SUPLIMENT TABAC Războiul din Ucraina a reconfigurat contrabanda cu ţigări

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 7 octombrie 2024

Războiul din Ucraina a reconfigurat contrabanda cu ţigări
Emilia Olescu

Traficul cu ţigări de contrabandă continuă să reprezinte una dintre principalele manifestări ale infracţionalităţii la graniţele României, fenomen ce cunoaşte ramificaţii la nivelul întregii ţări. Războiul din Ucraina a avut un impact major asupra comerţului ilicit cu ţi­gări din ţara noastră, atât în ceea ce priveşte provenienţa acestora, cât şi referitor la principalele rute utilizate.

Aşadar, conform datelor ofi­ciale, evenimentele din Ucrai­na au determinat schimbarea rutelor traficanţilor de ţigarete, aceştia înlocuindu-le pe cele din Belarus, Ucraina sau Rusia (devenite impracticabile în prezent) cu altele ce provin din interiorul spaţiului comunitar. Astfel, cantităţi importante de ţigarete au fost descoperite pe sensul de intrare în ţară la frontiera cu Bulgaria şi Ungaria, România fiind considerată tot mai mult şi un stat de destinaţie, ca urmare a majorării constante a preţurilor pentru astfel de produse.

Sectorul tutunului este deosebit de sensibil la fluctuaţiile de preţ, în special în ceea ce priveşte impactul asupra pieţei ilicite. În acest context, reprezentanţii industriei de profil solicită autorităţilor să lucreze cât mai curând posibil la un nou calendar fiscal care să includă produsele din tutun şi produsele conexe pentru cel puţin trei ani, astfel încât să permită planificarea investiţiilor strategice pe termen lung.

Anul acesta, piaţa tutunului din ţara noastră a avut o tendinţă pozitivă, atât în volum, cât şi din punct de vedere al valorii. Cu toate acestea, se observă schimbarea abordării consumatorilor faţă de produsele de nouă generaţie, care sunt văzute ca viitor al industriei.

Sursele citate estimează că, în următorii zece ani, ţigările vor fi înlocuite în mai multe ţări cu alternative inovatoare la continuarea fumatului. Industria tutunului de astăzi nu mai este cea de acum 20 de ani şi nici peste zece ani nu va mai fi la fel ca acum, afirmă acestea. Sectorul tutunului se îndreaptă, cu siguranţă, cu paşi repezi către atingerea obiectivului de reducere a riscurilor, întâlnit, de altfel, în multe alte domenii. Este o direcţie firească atât a evoluţiei tehnologice şi a accesului facil la informaţie, a schimbărilor din societate, cât şi a nevoilor în continuă schimbare ale consumatorilor. Aceştia au acces la multiple surse de informaţii şi caută produse şi experienţe cât mai adaptate, care să aducă tehnologia, inovaţia, dar şi sus­tenabilitatea în prim-plan, afirmă jucătorii din industrie, apreciind că domeniul se adaptează la tendinţele din piaţă prin dezvoltarea de produse fundamentate ştiinţific şi cu impact redus asupra mediului.

De aceea, sectorul tutunului are nevoie de reglementări cât mai clare în ceea ce priveşte produsele cu nicotină, care evoluează foarte rapid şi în care companiile de profil îşi caută propriul segment de afirmare şi dezvoltare. Totodată, este nevoie de standarde înalte de calitate din partea producătorilor şi de măsuri de reglementare care să conducă la o concurenţă corectă şi care să protejeze interesele publice prin stabilirea unor niveluri clare de siguranţă, etică şi responsabilitate.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb