În primele opt luni ale anului în curs, echipele de supraveghere şi control vamal de la nivel central, regional si local, au confiscat 23.150.960 de ţigarete, după cum ne-au transmis reprezentanţii Autorităţii Vamale Române.
Sursele citate ne-au transmis: "În anul 2024, Autoritatea Vamală Română a derulat acţiuni operative de supraveghere si control vamal pentru combaterea traficului ilicit cu produse din tutun, prin implicarea nemijlocită a tuturor angajaţilor cu atribuţii în acest sens, respectiv echipele mobile, personalul serviciului de combatere a traficului ilicit cu produse din tutun şi lucrătorii din cadrul birourilor vamale de frontieră.
Autoritatea Vamala Română a participat la acţiuni de control comune (JCO) organizate la nivel unional, regional sau bilateral cu sprijinul agenţiilor europene de profil (OLAF, EPPO, SELEC) şi a iniţiat activităţi de îndrumare, monitorizare, verificare şi asigurare a aplicării legislaţiei specifice pentru funcţionarea eficientă a sistemului de trasabilitate a produselor din tutun. Autoritatea Vamală Română, prin demersuri instituţionale proprii, cât şi prin colaborare cu alte structuri ale statului, şi-a intensificat controalele pe zonele cu risc ridicat, în vederea prevenirii şi combaterii contrabandei cu tigari".
O măsură importantă în combaterea traficului ilicit cu produse din tutun o reprezintă punerea în funcţiune, în acest an, a trei scanere cu raze X, la Biroul Vamal de Frontieră Galati-Giurgiuleşti şi la Biroul Vamal de Frontieră Albiţa, cel mai intens circulată frontieră dintre România şi Republica Moldova, care permit un control vamal mai rapid şi mai precis al bunurilor aflate atât în camioane, cât şi în mijloacele de transport persoane. Această măsură vine ca parte a unui efort mai larg al Ministerului Finanţelor de a moderniza infrastructura vamală, iar finanţarea este asigurată din bugetul naţional şi prin Planul National de Redresare şi Rezilienţă, ne-au mai spus reprezentanţii Autorităţii Vamale Române.
Aceştia ne-au precizat: "O măsură ce va avea un impact semnificativ în combaterea fenomenului de contrabandă şi creşterea gradului de securizare a frontierei externe a UE o reprezintă dotarea în continuare a birourilor vamale de frontieră cu scanere cu raze X.
Astfel, până la sfârşitul anului 2026, birourile vamale de frontieră vor fi dotate cu 26 de scanere cu raze X: în 2024, vor deveni operaţionale nouă scanere, în 2025 vor mai fi amplasate opt scanere, iar în 2026 vor fi functionale încă nouă scanere.
Totodată, la nivelul AVR este în curs de implementare si proiectul RO e-Sigiliu, care isi va aduce contribuţia la prevenirea si combaterea contrabandei cu produse din tutun".
Prin structurile vamale centrale şi teritoriale, autoritatea va continua acţiunile de combatere a contrabandei cu produse din tutun, în strânsă colaborare cu toate autorităţile naţionale şi internaţionale competente în domeniu, precum şi cu mediul de afaceri.
În perioada 01.01.2024- 18.09. 2024, Autoritatea Vamală Română a încasat 105.882.134 lei, reprezentând taxe datorate în vamă la importul de produse din tutun, iar în anul 2023 au fost încasate 280.092.770 lei.
Ca urmare a controalelor efectuate de către echipele de supraveghere si control vamal, în primele opt luni ale anului 2024 au fost constatate 409 fapte contravenţionale, sancţionate conform legislaţiei în vigoare, cu amenzi în cuantum de 4.588.000 lei. În anul 2023 au fost constatate 1.120 fapte contravenţionale, amendate cu 10.344.200 lei.
Printre principalele obiective pe care Autoritatea Vamală Română şi le propune se numără reducerea semnificativă a comerţului ilicit, prin prevenirea şi combaterea traficului ilegal cu tutun şi produse din tutun şi menţinerea pieţei negre la un nivel situat sub media europeană.