SUPLIMENT TABAC "Ne bazăm pe standarde clare de siguranţă, etică şi responsabilitate în domeniul produselor cu nicotină"

Ziarul BURSA #Companii / 7 octombrie

"Ne bazăm pe standarde clare de siguranţă, etică şi responsabilitate în domeniul produselor cu nicotină"

Interviu cu Ileana Dumitru, Director pentru Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud Est în cadrul BAT

Sectorul tutunului are nevoie de reglementări cât mai clare în domeniul produselor cu nicotină, care evoluează foarte rapid şi în care foarte mulţi jucători îşi caută propriul segment de afirmare şi dezvoltare, consideră Ileana Dumitru, Director pentru Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud Est în cadrul BAT. În opinia sa, cu atât mai mult este nevoie de standarde înalte de calitate din partea producătorilor şi de măsuri de reglementare care să conducă la o concurenţă corectă şi care să protejeze interesele publice prin stabilirea unor standarde clare de siguranţă, etică şi responsabilitate.

Reporter: Care a fost evoluţia industriei tutunului în acest an şi care sunt perspectivele pentru viitor?

Ileana Dumitru: Industria tutunului merge, cu siguranţă, cu paşi repezi către atingerea obiectivului de reducere a riscurilor întâlnit, de altfel, în multe alte industrii. Este o direcţie firească atât a evoluţiei tehnologice şi a accesului facil la informaţie şi a schimbărilor din societate, cât şi a nevoilor în continuă schimbare ale consumatorilor. Aceştia au acces la multiple surse de informaţii şi caută produse şi experienţe cât mai adaptate, care să aducă tehnologia, inovaţia, dar şi sustenabilitatea în prim-plan. Iar noi, ca industrie, ne adaptăm la aceste tendinţe prin dezvoltarea de produse fundamentate ştiinţific şi cu impact redus asupra mediului.

BAT a pornit această călătorie de transformare cu peste zece ani în urmă, odată cu lansarea primului produs pentru vapat în Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie. De atunci, compania a investit semnificativ şi constant în cercetare ştiinţifică şi în dezvoltarea categoriei de produse care nu implică arderea tutunului, ca alternativă cu risc redus* la fumat. Obiectivul nos­tru este de a construi un viitor mai bun - A Better Tomorrow -, prin încurajarea fumătorilor adulţi să facă trecerea la produse cu risc redus* fundamentate ştiinţific. Credem că nu există o singură opţiune valabilă pentru toţi aceşti consumatori, de aceea portofoliul nostru include mai multe astfel de produse: glo - dispozitivul de încălzire a consumabilelor din tutun şi plante, Vuse -dispozitivul pentru vapat şi Velo - pliculeţe cu nicotină pentru uz oral. Poate că nu am dezvoltat încă produsul sau experienţa ideale, dar progresul în cei zece ani este evident, iar dovezile prin reducerea riscurilor şi acceptarea la o scală tot mai largă a aces­tei categorii demonstrează că suntem pe traiectoria corectă.

Reporter: Cum apreciaţi calendarul de accizare a produselor din tutun şi ce credeţi ca ar trebui făcut pentru îmbunătăţirea fiscalităţii din domeniu? Cum caracterizaţi legislaţia din domeniu?

Ileana Dumitru: BAT este prezentă pe piaţa din România de circa 27 de ani, iar ca investitor într-o piaţă, fie local sau străin, este cu siguranţă nevoie de predictibilitate şi de moderaţie în politicile fiscale şi de un mediu de afaceri capabil să susţină şi să faciliteze deciziile de investiţii pe termen lung. Fabrica noastră din Ploieşti a fost construită de la zero în 1996. De atunci s-au investit 500 de milioane de euro în dezvoltare, iar astăzi este unul dintre cei mai mari exportatori din România, cu 70% din producţie mergând în peste 45 de pieţe, dar şi un angajator puternic cu circa 1.000 de oameni calificaţi, care contribuie la transformarea afacerii noastre. Intenţionăm să conti­nuăm investiţiile aici şi să consolidăm statutul de exportator, într-un mediu de afaceri care să ne ajute să facem acest lucru.

