Grupul francez de utilităţi "Engie" SA ia în considerare achiziţia participaţiei de 67% pe care încă nu o deţine la "Suez", urmărind să deţină integral această companie, potrivit unor surse citate de postul francez de radio BFM.
Fostul grup "GDF Suez", redenumit "Engie", a luat fiinţă în urma fuziunii dintre "Gaz de France" (GDF) şi "Suez", iar "Engie" deţine în prezent 33% din "Suez".
Conform BFM, directorul executiv al "Engie", Isabelle Kocher, încearcă să-i convingă pe politicienii francezi conservatori şi de centru-dreapta să sprijine ideea preluării integrale a "Suez". Sprijinul politic este esenţial în acest caz deoarece statul francez deţine 33% din "Engie".
BFM a anunţat că "Engie" va lua o decizie privind viitorul "Suez" după alegerile generale de anul viitor.
Capitalizarea de piaţă a "Suez" este de aproximativ opt miliarde de euro, iar cea a "Engie" - de 30 de miliarde de euro.
Recent, "Engie" a anunţat un plan de restructurare, care prevede vânzarea de active în valoare de 15 miliarde de euro până în 2018 şi realizarea de investiţii în sumă de 22 de miliarde de euro, astfel încât activităţile reglementate să fie responsabile pentru 85% din profitul operaţional al companiei în 2018, faţă de 50% în 2015.
"Engie" va înstrăina capacităţi de producţie de electricitate de 13 gigawaţi, din care 10 gigawaţi în SUA şi două centrale pe cărbune din India şi Indonezia. În urma acestor operaţiuni, datoria netă a grupului se va reduce cu 5,5 miliarde de euro.
Recent, "Engie" a estimat că provizioanele pentru activităţile sale nucleare din Belgia vor spori cu până la 1,8 miliarde de euro (1,9 miliarde de dolari) pentru acoperirea costurilor legate de stocarea deşeurilor nucleare şi dezafectarea reactoarelor.
"Engie" operează şapte reactoare nucleare în Belgia, prin subsidiara sa din această ţară, "Electrabel". De asemenea, subsidiara "Synatom" gestionează închiderea şi dezafectarea reactoarelor, precum şi stocarea deşeurilor nucleare.