Banca centrală a Chinei (PBOC) investighează acurateţea datelor referitoare la creditele neperformante (NPL) publicate de instituţiile financiare ale ţării, pe fondul sporirii temerilor privind situaţia sistemului bancar chinez, au declarat, ieri, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Departamentul de stabilitate financiară din cadrul PBOC verifică dacă unele credite neperformante au fost incluse în mod greşit în categoria împrumuturilor normale sau cu menţiuni speciale, legate de riscul neachitării lor, susţin sursele, conform Agerpres.
Investigaţia vine după ce încetinirea ritmului de creştere a economiei chineze a sporit presiunile asupra băncilor, care trebuie să deţină mai multe fonduri pentru a acorda împrumuturi. De asemenea, sistemul bancar este afectat de majorarea nivelului creditelor neperformante şi de scăderea accentuată a profitabilităţii, în condiţiile în care multe bănci au extins creditele acordate companiilor pentru ca acestea să-şi poată achita datoriile existente.
Birourile locale ale PBOC verifică dacă activele bancare sunt incluse corect în categoria creditelor neperformante şi dacă există interferenţe din partea autorităţilor în finanţarea proiectelor publice, susţin sursele.
De asemenea, banca centrală analizează dacă activele cu probleme au fost mutate în secret în afara bilanţului şi dacă programul de achitare a ratelor pentru împrumuturi este rezonabil, adaugă sursele.
La 31 martie, împrumuturile neperformante (NPL) din sistemul bancar chinez au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani, aproximativ 1.400 de miliarde de yuani (214,5 miliarde de dolari) sau 1,75% din totalul creditării bancare, arată datele publicate de autorităţile de reglementare din China.
Împrumuturile cu menţiuni speciale sunt estimate la 3.200 de miliarde de yuani, astfel încât nivelul total al creditelor cu probleme a ajuns la 4.600 miliarde de yuani la 31 martie, faţă de 428 miliarde de yuani la 31 decembrie.
Analiştii avertizează că nivelul împrumuturilor neperformante în China este cu mult mai ridicat decât sugerează datele oficiale.