Gigantul minier "Glencore" scoate la vânzare mai multe deţineri din activele sale globale de depozitare a petrolului, conform unor surse citate de Reuters, după ce unii rivali ai săi au luat decizii similare.
Cererea pentru depozite de petrol a explodat după ce au scăzut cotaţiile ţiţeiului, în 2014, din cauza abundenţei de petrol brut cu livrare imediată. Atunci, traderii s-au gândit că ar putea câştiga milioane de dolari prin cumpărarea de petrol ieftin pe care să-l depoziteze la un preţ convenabil şi să îl re-vândă ulterior, când preţurile se redresează.
În condiţiile în care Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis să taie producţia de ţiţei la finele lui 2016, ca să stimuleze preţurile şi să susţină reducerea supraofertei, echilibrul pieţei a început să se schimbe.
În prezent, nu mai este o diferenţă mare între preţul futures al ţiţeiului şi cel cu livrare imediată, ceea ce reduce interesul pentru stocare. Astfel, unii rivali ai "Glencore", precum companiile "Vitol" şi "Gunvor", au decis să-şi reducă expunerea pe activele de stocare.
Dacă vânzarea se va finaliza, "Glencore" va mai deţine doar participaţii minoritare la activele de stocare. Compania are în proprietate părţi din terminale deţinute prin societăţi mixte, iar sursele spun că gigantul vinde jumătate din aceste deţineri. Una dintre surse a afirmat: "Este o combinaţie exotică de active cu o varietate de funcţii, în principal de stocare". Sursa a menţionat că portofoliul include active din Argentina, Belgia şi Madagascar.
Un purtător de cuvânt al "Glencore" a refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la informaţia publicată de Reuters.