Legătura dintre fumat şi cancerul pulmonar s-a dovedit abia în 1950, deşi încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea medicii identificaseră fumatul drept o cauză potenţială, potrivit visualcapitalist.com, care aduce în atenţie clasamentul ţărilor cu cele mai mari rate de consum de tutun în rândul populaţiei lor de peste 15 ani.
Bazată pe datele provenite de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), actualizate în 2022, analiza arată că, în Nauru, ţară insulară în teritoriul micronezian al Pacificului de Sud, aproape jumătate din populaţia cu vârsta peste 15 ani foloseşte un produs din tutun, situaţie care indică cel mai ridicat condum de profil din lume - 48%. Insula are, de asemenea, o rată ridicată a obezităţii, iar aproape o treime din populaţia sa suferă de diabet, din cauza varietăţii nutriţionale slabe a alimentelor consumate.
Conform sursei citate, în clasament au fost luate în calcul atât produsele cu fum consumate, cât şi cele fără fum. Pe locul al doilea în privinţa consumului de tutun găsim Myanmar, ţară din Asia de Sud-Est, cu o proporţie de 44%, după care urmează Kiribati, ţară insulară în Oceanul Pacific, cu 40%. Urmează Papua Noua Guinee - 40%, Bulgaria - 40%, Serbia - 40%, Timor-Leste - 39%, Indonezia - 38%, Croaţia - 37%, Insulele Solomon - 37%, Andorra - 36%, Bosnia şi Herţegovina - 36%, Cipru - 36%, Iordania - 36%, Franţa - 35%. Din aceste date rezultă că nu doar ţările insulare, ci şi cele din Balcani înregistrează o incidenţă ridicată a consumului de tutun, care depăşeşte tendinţa generală europeană. Normele culturale înrădăcinate, reglementările laxe şi ţigările ieftine sunt cauzele cel mai frecvent identificate ca motiv pentru consumul ridicat de tutun, potrivit analizei citate.
Pe de altă parte, consumul de tutun este mult mai scăzut în America şi Africa sub-sahariană. În SUA, mai puţin de unul din patru adulţi fumează. În Canada, rata este chiar mai mică, adică 12% din populaţie. În unele ţări africane (Nigeria şi Ghana), aceste proporţii ating o singură cifră, respectiv 3%.
La nivel global, rata consumului de tutun este de 23%, conform sursei citate, care menţionează că bărbaţii fumează mai mult decât femeile în aproape toate ţările lumii.
Din anii 1950, multe ţări au descurajat utilizarea produselor din tutun în încercarea de a reduce ratele de fumat şi efectele acestuia asupra sănătăţii, conchide sursa citată.