SURSE GUVERNAMENTALE: "Urmează un nou proces de schimbare a conducerii CEC Bank"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 mai 2017

"Urmează un nou proces de schimbare a conducerii CEC Bank"

MFP nu va mai solicita BNR să-i prelungească avizul lui Radu Graţian Gheţea, potrivit surselor noastre

Ministerul Finanţelor Publice urmează să lanseze o nouă procedură de schimbare a conducerii CEC Bank, după cum ne-au spus surse guvernamentale, apropiate situaţiei. Potrivit acestora, procesul de nominalizare a noului preşedinte de la CEC Bank va fi acelaşi ca în cazul tuturor băncilor.

Actualului preşedinte al băncii de stat, Radu Graţian Gheţea, îi expiră avizul acordat de Banca Naţională a României în luna septembrie. Pentru prelungirea acestuia, este necesară o solicitare din partea acţionarului majoritar, care este MFP. Potrivit surselor noastre, Ministerul Finanţelor nu intenţionează să mai facă o astfel de cerere.

Guvernul a aprobat, recent, o Ordonanţă de Urgenţă prin care a fost modificată OUG 109/2011. Respectiva OUG, întocmită de Ministerul Finanţelor, exceptează instituţiile de credit cu capital de stat, respectiv CEC Bank şi Eximbank, de la aplicarea OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, aprobată prin Legea 111/2016.

Surse apropiate procedurii ne-au spus că, atât reprezentanţii BNR, cât şi cei ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) au recomandat adoptarea acestei modificări, întrucât băncile sunt deja reglementate de Banca Centrală. "BNR supraveghează şi reglementează activitatea băncilor şi nimeni nu poate intra în procesul de modificare a conducerii acestora în afara Băncii Centrale", ne-au precizat, recent, sursele citate.

Instituţiile financiare şi cele de credit nu au fost prevăzute în textul OUG 109, acestea fiind introduse odată cu aprobarea Legii 111.

Sursele noastre ne-au precizat că nici textul Legii 111/2016 nu conţinea, iniţial, în forma adoptată de Guvern, niciun articol care să vizeze implementarea guvernanţei corporative la instituţiile care funcţionează sub coordonarea BNR, Ordonanţa 109 fiind modificată printr-un amendament de către parlamentari, în cadrul procesului de aprobare a Legii 111: "A fost introdus un amendament în Parlament. Iniţial, în textul de lege scria că OUG 109 nu se aplică şi acestor instituţii, iar prin amendamentul respectiv s-a tăiat cuvântul «nu»".

Ordonanţa de Urgenţă aprobată în Guvern subliniază: "Potrivit concluziilor misiunii de consultare a Fondului Monetar Internaţional din data de 17.03.2017, instituţiile de credit trebuie excluse din sfera de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011, deoarece acestea sunt deja supuse unei legislaţii specifice. Având în vedere că instituţiile de credit au o reglementare specifică, respectiv Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, iar dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 111/2016, nu au fost corelate cu cele ale OUG nr.99/2006, creând, pe de o parte, o serie de disfuncţionalităţi, iar pe de altă parte, contradicţii, este necesar a se excepta de la aplicarea dispoziţiilor OUG nr.109/2011 instituţiile de credit.

Neadoptarea în regim de urgenţă a măsurii poate conduce la perturbări majore în activitatea instituţiilor de credit".

Textul legislativ arată că, la data intrării în vigoare a noii ordonanţe, "încetează de drept" procedurile de selecţie a membrilor Consiliului de Administraţie sau ai Consiliului de Supraveghere la instituţiile de credit, declanşate conform OUG 109, precum şi contractele încheiate în legătură cu aceste proceduri de selecţie cu experţii independenţi specializaţi în recrutarea resurselor umane.

Plata serviciilor prestate până la data intrării în vigoare a prezentei reglementări în cadrul contractelor încheiate cu experţii independenţi specializaţi în recrutarea resurselor umane, în legătură cu procedurile de selecţie se face de către contractant, în condiţiile legii, concluzionează proiectul legislativ.

La jumătatea lui februarie, compania de recrutare Transearch deja finalizase lista candidaţilor la poziţia de membru al Consiliului de Administraţie din cadrul CEC Bank.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb