invesitorilor şi de evaluări mai ridicate pentru companiile locale", spune Remus Dănilă.

Reporter: Bursa de Valori Bucureşti a lansat, recent, primele scoruri ESG pentru companii listate în piaţa noastră de capital. Care este scopul acestui demers?

Remus Dănilă: Scopul general al scorurilor ESG este de a evalua sustenabilitatea companiilor listate ţinând cont de trei seturi de criterii: de impact asupra mediului, sociale şi de guvernanţă corporativă. Ce este esenţial de înţeles când vorbim de standardele şi evaluările ESG este că, aceste criterii luate în considerare au la bază principiul materialităţii. Astfel, vorbim de aspecte care, deşi la bază sunt non-financiare (precum nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră sau principiile de care se ţine cont în selecţia furnizorilor), ele pot avea un impact financiar material asupra societăţii. Există o multitudine de exemple reale de societăţi care au suferit un impact material masiv din cauza unor accidente ecologice sau din pricina unor acuzaţii de corupţie, pentru a da doar două exemple concrete.

Practic, utlizatorii acestor raportări şi rating-uri, în principal investitorii dar şi alţi stakeholderi, vor să identifice în ce măsură societăţile administrează riscurile de natură ESG. Rating-urile ESG sunt o formă sintetică de cuantificare a acestor riscuri, iar un risc scăzut semnifică pentru investitori şi parteneri o probabilitate limitată ca societatea în cauză să sufere pe viitor un impact financiar semnificativ cauzat de riscuri de natură ESG.

La momentul lansării proiectului nostru, în anul 2020, scopul principal a fost de popularizare a conceptului în rândul participanţilor din piaţa de capital locală şi, în egală măsură, susţinerea emitenţilor cu un exemplu concret de evaluare a raportărilor lor ESG, utilizat la scară globală.

De asemenea, pentru companiile mici şi mijlocii, obţinerea unui scor ESG poate fi un demers foarte costisitor, interesul investitorilor la nivel global concentrându-se pe marile companii.

Prin colaborarea cu Sustainalytics am reuşit să implemetam aceste scoruri pentru majoritatea emitenţilor din piaţa principală şi suntem convinşi că existenţa acestor rapoarte le este sau le va fi de real folos. Am considerat, de asemenea, că dezvoltarea acestui concept pe plan internaţional ne obligă la implementarea practicilor observate în activitatea altor burse, iar ignorarea acestui trend prezintă un risc pentru dezvoltarea şi competitivitatea pieţei pe termen lung. Pe parcurs, evoluţia pieţei ne-a dat dreptate, fenomenul ESG căpătând o amploarea foarte mare şi în România, mulţi emitenţi, în special pe fondul presiunilor din partea investitorilor şi stakeholdeilor, implicându-se activ în înţelegerea şi îmbunătăţirea parametrilor care stau la baza scorurilor. De asemenea, investitorii instituţionali locali sunt în egală măsură foarte interesaţi de evaluarea companiilor în care investesc din perspectiva ESG.

Reporter: Ce avantaje potenţiale aduc aceste scoruri pentru companiile de la BVB care acceptă ca rezultatele evaluărilor să fie publice ?

Remus Dănilă: Prin publicarea scorurilor ESG, companiile pun în mod direct la dispoziţia investitorilor şi a altor parteneri interesaţi evaluarea ESG proprie. Pe lângă faptul că este un exerciţiu foarte important de transparenţă, aceste scoruri pot fi utile la nivel practic, anumiţi investitori luând în considerare datele în deciziile lor de investiţii.

Reporter: Bursa publică cinci indicatori ESG pentru fiecare companie, între care ESG Risk Score este rating-ul final al emitentului. Ce măsoară indicatorul şi cum trebuie interpretat de investitori ?

Remus Dănilă: Indicatorul ESG Risk Score măsoară riscul total al emitentului pe baza metodologiei Sustainalytics. Interpretarea de bază este că un ESG Risk Score scăzut semnifică un risc mai limitat la factorii ESG materiali. Este important însă de explicat mai clar contextul metodologiei. Astfel, modul de calcul al scorului final ţine în mare măsură cont de activitatea societăţii şi de industria din care face parte. Această abordare este specifică partenerului nostru, şi pare într-adevăr o abordare corectă, ţînând cont că în lumea reală riscul ESG al unei companii miniere de exemplu este, în mod concret, semnificativ mai ridicat decât al unei firme de software. Această încadrare în diferite industrii şi subindustrii este cuantificată de Expunerea societăţii (Exposure Score), care este de fapt riscul de la care pleacă societatea, pe baza activităţii sale primare.

Astfel, este foarte important să judecăm scorurile companiilor nu doar pe baza scorului final (ESG Risk) dar şi prin comparaţie cu celelalte societăţi din sub-industrie pentru a putea evalua performanţa lor ESG. Din acest motiv am inclus în cadrul parametrilor publicaţi şi informaţii legate de clasarea companiilor în sub-industriile lor.

Reporter: Care este următoarea etapă a proiectului ESG al BVB sau ce alte demersuri are bursa legate de raportările non-financiare, în general ?

Remus Dănilă: Tocmai am publicat Ghidul privind raportarea ESG, un material complex realizat în urma unei colaborări cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Acest ghid, care furnizează recomandări tehnice societăţilor pentru raportarea elementelor ESG, aduce suport suplimentar îmbunătăţirii cadrului general de raportare.

În ceea ce priveşte scorurile Sustainalytics, dorinţa noastră este ca următorul exerciţiu de analiză ESG a companiilor listate să ducă la publicarea mai multor scoruri, pentru a îmbunătăţi transparenţa şi accesul investitorilor la astfel de informaţii. Vedem deja îmbunătăţiri semnificative ale scorurilor din 2021 faţă de cele din 2020 şi, mai mult, am remarcat companii locale care se situează foarte sus în comparaţiile cu societăţile similare la nivel global. De asemenea, ne dorim să promovăm şi să evidenţiem mai bine aceste performanţe în viitor şi avem convingerea că o performanţă ESG foarte bună a pieţei va fi recompensată de un interes mai ridicat al invesitorilor şi de evaluări mai ridicate pentru companiile locale.

Reporter: Vă mulţumesc!

Notă: Cele nouă companii de la BVB care şi-au publicat scorurile ESG sunt: Antibiotice, BRD-Groupe Societe Generale, Bursa de Valori Bucureşti, Farmaceutica Remedia, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Transgaz, Sphera Franschise Group şi TeraPlast. Sustainalytics calculează scorurile ESG pentru toate companiile din Piaţa Reglementată a bursei noastre, dar publicarea se face pe bază voluntară în momentul în care companiile agreează ca aceste scoruri să fie disponibile investitorilor. Evaluările pot fi consultate pe site-ul BVB Research Hub.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb