Surse: Kuweitul ţinteşte să exporte mai multe produse petroliere în Europa

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 ianuarie 2023

Surse: Kuweitul ţinteşte să exporte mai multe produse petroliere în Europa

Kuweitul vrea să îşi majoreze exponenţial exporturile de motorină şi kerosen în Europa în acest an, ceea ce va ajuta continentul să facă faţă diminuării livrărilor de carburanţi din Rusia, transmite Bloomberg.

Potrivit unor surse apropiate situaţiei, ţara din Orientul Mijlociu se aşteaptă ca în 2023 să îşi majoreze de cinci ori livrările de motorină în Europa, până la 2,5 milioane de tone, adică aproximativ 50.000 de barili pe zi. De asemenea, Kuweitul vrea să îşi dubleze şi exporturile de kerosen în Europa, până la aproape cinci milioane de tone, notează Agerpres.

Uniunea Europeană va interzice majoritatea importurilor de produse petroliere ruseşti pe cale maritimă începând cu data de 5 februarie 2023. Blocul comunitar, care are un deficit structural de motorină, şi-a făcut stocuri în avans, importând cargouri de motorină atât din Rusia, cel mai mare furnizor extern al său, dar şi din Asia şi Orientul Mijlociu.

Analiştii de la Bank of America avertizează că preţurile motorinei ar putea urca până la 200 de dolari pe baril în cursul acestui trimestru, pentru că embargoul rusesc ar putea declanşa un deficit global.

La rândul lor, analiştii JPMorgan Chase & Co. estimează că, anul trecut, Uniunea Europeană a importat aproape 1,3 milioane de barili de produse rafinate din Rusia, iar motorina a reprezentat jumătate din cantitatea totală.

În ultimii ani, Kuweitul a cheltuit zeci de miliarde de dolari pentru modernizarea şi construcţia de noi rafinării. Cele mai mari investiţii au fost făcute în complexul Al-Zour, una dintre cele mai mari rafinării din lume, concepută să proceseze 615.000 de barili de ţiţei în fiecare zi, iar la finele anului trecut a efectuat primele sale exporturi de motorină şi kerosen.

Sursa citată de Bloomberg susţine că planurile firmei de stat Kuwait Petroleum Corp. exclud orice vânzări de kerosen pe piaţa spot. Asta înseamnă că în realitate cantităţile de combustibil pentru avion vândute Europei ar putea fi mai mari decât cele cinci milioane de tone preconizate.

Prima dintre cele trei linii de procesare ale rafinăriei Al-Zour operează în mod stabil şi procesează peste 205.000 de barili de ţiţei pe zi, a precizat sursa, adăugând că cea de-a doua linie ar urma să intre în funcţiune la mijlocul lunii februarie, iar cea de-a treia în luna aprilie.

După ce rafinăria Al-Zour va funcţiona la capacitate maximă, Kuweitul va ajunge la o capacitate totală de rafinare de 1,5 milioane de barili pe zi.

Şi alţi mari producători de petrol din Orientul Mijlociu, precum Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, sunt aşteptaţi să îşi majoreze exporturile de carburanţi în Europa, în 2023.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna februarie era de 70 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a scăzut ulterior până la 68 de euro, iar la ora 13.23 atingea 72 de euro.

..............................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna martie a crescut cu 3,1% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 81,04 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie a urcat cu 3,4%, la 76,27 dolari barilul la ora locală 08.22.

..............................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în februarie a crescut cu 0,6%, la 1.880,60 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 08.21, cea spot - tot cu 0,6%, la 1.876,65 dolari/uncie.

..............................................

Preţul grâului cu livrare în luna martie a crescut cu 0,1% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,44 dolari/buşel la ora 08.18, cotaţia porumbului cu livrare în martie a scăzut cu 0,2%, la 6,52 dolari/buşel.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. luati va dupa zele,papusa papusarului octagenar si vom trai bine,atat cat ne va permite licuriciul!

    1. tu te poti lua dupa putin, morcovarul din buncar si vei trai bine pe frontul din ucraina.

    "Rusia vinde petrolul cu 38 $ barilul, la discount-uri imense Turciei, Chinei si Indiei" conform Bloomberg si Business Insider.

    Nu mai rezista mult la astfel de preturi.

    Pana si rusii recunosc ca sanctiunile functioneaza! 

    1. Si sustinerea Ucrainei cu cca. 9 miliarde dolari/luna

      numai bani cat tine 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb