Surse: "Exxon Mobil" cere o derogare de la sancţiunile SUA împotriva Rusiei

Ziarul BURSA #Internaţional / 21 aprilie 2017

Surse: "Exxon Mobil" cere o derogare de la sancţiunile SUA împotriva Rusiei

Compania vrea să reia o colaborare cu "Rosneft"

"Exxon Mobil" a solicitat Departamentului Trezoreriei SUA o derogare de la sancţiunile americane împotriva Rusiei, pentru a relua o colaborare cu grupul rus "Rosneft" în regiunea arctică, potrivit unor persoane apropiate situaţiei, citate de Wall Street Journal.

Grupul american încearcă de mai mult timp să obţină permisiunea de a efectua activităţi de forare în colaborare cu "Rosneft" şi a reluat aceste eforturi în martie, la scurt timp după ce fostul director general al "Exxon", Rex Tillerson, a devenit secretar de Stat, la 1 februarie, a spus una dintre surse, conform News.ro.

"Exxon" a cerut iniţial o derogare pentru a dobândi acces la activităţile de forare din Marea Neagră în iulie 2015, dar cererea sa nu a fost aprobată.

Noua solicitare va fi analizată cu atenţie de către membrii Congresului, care vor să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei în urma suspiciunilor de atacuri cibernetice ale acesteia în timpul campaniei electorale prezidenţiale de anul trecut.

Congresul a mai lansat o investigaţie pentru a afla dacă au existat legături între Donald Trump şi guvernul rus în timpul campaniei prezidenţiale şi tranziţia politică.

În timp ce era director executiv al "Exxon", Tillerson a avut o relaţie de lucru apropiată cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu Rosneft, companie de importanţă majoră pentru economia rusă dependentă de petrol.

Departamentul de Stat se află între agenţiile guvernamentale americane care au un cuvânt de spus în analiza cererii de derogare a "Exxon" adresată la Biroul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Tillerson s-a recuzat de la orice problemă legată de "Exxon", pentru o perioadă de doi ani, şi că acesta nu se va implica în nicio decizie a vreunei agenţii guvernamentale referitoare la companie.

Înainte să devină secretar de stat, Tillerson a spus că "Exxon" se opune sancţiunilor atunci când nu sunt aplicate în mod uniform. Tillerson a declarat în timpul audierilor pentru confirmarea sa în funcţie, că nici el şi nici "Exxon" nu au făcut lobby împotriva sancţiunilor americane impuse Rusiei.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei a refuzat să comenteze.

"Exxon" a anunţat că nu va comenta discuţiile de la nivel guvernamental referitoare la sancţiuni.

Sancţiunile care afectează "Rosneft" interzic companiilor americane să încheie acorduri în regiunea arctică, în Siberia şi Marea Neagră, care ar implica folosirea în comun a tehnologiilor de forare.

Restricţiile, instituite după anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, interzic şi afacerile cu directorul general al "Rosneft", Igor Secin, considerându-se că acesta a dovedit o loialitate totală faţă de Vladimir Putin.

În urma sancţiunilor, un acord major de explorare semnat în 2012 de "Exxon", sub conducerea lui Tillerson, cu "Rosneft", a fost blocat. Acordul conferea "Exxon" acces la explorarea regiunii arctice ruseşti, dreptul de a folosi noi tehnologii de forare în Siberia şi şansa de a face explorări la mare adâncime în apele ruseşti ale Mării Negre.

Putin a declarat că "Exxon" şi "Rosneft" ar putea investi până la 500 de miliarde de dolari în timpul parteneriatului. În 2013, liderul rus i-a conferit lui Tillerson Ordinul Prieteniei, pentru rolul avut în dezvoltarea parteneriatului.

"Exxon" a anunţat că este expusă la pierderi de până la un miliard de dolari înainte de taxe.

Grupul a obţinut în 2014 o derogare şi a putut lucra la un puţ de forare în Arctica rusească. "Exxon" a explicat atunci că nu ar fi sigur ca activităţile să fie întrerupte înainte de a fi finalizate, conform unor persoane apropiate situaţiei. Activităţile au fost finalizate în octombrie, iar personalul a fost retras.

De asemenea, Exxon a dezvăluit că în 2015 şi 2016 a obţinut licenţă din partea Departamentului Trezoreriei pentru a efectua activităţi administrative limitate în parteneriatul cu "Rosneft", ceea ce îi va permite să acţioneze rapid dacă va obţine aprobare pentru foraje.

"Exxon Mobil" a refuzat, ieri, să comenteze informaţiile potrivit cărora încearcă să obţină aprobarea guvernului american pentru efectuarea de foraje în mai multe zone din Marea Neagră afectate de sancţiunile impuse Rusiei de către SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb