Banca italiană Intesa Sanpaolo SpA se va implica, probabil, în achiziţia Borsa Italiana SpA - operatorul Bursei de Valori din Milano -, participând la o ofertă ce va fi lansată în comun cu banca de stat Cassa Depositi e Prestiti SpA şi piaţa paneuropeană Euronext, spun surse citate de Bloomberg.
Guvernul de la Roma şi Euronext au analizat posibilitatea lansării ofertei comune pentru Borsa Italiana, iar Intesa Sanpaolo pare că va fi implicată în acest proces, mai afirmă sursele.
Amintim că, luna aceasta, London Stock Exchange Group Plc (LSEG), operatorul Bursei de Valori din Londra (London Stock Exchange - LSE), a informat că ar putea vinde, parţial sau integral, Bursa din Milano, pe care o deţine, mişcare ce i-ar facilita obţinerea aprobării Uniunii Europene pentru planificata achiziţie a furnizorului de informaţii financiare Refinitiv Holdings (fosta divizie Financial & Risk din cadrul grupului Thomson Reuters), o tranzacţie de 27 de miliarde de dolari.
Conform unui scenariu luat în discuţie, Euronext va deveni proprietarul bursei italiene, iar Cassa Depositi e Prestiti ar obţine o deţinere din Euronext, la fel şi Intesa, scrie Bloomberg. Conform surselor, Italia vrea ca CDP să aibă la Euronext - care operează bursele din Amsterdam, Bruxelles, Dublin, Lisabona, Paris şi Oslo - o participaţie de 8%, egală cu cea deţinută de instituţia franceză de stat Caisse des Depots et Consignations. Intesa Sanpaolo ar obţine o participaţie de aproape 2%, egală cu cea pe care o are BNP Fortis Paribas la operatorul bursier paneuropean, mai spun sursele.
Consultantul Borsa Italiana - Mediobanca - , Euronext şi Intesa nu au comentat pe marginea informaţiei publicate de Bloomberg.
De vânzarea operatorului pieţei din Milano se ocupă băncile de investiţii Morgan Stanley şi Goldman Sachs Group Inc., care oferă consultanţă LSE.
La începutul acestei luni, LSEG informa că a lansat discuţii exploratorii care ar putea avea ca rezultat vânzarea MTS - platforma de tranzacţionare a obligaţiunilor de stat, controlată de operatorul Bursei din Milano - sau a întregii subsidiare italiene. Atunci, parlamentarii Mişcării Cinci Stele din Italia au anunţat că vor solicita Guvernului de la Roma să depună o ofertă pentru Bursa din Milano.
MTS, divizia de tranzacţionare a bondurilor din cadrul Borsa Italiana, a fost lansată ca un proiect comun între Trezoreria de la Roma şi Banca Italiei, astfel ca băncile să aibă un loc unde să liciteze concurenţial pentru obligaţiuni. LSEG deţine 62% din MTS, prin Borsa Italiana, iar un consorţiu de bănci are în proprietate restul. LSEG a preluat Borsa Italiana în 2007, pe 1,7 miliarde de euro. Operaţiunile Borsa Italiana au generat 14% din veniturile LSE, anul trecut, conform datelor Bloomberg.