Cadrul fiscal şi reglementările cât mai clare în domeniu sunt cu atât mai necesare pentru a genera transparenţă, coerenţă şi predictibilitate pentru companii, investitori şi consumatori deopotrivă. BAT a plătit circa 10,8 miliarde lei la bugetul statului în 2023 sub formă de taxe şi accize, fiind al doilea contribuabil la buget, fapt care denotă ponderea semnificativă a veniturilor din accize asupra produselor din tutun în bugetul public. Calendarul de accizare pe care l-aţi menţionat este, în acest context, un instrument extrem de valoros, din două motive principale: în primul rând, asigură predictibilitatea pentru o industrie cu investiţii semnificative în economia României; în al doilea rând, ia în considerare profilul de risc al diferitelor produse cu nicotină şi face astfel diferenţa între ţigaretele tradiţionale şi noile categorii de produse care nu implică arderea tutunului.

Avem nevoie de reglementări cât mai clare în domeniul produselor cu nicotină, care evoluează foarte rapid şi în care foarte mulţi jucători îşi caută propriul segment de afirmare şi dezvoltare. Cu atât mai mult este nevoie de standarde înalte de calitate din partea producătorilor şi de măsuri de reglementare care să conducă la o concurenţă corectă şi care să protejeze interesele publice prin stabilirea unor standarde clare de siguranţă, etică şi res­ponsabilitate.

Reporter: Ce investiţii aţi făcut în acest an în segmentul produselor bazate pe tutun încălzit şi ce aveţi în plan în următorii ani în acest domeniu? Cum evoluează cererea din acest segment de piaţă?

Ileana Dumitru: Investim în mod susţinut în segmentul produselor cu tutun încălzit şi nu numai: în 2023, BAT a devenit prima companie din industrie care oferă consumatorilor adulţi din România întreaga gamă disponibilă de produse cu risc redus*: suntem prezenţi cu glo din 2018, produsul nos­tru pentru încălzirea consumabilelor din tutun şi plante; suntem prezenţi în categoria produselor pentru vapat cu Vuse şi, în decembrie 2023, am lansat VELO, produsele noastre moderne cu nicotină pentru uz oral. Este un portofoliu complex de produse cu risc redus* prin care transpunem viziunea companiei de a construi un viitor mai bun - A Better Tomorrow prin intermediul unei lumi fără fum şi fiecare fumător care trece de la ţigări la produse cu risc redus** reprezintă un pas înainte în atingerea acestui obiectiv.

BAT investeşte anual circa 300 de milioane de lire sterline în cercetarea şi dezvoltarea noilor categorii de produse, ca parte a angajamentului faţă de consumatori şi pentru consolidarea abordării de reducere a riscurilor asociate fumatului, o strategie publică ce recunoaşte impactul grav al fumatului asupra sănătăţii şi urmăreşte să-l minimizeze, încurajând fumătorii să renunţe şi, pe cei care aleg să continue, să treacă la alternative mai puţin riscante*. Argumentul foarte important pe care îl aducem constă în anii de cercetare şi inves­tiţii continue, dar şi cei 1.750 de specialişti din cadrul companiei dedicaţi ştiinţei şi studiilor care sunt fundamentale pentru dezvoltarea noilor categorii de produse.

Vom continua să investim şi să diversificăm gama de produse cu risc redus* bazate pe cercetare ştiinţifică, iar una dintre principalele misiuni ale funcţiunii pe care o coordonez este comunicarea aces­tor dovezi ştiinţifice într-o formă clară, accesibilă şi relevantă pentru publicul nostru. Identificarea echilibrului ideal între acurateţea informaţiilor şi o formă cât mai concretă şi accesibilă este întotdeauna un obiectiv prioritar, deoarece trebuie să ne asigurăm că informaţiile prezentate sunt corecte, complete şi relevante şi că pot crea o bază sustenabilă de dialog şi dezbatere la nivel de specialişti şi de societate.

Credem în reducerea riscurilor asociate fumatului şi în importanţa unui dialog deschis şi argumentat pentru acceptarea la scală cât mai largă a acestei abordări. O astfel de abordare ar crea contextul necesar ca tot mai mulţi fumători să facă trecerea de la fumat la produse alternative şi posibilitatea unei alegeri mai bune şi mai informate. Pentru ca strategia de reducere a ris­curilor asociate fumatului să fie eficientă, avem nevoie de un mediu comercial bazat pe integritate şi responsabilitate, de reglementări echitabile şi predictibile corect puse în aplicare, de dovezi ştiinţifice consecvente şi convingătoare şi de un angajament colectiv pentru a construi un viitor mai bun pentru consumatori şi societate.

Reporter: Cum caracterizaţi contrabanda cu tutun şi ce acţiuni a întreprins compania în acest an pentru combaterea ei?

Ileana Dumitru: Contrabanda cu produse din tutun rămâne permanent în atenţia noastră, prin prisma nivelului ridicat de risc la adresa dezvoltării economice, a siguranţei consumatorilor şi a mediului de business legitim. Dacă în anii trecuţi vorbeam exclusiv de contrabandă cu ţigarete, observăm o tendinţă accentuată de introducere în piaţă a unor produse pentru vapat care încalcă standardele de calitate privind siguranţa produsului şi prevederile legale privind conţinutul şi comercializarea aces­tor produse.

Credem că expertiza şi resursele noastre reprezintă un sprijin valoros pentru autorităţi în combaterea contrabandei cu produse din tutun şi nicotină, de aceea dezvoltăm în mod constant parteneriatele cu aceste instituţii, dar şi proiecte proprii precum campanii de conştientizare asupra impactului negativ al pieţei ilicite asupra societăţii şi economiei. Suntem mândri că platforma stopcontrabanda.ro dezvoltată de BAT este primul integrator de capturi ilegale de ţigări din România, un efort susţinut în parteneriat cu autorităţile din domeniu. În cadrul campaniei noastre anuale, am fost prezenţi în lunile august şi septembrie pe aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, cel mai mare din ţară, cu o campanie de conştientizare cu privire la cantităţile legale de ţigarete permise în călătorie.

Eforturile autorităţilor au avut ca rezultat reducerea nivelului pieţei negre a ţigaretelor: conform raportului Novel, în 2023 nivelul mediu al comerţului ilicit cu ţigarete a fost de 8,2% din întreaga piaţă, cu peste 150 de milioane de ţigarete ilegale confis­cate de autorităţi, fiind cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani. Un nivel redus al comerţului ilicit înseamnă mai mulţi bani pentru bugetul de stat, iar România pierde în continuare circa 400 de milioane de euro anual din cauza contrabandei cu ţigarete**. Salutăm pe această cale eforturile constante ale Ministerului de Finanţe privind instalarea a nouă sisteme de scanare la graniţă până la sfârşitul acestui an, un demers extrem de încurajator, care va produce rezultate foarte bune.

Reporter: Cum aţi descrie viitorul companiei într-o singură frază?

Ileana Dumitru: Construim un viitor mai bun prin intermediul unei lumi fără fum - un proces complex de transformare a afacerii, bazat pe inovaţie, tehnologie şi sustenabilitate, prin care putem oferi consumatorilor adulţi alternative cu risc redus* la fumat, cu impact redus asupra mediului. Este răspunsul nostru la evoluţia preferinţelor consumatorilor şi, totodată, o promisiune pentru un viitor bazat pe responsabilitate şi cercetare ştiinţifică.

Reporter: Mulţumesc!

*Bazat pe dovezile existente şi presupunând o trecere completă de la fumat la aceste produse, care nu sunt lipsite de risc şi provoacă dependenţă.

**Potrivit estimărilor industriei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb