Într-o lume a corectitudinii politice duse la extrem, prejudecăţile de tot felul circulă libere şi nestingherite. Nu mai e un secret pentru nimeni că, în foarte multe cazuri, frumuseţea este asociată automat cu o absenţă a inteligenţei, într-o încercare stupidă de a echilibra balanţele, pe principiul că nimeni nu poate fi înzestrat cu toate darurile, ce este în plus fizic duce automat la un minus în altă parte. De asemenea, anumite munci sunt automat legate de un sex sau altul, bărbatul de munca brută, de inginerie, femeia de coada tigăii, de creaţia vestimentară.
O ştire difuzată de Daily Mail, preluată de presa din toată lumea prezintă un scandal cu iz sexisto-discriminatoriu. LinkedIn a decis să şteargă anunţurile aflate pe site ale unei firme argentiniene, considerând că una dintre fotografiile care însoţeau un anunţ de recrutare prezentau o tânără "prea drăguţă pentru a fi un adevărat inginer". Toptal a postat mai multe anunţuri publicitare de recrutare de personal pentru sectorul de dezvoltare web. Anunţurile au fost şterse, conform Daily Mail, LinkedIn cerând ca fotografiile folosite să "aibă legătură cu produsul", fapt care a stârnit uimirea dar şi nemulţumirea celor de la Toptal. În una dintre imagini era prezentat chiar web developer-ul argentinian Florencia Antara (foto), angajată a Toptal, dar cu toate acestea LinkedIn susţine că au fost folosite fotografiile unei actriţe americane, fapt ce a provocat confuzie şi a dus la ştergerea anunţurilor companiei în care erau prezente figuri feminine.
Taso Du Val, CEO-ul Toptal, a comentat pe blogul său întreaga situaţie: " Am văzut sexismul extrem în cadrul comunităţii Tech, la un lider al industriei şi partenerul de publicitate cu care lucram destul de intens: LinkedIn. Sunt dezamăgit, atât la nivel personal cât şi profesional. De fapt, membrii comunităţii de tehnologie de pe LinkedIn au crezut că e imposibil că inginerii noştri de sex feminin sunt cu adevărat ingineri şi un şef de la LinkedIn a fost de acord cu ei".
Contează mai puţin finalul acestei poveşti, explicaţiile oferite şi faptul că în final s-a rezolvat neînţelegerea dintre părţi. Important este faptul că în continuare, în plin secol XXI, după ce am traversat mai multe revoluţii sociale, morale şi sexuale, continuăm să gândim într-un anumit fel, misogin, sexist, discriminatoriu. Ne e greu să ne închipuim un Brad Pitt brodând la gherghef sau o Pamela Anderson în rol de inginer metalurgist fără să punem automat nişte etichete nedrepte.
• PS:
Pentru vizitatorii mai sceptici din fire ai site-ului bursa.ro, trebuie să confirm că în toate cele 12 calendare BURSA sunt foste sau actuale angajate ale ziarului. Putem garanta, în virtutea acestei experienţe a noastre, că există femei şi frumoase, şi competente.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2013, 08:24)
Frumos si destept, e o asociere de calitati car nu poate fi iertata!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2013, 08:25)
Am mancat un e, deci sunt doar frumos!
2. dimpotriva
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2013, 12:53)
sunt sigur ca exista studii care arata o corelatie intre frumusete si succes profesional, nivel de venit, etc
3. fără titlu
(mesaj trimis de Dorin în data de 09.08.2013, 17:05)
Interesant articol, dar e cam mult pt un ziar financiar cu pretentii. Un caz izolat devine stire mondiala...macar sa fi fost vorbba de o analiza... Asa ar trebui sa scrieti despre fiecare viol in parte. Discriminarea de gen nu are legatura nici cu revolutia tehnologica si nici cu progresul in om, ci cu prostia, aproape egal distribuita de-a lungul secolelor. Prostia se poate intalni si la oamenii educati in cote consistente, deci nu trebuie confundata cu specializarea sau educatia. Numai bine