Bogdan Aurescu, fostul ministru al Afacerilor Externe, candidează pentru funcţia de judecător la Curtea Internaţională de Justiţie a ONU de la Haga, au declarat surse politice citate de Digi24. Alegerile pentru funcţia respectivă vor avea loc la finalului anului 2023. Fostul ministru de Externe al României este co-nominalizat pentru această candidatură de alte 9 state în afară de România: Olanda, Portugalia, Suedia, Letonia, Italia, Polonia, Peru, Estonia şi Bulgaria. În plus, susţin sursele citate, Uniunea Europeană va promova această candidatură ca fiind candidatura UE.
Mai multe state membre ONU au încurajat înaintarea acestei candidaturi a lui Bogdan Aurescu, având în vedere expertiza sa solidă în drept internaţional şi relaţii internaţionale. Din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, coordonând - pe tot parcursul procedurilor - activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, finalizat la data de 3 februarie 2009 cu câştigarea a 79,34% din suprafaţa în dispută, adică a 9700 kilometri pătraţi de platou continental şi zonă economică exclusivă care au revenit României - unica extindere de jurisdicţie suverană şi drepturi suverane ale ţării noastre după anul 1918. Bogdan Aurescu este şi membru al Comisiei de la Veneţia (membru supleant din 2002) şi membru al Comisiei de Drept Internaţional a ONU. Pe lângă aceste funcţii, în prezent Bogdan Aurescu este şi consilier pe probleme de politică externă (începând din 15 iunie 2023) al preşedintelui Klaus Iohannis, funcţie pe care a mai deţinut-o şi în perioada 6 mai 2016 - 4 noiembrie 2019.
Menţionăm că magistraţii Curţii Internaţionale de Justiţie au fost sesizaţi în 26 februarie 2022 de către Ucraina cu iniţierea procedurilor contra Federaţiei Ruse, iar pe 18 mai 2022, România a luat decizia de a interveni în favoarea Ucrainei la această instanţă. Cererea de intervenţie a României a fost depusă la CIJ în septembrie 2022, Aurescu fiind Agentul României în acest proces.
Curtea Internaţională de Justiţie are 15 judecători şi este principalul organ judiciar al Naţiunilor Unite. Ea are sediul în Palatul Păcii de la Haga, Ţările de Jos. Principalele sale funcţii legale sunt soluţionarea litigiilor prezentate de către statele membre.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 13:15)
Va plangeati de piticul umil. Uite ce apreciat e pe intreg mapamondul.E inteligent ,carismatic,ferm pe pozitii,independent.Si noi cautam un alt Titlescu
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 17:32)
atat timp cat lucreaza in interesul altora...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 17:35)
Foarte lunga si colaborarea lui cu Ucraina, precis asta conteaza! Si explica si ozitiile lui ca ministru de externe.