SURSE CITATE DE REUTERS: Comisia Europeană, aşteptată să prezinte astăzi un mecanism de corecţie a preţului gazelor

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 noiembrie 2022

Comisia Europeană, aşteptată să prezinte astăzi un mecanism de corecţie a preţului gazelor

Comisia Europeană urmează să le propună astăzi ţărilor UE un coridor de preţ destinat să limiteze creşterea explozivă a tarifelor gazelor naturale, dar nu va fi vorba de un plafon strict precum cel solicitat de multe state membre, spun surse citate de Reuters.

Uniunea Europeană este profund divizată când vine vorba de plafonarea preţului gazelor, în condiţiile în care aproximativ 15 ţări cer diferite versiuni ale unui astfel de mecanism de intervenţie pe piaţă, în ideea diminuării preţurilor în contextul unei crize energetice fără precedent care alimentează inflaţia record. Însă Germania, cea mai mare economie din blocul comunitar, Ţările de Jos, dar şi Executivul comunitar sunt de părere că un plafon de preţ riscă să îi descurajeze pe furnizori şi, de asemenea, ar elimina stimulentele pentru scăderea consumului de gaze.

Potrivit unui diplomat european din apropierea discuţiilor, Comisia Europeană le-a spus statelor membre că un plafon în sens strict impus asupra preţului de referinţă de la TTF Amsterdam, principala piaţă europeană pentru tranzacţiile futures cu gaze naturale, ar eşua în a diminua preţurile într-un mod structural şi, în acelaşi timp, ar ridica numeroase riscuri juridice şi la adresa aprovizionării, notează Agerpres.

"Riscurile sunt mai mari decât beneficiile", a dezvăluit diplomatul european citat de Reuters.

La rândul său, un oficial european a precizat că Executivul comunitar va profita de o reuniune cu uşile închise a ambasadorilor statelor membre la UE, care va avea loc astăzi, pentru a-şi prezenta punctul de vedere cu privire la un "mecanism de corecţie a pieţei", echivalentul unui "coridor de preţ" cu privire la TTF.

"Nu pui în pericol securitatea aprovizionării prin impunerea unui preţ fix, mai mic decât cel de pe piaţă, într-un moment în care suntem într-o competiţie globală pentru gaze lichefiate. Creezi un coridor în limitele căruia preţurile ar urma să evolueze, în speranţa că astfel va fi redusă volatilitatea", a spus oficialul care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a declarat miercuri că Executivul comunitar va prezenta, astăzi, statelor membre, "elementele cheie ale mecanismului de corecţie a preţului", urmând ca ulterior să vină şi cu o "propunere legislativă completă".

În replică, o serie de ţări membre, precum Polonia şi Belgia, care solicită de mult un instrument eficient pentru o reducere semnificativă a preţurilor, s-au declarat nemulţumite de propunerea Comisiei, subliniind că nu se ridică la înălţimea plafonului pe care îl doresc.

Miniştrii europeni ai Energiei se vor reuni în data de 24 noiembrie în speranţa că vor putea aproba mai multe politici care să răspundă la criza energetică, inclusiv prin urgentarea eliberării autorizaţiilor necesare pentru construcţia de capacităţi regenerabile, demararea achiziţiilor comune de gaze în UE şi pentru a lucra asupra unui nou preţ de referinţă la gaze.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna decembrie era de 112 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a scăzut ulterior până la 110,5 euro, iar la ora 14.40 atingea 113,24 euro.

....................................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna ianuarie a coborât cu 0,1% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 92,52 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,6%, la 85,31 dolari barilul la ora locală 09.40.

Şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, a apreciat că o cotaţie a petrolului "în apropiere de 100 dolari per baril" reprezintă un risc real pentru economia mondială, şi a afirmat că este surprins de decizia Grupului OPEC+ de a reduce producţia de ţiţei, transmite Reuters.

În 5 octombrie, Grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei) a decis cea mai semnificativă reducere a producţiei de petrol de la pandemia din 2020, scăzând livrările într-un moment în care piaţa este tensionată, în pofida presiunilor SUA şi ale altor ţări pentru a pompa mai mult. Reuniţi la Viena, reprezentanţii OPEC+ au convenit ca, începând din noiembrie, să-şi reducă producţia cu două milioane de barili pe zi (bpd).

Fatih Birol a spus: "Această decizie ar putea pune o presiune suplimentară asupra inflaţiei şi ar putea slăbi economia mondială", notează Agerpres.

....................................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 2%, la 1.747,10 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 09.50, cea spot - cu 2,2%, la 1.743,39 dolari/uncie.

....................................................

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a crescut cu 0,3% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,09 dolari/buşel la ora locală 09.51, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,7%, la 6,60 dolari/buşel.

....................................................

Europa şi-a redus semnificativ consumul de gaze naturale în luna octombrie, în condiţiile în care gospodăriile nu au pornit instalaţiile de încălzire graţie temperaturilor peste medie, ceea ce constituie o veste bună pentru piaţă înainte de venirea iernii, transmite Bloomberg.

Guvernele din regiune şi-au îndemnat consumatorii să îşi reducă consumul de gaze, după ce diminuarea livrărilor din Rusia a provocat temeri referitoare la o raţionalizare atunci când temperaturile vor scădea. Însă toamna blândă a ajutat la conservarea gazelor, chiar dacă termocentralele care produc electricitate continuă să consume mari cantităţi de combustibil, notează Agerpres.

Potrivit datelor furnizate de platforma online EnergyScan, pusă la punct de grupul francez Engie SA, cererea totală de gaze a Europei Occidentale a fost în luna octombrie a acestui an cu 22% mai mică decât în luna octombrie a anului trecut. Aceasta deşi sectorul producţiei de electricitate şi-a majorat consumul de gaze cu 14% în ritm anual.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb