Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său francez Emmanuel Macron vor depune eforturi comune pentru a încerca să convingă Statele Unite să-şi reconsidere decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, a declarat ieri o sursă prezidenţială turcă, relatează Reuters.
Cei doi lideri au convenit în timpul unei discuţii telefonice că această decizie este îngrijorătoare pentru regiune, a precizat sursa, adăugând că Turcia şi Franţa vor încerca împreună să determine Washingtonul să-şi revizuiască poziţia.
Preşedintele turc a vorbit de asemenea la telefon sâmbătă cu preşedinţii Kazahstanului, Libanului şi Azerbaidjanului în legătură cu această chestiune, a mai spus oficialul turc. Miercuri, el a cerut organizarea unei reuniuni de urgenţă a Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) în Turcia săptămâna viitoare.
Anunţul făcut miercuri de preşedintele Donald Trump a provocat reacţii de nemulţumire în rândul aliaţilor occidentali ai SUA. La ONU, Franţa, Italia, Germania, Marea Britanie şi Suedia au cerut Statelor Unite "să prezinte propuneri detaliate pentru un plan de pace israeliano-palestinian", precizează Agerpres.
Imediat după anunţul lui Trump, preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că nu susţine decizia sa ''unilaterală'' de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a lansat un apel la calm în regiunea Orientului Mijlociu.
"Aceasta este o decizie regretabilă pe care Franţa nu o aprobă şi care este contrară dreptului internaţional şi tuturor rezoluţiilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Statutul Ierusalimului este o chestiune de securitate internaţională care priveşte întreaga comunitate internaţională. Statutul Ierusalimului trebuie să fie decis de israelieni şi palestinieni în cadrul negocierilor sub auspiciile Naţiunilor Unite", a declarat Macron.
El a reafirmat că Franţa şi Europa susţin soluţia coexistenţei a două state - unul israelian şi unul palestinian - şi a subliniat că Parisul este gata să lucreze cu părţile interesate pentru găsirea unei soluţii.
1. Fa Romania ce parere are?
(mesaj trimis de anonim în data de 10.12.2017, 05:30)
Nu zic nimic!
Franta spune ca nu e in Europa? De ce are voce distincta?
Asta ne arata ca in Europa nu e o voce, tara/ voce ce spunea Orban Hu cu gazul ca UE trebuie sa negocieze cu Gazprom.
Sua stie si profita, bravo.