SUPLIMENT TABAC IGPF: Războiul din Ucraina - impact major asupra contrabandei cu ţigări

Ziarul BURSA #Internaţional / 7 octombrie

Sursa foto: facebook / Poliţia de Frontieră Romnână

Sursa foto: facebook / Poliţia de Frontieră Romnână

Traficul cu ţigări de contrabandă continuă să reprezinte una dintre principalele manifestări ale infracţionalităţii la graniţele României, fenomen ce are ramificaţii la nivelul întregii ţări, aşa cum rezultă din analiza fenomenelor infracţionale trans­frontaliere înregistrate la nivelul frontierei dintre România şi ţările vecine, ne-au transmis reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

Conform acestora, evenimentele din Ucraina au determinat schimbarea rutelor traficanţilor de ţigarete. Aceştia le-au înlocuit pe cele din Belarus, Ucraina sau Rusia (devenite impracticabile în prezent) cu altele ce provin din interiorul spaţiului comunitar.

Cantităţi importante de ţigarete au fost descoperite pe sensul de intrare în ţară la frontiera cu Bulgaria şi Ungaria, ţara noastră fiind considerată tot mai mult şi un stat de destinaţie, ca urmare a majorării constante a preţurilor pentru astfel de produse.

Pe parcursul întregului an 2023 au fost reţinute, în vederea confiscării, peste 2.770.000 de pachete de ţigări, ne-au mai spus sursele citate. Acestea subliniază: "Dacă în anii precedenţi confiscările de ţigarete la frontiera cu Ucraina se situau pe prima poziţie la nivel naţional, în anul 2023 au fost depăşite de cele descoperite la frontiera cu Bulgaria şi Ungaria. În conformitate cu prevederile OUG nr. 104/2001, Poliţia de Frontieră Română are competenţa de a organiza acţiuni pentru descoperirea şi identificarea persoanelor care au încălcat sau despre care se deţin date că intenţionează să încalce normele regimului juridic al frontierei de stat şi, totodată, desfăşoară activităţi pentru constatarea faptelor penale. Astfel, sub coordonarea procurorilor din cadrul Unităţilor Ministerului Public, poliţiştii de frontieră au organizat şi au participat la percheziţii în urma cărora au fost confiscate şi produse din tutun.

Un exemplu în acest sens este destructurarea unei reţele infracţionale ce avea ca obiect de activitate procesarea şi comercializarea ilegală a tutunului. În urma percheziţiilor au fost ridicate numeroase componente pentru opt unităţi clandestine de procesare, peste 25 de tone de tutun (aflat în stare brută sau în diverse stadii de prelucrare), un camion, o autoutilitară, două autoturisme, precum şi numeroase alte materiale folosite în procesul de prelucrare".

În anul 2023, cele mai mari cantităţi de ţigarete au fost înregistrate la frontiera cu Bulgaria (aproximativ 35% din total), acest segment de frontieră poziţionându-se pe primul loc. Este urmată de frontiera cu Ungaria (26%), de frontiera maritimă (22%), de cea cu Ungaria (9%) şi de cea cu R. Moldova (6%). Frontiera cu Ungaria nu e specifică acestui fenomen, însă cantitatea mare de ţigarete indisponibilizată se datorează în urma a două cazuri înregistrate la nivelul PTF-urilor Turnu şi Nădlac, pe sensul de intrare în ţară.

În urma analizării întregii cantităţi de ţigarete confiscate la nivel naţional după locul depistării, a rezultat că o pondere importantă este deţinută de ţigaretele indisponibilizate în punctele de trecere ale frontierei (71% din total). O mare parte a aces­tora provin din cazuri înregistrate la frontiera cu Bulgaria. Pe a doua poziţie sunt situate capturile de ţigarete efectuate pe comunicaţii (22% din total), urmate de cele indisponibilizate în urma percheziţiilor (4%) şi de cele confiscate la frontiera verde (3%), potrivit reprezentanţilor IGPF.

Acestea arată că, în anul precedent, majoritatea ţigărilor confiscate au provenit din infracţiuni (aproximativ 97% din total), urmate de ţigările reţinute în urma aplicării de sancţiuni contravenţionale (aproximativ 3%). Cantităţile de ţigarete abandonate reprezintă un procentaj nesemnificativ.

Din punct de vedere al provenienţei ţigaretelor, aproximativ 45% din total sunt fără timbre fiscale (comparativ, în anul 2022 ţigaretele fără timbru reprezentau 52% din total). Sunt urmate de ţigările inscripţionate "DUTY FREE", care reprezintă 20% din totalul confiscat la nivel naţional (comparativ, în anul 2022 reprezentau 29%), de cele de provenienţă Ucraina, care însumează 19% din total (în 2022 reprezentând sub 1% din total).

Ţigaretele cu timbru de România au fost depistate în mare parte pe aeroporturile Otopeni şi Cluj-Napoca în bagajele pasagerilor ce aveau ca destinaţie Marea Britanie.

Referitor la mărcile de ţigarete traficate în perioada analizată, primul loc este ocupat de "MARLBORO" (aproximativ 47% din total). O mare parte a ţigaretelor purtând această marcă a fost confiscată în cazuri înregistrate la frontiera cu Bulgaria şi frontiera cu Ungaria. Pe locul al doilea se situează "COMPLIMENT" (aproximativ 13% din total). Un procent foarte mare de ţigarete purtând această marcă a fost confiscat la nivelul Gărzii de Coastă. Al treilea loc este ocupat de ţigările marca "ASHIMA" (aproximativ 10% din total), majoritatea confiscate la frontiera maritimă.

1,5 milioane pachete de ţigări - confiscate, în primele opt luni ale anului, de poliţiştii de frontieră

În primele opt luni ale anului 2024, poliţiştii de frontieră au ridicat, în vederea confiscării, aproximativ 1,5 milioane de pachete de ţigări. Cele mai mari cantităţi de ţigarete au fost confiscate la frontiera cu Bulgaria (75%), urmate de cele de la frontiera cu Ucraina (15%), de cele de la frontiera aeriană (6%), de cele de la frontiera cu Moldova (3%) şi de cele de la frontiera maritimă (1%).

În primele opt luni ale anului 2024, fenomenul contrabandei cu ţigarete a urmat aceleaşi trenduri generate de izbucnirea conflictului din Ucraina. Războiul a avut un impact major asupra fenomenului contrabandei, atât în ceea ce priveşte provenienţa ţigaretelor, cât şi în ceea ce priveşte principalele rute utilizate, conflictul determinând o schimbare a traseului ţigaretelor prin România şi alte ţări din interiorul spaţiului comunitar, pentru a compensa pierderea rutelor din Belarus şi Ucraina.

Analizând locul depistării, o pondere importantă este deţinută de ţigaretele indisponibilizate în punctele de trecere a frontierei (peste 80% din total). O mare parte a acestora provin din cazuri înregistrate la frontiera cu Bulgaria (PTF Turnu Măgurele, PTF Giurgiu şi PTF Bechet). Cele mai utilizate metode au rămas ascunderea în diverse locuri special amenajate sau în părţile componente ale mijloacelor de transport.

Pe a doua poziţie sunt situate capturile de ţigarete efectuate pe comunicaţii (peste 10% din total), urmate de cele indisponibilizate la frontiera verde.

Din punct de vedere al provenienţei ţigaretelor, peste 60% din total sunt inscripţionate "DUTY FREE", raportat la opt luni 2023, când aces­tea reprezentau 6% din total. Sunt urmate de ţigaretele cu timbru de Turcia, ce constituie în jur de 15% din totalul confiscat la nivel naţional (comparativ cu 4% în opt luni 2023), de cele fără marcaje fiscale, care reprezintă aproximativ 5% din total (faţă de 50% în şapte luni 2023) şi de cele cu timbru de Moldova, care însumează în jur de 2% din total (în perioada similară a anului precedent au reprezentat tot 2% din total).

Numărul ridicat al ţigaretelor cu marcaje "Duty Free" şi al celor de provenienţă Turcia sunt indicii ale schimbărilor apărute pe plan economic şi politic în statele vecine, al schimbării rutelor, dar şi o consecinţă a conflictului din Ucraina, mai spun poliţiştii de frontiertă. Conform acestora, faptul că la frontiera cu Moldova procentajul ţigaretelor inscripţionate "Duty Free" este foarte mic poate fi o consecinţă a măsurilor adoptate de autorităţile moldovene de a închide magazinele care comercializau produse din tutun scutite de taxe.

Referitor la mărcile de ţigarete traficate în primele opt luni ale anului curent, primul loc este constituit de "MARLBORO" (aproximativ 59% din total), urmate de "ASHIMA" (aproximativ 19% din total) şi "COMPLIMENT", "PARLIAMENT" şi "RITM" (fiecare câte aproximativ 5% din total). Comparativ, în primele opt luni din 2023 cele mai traficate mărci de ţigarete au fost "MARL­BORO" (56% din total), urmate de "WINSTON" (aproximativ 9%) şi de "MARBLE" (aproximativ 6%).

Acorduri de cooperare cu statele vecine pentru prevenirea şi combaterea contrabandei

Pe fondul acestei constante presiuni pe linia traficului ilicit cu produse din tutun, la nivelul Poliţiei de Frontieră Române au fost identificate şi dispuse o serie de măsuri în vederea prevenirii şi combaterii fenomenului, acestea constând în:

- întărirea dispozitivelor de supraveghere a frontierei;

- dotarea cu echipamente tehnice performante;

- consolidarea cooperării cu autorităţile administraţiei publice locale şi populaţia rezidentă în localităţile aflate în zona de frontieră;

- intensificarea colaborării cu instituţii similare din celelalte state membre, în scopul realizării unui schimb operativ eficient de date şi informaţii de interes operativ, cercetării în comun a cazurilor complexe, operaţionalizării de echipe de tip task-force, etc.;

- desfăşurarea în toate punctele noastre de trecere a frontierei a unor campanii naţionale de informare a cetăţenilor cu privire la aspectele legislative şi la riscurile la care se expun prin implicarea în traficul ilicit de ţigarete, respectiv conştientizarea întregii societăţi civile cu privire la acest fenomen;

- participarea la operaţiuni comune cu agenţii europene, precum EUROPOL, INTERPOL, OLAF;

- semnarea unor acorduri bilaterale cu statele vecine şi cu state membre de destinaţie pentru produsele din tutun contrafăcute.

La nivelul Poliţiei de Frontieră Române, în mod continuu, se întreprind activităţi informativ-operative în vederea prevenirii şi combaterii acestui fenomen, susţin sursele citate.

Având în vedere că, în general, ţigările de contrabandă provin din ţările vecine, autorităţile noastre colaborează cu cele de la frontierele vecine, precum şi cu instituţiile abilitate, pentru combaterea acestui fenomen, scopul fiind unul comun - asigurarea securităţii şi siguranţei cetăţeanului la nivelul spaţiului comunitar.

Reprezentanţii IGPF ne-au transims: "La nivelul Poliţiei de Frontieră Române există încheiate acorduri bilaterale de cooperare cu statele vecine, schimbul de informaţii operative fiind un element cheie în procesul de prevenire şi combatere a contrabandei cu produse din tutun. Periodic, autorităţile Poliţiei de Frontieră Române participă la întâlniri de lucru cu omologii din statele vecine, în cadrul cărora este analizată situaţia operativă la frontiera comună pentru a se identifica şi implementa măsuri adecvate, instituţia noastră întreprinzând demersuri constante pentru a se alinia standardelor europene pentru a preveni şi combate fenomenul contrabandei cu produse din tutun.

Schimbul de informaţii şi bune practici cu autorităţile naţionale ce au competenţe circumscrise acestui domeniu, precum şi cu agenţiile internaţionale - ex. EUROPOL, INTERPOL -, state membre şi state terţe învecinate, achiziţia de tehnică de specialitate pentru supravegherea frontierei de stat, participarea la operaţiuni şi misiuni comune şi la programe de formare profesională specifică reprezintă principala direcţie de acţiune a instituţiei".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb