Banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed) anchetează cele mai mari bănci din lume, urmărind să stabilească dacă traderii acestora au manipulat cursurile valutare de referinţă, potrivit unor surse citate de agenţia Bloomberg.
Fed, care supraveghează holdingurile bancare americane, se alătură astfel autorităţilor de la nivel mondial care derulează investigaţii pe fondul suspiciunilor de manipulare a pieţei valutare, prin schimbul de informaţii confidenţiale între traderii celor mai mari bănci, cu scopul umflării propriilor profituri. Pe piaţa de profil rulează 5.300 de miliarde dolari zilnic, conform Bloomberg.
Dacă vor fi găsite vinovate de controale neadecvate în aceste cazuri, care au permis manipularea dobânzilor, băncile riscă amenzi semnificative.
"Fed poate hotărî dacă şi cât să amendeze băncile, dacă stabileşte că mecanismele deficitare de control intern sau lipsa unei supravegheri adecvate în instituţiile de credit au permis manipularea cursurilor de schimb valutar de către traderi", afirmă Jacob S. Frenkel, fost procuror federal în SUA, în prezent avocat.
Anul trecut, Fed a sancţionat mai multe bănci pentru deficienţe în operaţiunile de control intern.
Amintim că, în octombrie 2013, Departamentul de Justiţie din SUA a lansat o investigaţie penală privind posibila manipulare a pieţei valutare mondiale. Investigaţia vine în condiţiile în care Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie a informat, în luna iunie, că analizează o posibilă manipulare a ratelor de schimb valutar.
În noiembrie 2013, Financial Times (FT) anunţa că ancheta globală privind manipularea cursului de schimb valutar s-a extins, incluzând 15 dintre cele mai mari bănci din lume. Conform publicaţiei britanice, investigaţia priveşte tranzacţiile de schimb euro/dolar, care sunt predominante pe piaţa de profil.
La Londra se derulează majoritatea tranzacţiilor valutare (circa 40%), piaţa mondială de profil având o valoare de peste 5.000 de miliarde de dolari zilnic.