SUPRASUBSCRIERE ÎN SPO Discountul oferit de stat a asigurat succesul ofertei "Transelectrica"

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 martie 2012

Oficialii "Transelectrica", BVB şi ai consorţiului de intermediere, la startul ofertei secundare de vânzare pentru 15% din "Transelectrica".

Oficialii "Transelectrica", BVB şi ai consorţiului de intermediere, la startul ofertei secundare de vânzare pentru 15% din "Transelectrica".

Oferta publică "Transelectrica" (simbol TEL) a fost acoperită în proporţie de 134,18% de către investitori, cei mai interesaţi fiind însă cei din segmentul retail care au subscris 2,844 milioane de acţiuni TEL (258,71% din tranşa alocată lor) la preţuri cuprinse între 14,90 şi 19,20 lei/unitate.

Investitorii instituţionali au subscris, până în ultima zi a ofertei, 11,908 milioane de acţiuni TEL (120,34% din tranşa alocată lor) cel mai mare preţ fiind de 16,10 lei/unitate.

În şedinţa de luni oferta era acoperită în proporţie de 54,98%, în condiţiile în care, pentru succesul tranzacţiei, era necesar ca aceasta să fie subscrisă în proporţie de 70%.

Preţul final de vânzare a pachetului de 15% din acţiunile TEL va fi stabilit în următoarele două zile.

Pentru a calcula preţul de alocare, subscrierile se vor aranja în ordine descrescătoare a preţului, până când oferta este completată.

Reprezentanţii consorţiului de intermediere au precizat că toate subscrierile efectuate la un preţ mai mare decât preţul de ofertă vor fi satisfăcute integral. Acţiunile rămase vor fi alocate cererilor de subscriere efectuate la un preţ egal cu preţul de ofertă, după principiul pro-rata, folosind algoritmul Bursei de Valori Bucureşti.

Ovidiu Dumitrescu, "Tradeville": Succesul "Transelectrica" a depins de discountul acordat

Ovidiu Dumitrescu, analist "Tradeville", cosideră că cel mai important element pe care oferta secundară TEL l-a avut diferit faţă de cea de anul trecut pe emitentul "OMV Petrom" a fost discountul important faţă de preţul din piaţă pe care îl propune partea inferioară a intervalului de preţ.

Domnia sa apreciază că şi contextul de piaţă este unul mai bun.

"Influenţa contextului favorabil de la nivelul pieţelor internaţionale a fost una importantă, chiar dacă nu decisivă", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Există încă incertitudini, însă percepţia generală este, din câte se pare, una favorabilă activelor cu risc cum ar fi acţiunile".

Ovidiu Dumitrescu consideră că există trei factori importanţi de ordin general: climatul din pieţele internaţionale, voinţa politică internă şi angajamentele internaţionale.

"Atât timp cât primii doi factori înregistrează valori pozitive, perspectivele sunt favorabile. Dacă există şi cerinţe în acest sens din partea principalilor creditori externi, este de aşteptat că programul va continua".

Domnia sa aminteşte de asemenea că, în plus faţă de cei trei factori amintiţi, intervine şi succesul ofertelor derulate până la data luării deciziei: "Astfel, insuccesul Petrom a fost de natură să intârzie continuarea programului de privatizări prin bursă iar un eventual succes la ofertei TEL ar avea, în opinia mea, un efect pozitiv pentru viitoarele oferte primare şi secundare pe care statul intenţionează să le deruleze".

Ovidiu Dumitrescu apreciză că "Transelectrica" are un potenţial economic bun, având în vedere că deţine monopolul în domeniul transportului de energie electrică în reţea de înaltă tensiune.

Pe termen scurt, domnia sa consideră că trebuie luat în considerare şi necesarul său important de investiţii (până în 2017 compania îşi propune să îşi dezvolte şi modernizeze infrastructura, program al cărui cost estimat este de 1,1 miliarde de euro).

"Astfel, deşi este de aşteptat ca aceste costuri să aibă un impact negativ asupra rezultatului net al următorilor ani, anticiparea unei evoluţii crescătoare a cantităţii de energie consumată, cât şi includerea respectivelor costuri în tarifele reglementate ar trebui, în opinia noastră, să aibă, pe termen lung, un efect pozitiv asupra valorii companiei", a încheiat analistul citat.

Eugen Voicu, "Certinvest": Statul a fost mai flexibil decât în cazul Petrom

Eugen Voicu, preşedintele "Certinvest", consideră că succesul ofertei "Transelectrica" este un semnal pozitiv pentru viitoarele listări care se preconizează în perioada următoare.

"Statul a acţionat în această ofertă cu o mai mare flexibilitate decât în precedentul Petrom şi, în acelaşi timp, cred că a ţinut cont mai mult de recomandările consorţiului de listare" ne-a declarat domnia sa.

Victor Cionga, "AZ Capital Advisors": Cel mai important lucru este că oferta TEL este un succes

Victor Cionga, managing partner la "AZ Capital Advisors", ne-a spus, în primul rând, că cel mai important lucru este că oferta TEL este un succes.

"Este un truism să repetăm că succesul ofertei TEL va avea un impact pozitiv asupra întregii pieţe de capital locale şi va uşura desfăşurarea următoarelor listări care sunt aşteptate Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica; însă numai dacă toţi cei implicaţi azi (şi care vor fi la fel de implicaţi şi în viitor) vor şti cum să gestioneze acest succes", ne-a declarat domnia sa.

În opinia lui Victor Cionga, această dezvoltare pozitivă nu trebuie să pună în plan secund procesul de necesară modernizare a pieţei de capital locale atât din punct de vedere al reglementării (încă greoaie în raport cu cea europeană), cât şi al costurilor pentru investitori.

Domnul Cionga consideră că surpriza plăcută a ofertei TEL a fost reacţia componentei de retail a pieţei româneşti: "Sper că această tendinţă se va păstra şi în cazul unor alte oferte care să aibă o componentă mai mare în valoarea absolută (nu neapărat în procent!) a acestei tranşe".

Domnia sa estimează pe componenta de retail preţul minim la 15,55-15,70 lei/acţiune. Pentru instituţionali, domnul Victor Cionga a spus că preţul este mult mai greu de anticipat, însă a precizat că încearcă să ghicească limita inferioară la 15,10-15,35 lei /acţiune.

Andrei Rădulescu, SSIF Broker: "Faptul că investitorii puternici au subscris la preţul minim, poate fi o lecţie pentru stat"

Analistul SSIF Broker, Andrei Rădulescu, spune că, la oferta "Transelectrica", este de remarcat faptul că preţul pe tranşa investitorilor mari a fost 14,9 lei: "Investitorii mari conştientizează mai bine riscurile specifice companiei, dar şi riscurile din plan macro-financiar mondial. Investitorii mari sunt, după părerea mea, mai interesaţi de oportunitatea de plasament pe termen mediu lung. Conştienţi de riscurile existente, au preferat să subscrie la preţul minim din ofertă".

Domnia sa ne-a spus că, pe tranşa investitorilor mici preţul a fost 15,6 lei. "Investitorii mici, mai interesaţi de latura speculativă a ofertei (ideea de a marca profit pe termen scurt) au preferat să subscrie la un preţ situat peste cel minim, dar sub preţul din piaţă", ne-a declarat Andrei Rădulescu.

Analistul citat spune că se aştepta la o ofertă cu succes şi un preţ sub pragul de 16 lei (conform analizelor fundamentale elaborate pe emitent).

"Faptul că oferta a fost realizată cu succes este un semn bun, pentru continuarea derulării vânzării de pachete deţinute de stat şi la alte companii", a mai spus domnul Rădulescu, care mai adaugă: "Faptul că investitorii puternici au subscris la preţul minim, poate fi o lecţie pentru stat în ceea ce priveşte stabilirea intervalului de preţ pentru următoarele oferte".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. CA-ul nou a beneficiat de munca CAului vechi si de faptul ca dupa mai mult de 1an starul a inteles ca trebuie sa ofere pretul corect.

    1. Daca era dupa mine mai asteptam sa faca un discount. Tinand cont de faptul ca energia eoliana se va transporta prin intermediul gandului si ca doar ideea sa cumperi actiuni in Romania te transfera in categoria celor care au de-a face cu brute localizate pe continentul african nu as fi acceptat decat daca statul ar fi platit investitori pentru curajul de investi intr-o tara care produce probleme asa cum s-a observat in cotidianele internationale :-)

       

    costel la 28 martie, 21:55 a spus:Ca de obicei si de data asta procedura nu a fost transparenta, lasandu-se loc pentru "baietii destepti" sa se invarteasca-cum este posibil ca in data de 28 martie sa mai apara cumparatori, daca subscrierea s-a incheiat in data de 27 martie, la ora 19; ce inseamna ca in data de 28 martie s-au introdus in sistem ordine care au fost primite, dar neintroduse in data de 27.03.2012. Cine stie unde se poate face o sesizare penala pentru cei care au smecherit subscrierea?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb