Surse: "Şaptesprezece candidaţi s-au înscris pentru cele nouă locuri din Consiliul BVB"

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 24 - 26 octombrie 2023

Surse: "Şaptesprezece candidaţi s-au înscris pentru cele nouă locuri din Consiliul BVB"

Radu Hanga şi Dragoş Neacşu vizează fotoliul de preşedinte al operatorului pieţei de capital, conform surselor noastre

Alegerile vor avea loc în data de 22 noiembrie

Şaptesprezece candidaţi s-au înscris pentru cele nouă locuri din Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), dintre care doi vizează funcţia de preşedinte, la alegerile din 22 noiembrie, conform unor surse din piaţă.

Consiliul BVB este compus în prezent din preşedintele Radu Hanga, vicepreşedinţii Dan Paul şi Robert-Cosmin Pană şi membrii: Claudia Ionescu, Mihaela Bîciu, Octavian Molnăr, Dragoş Neacşu, Răzvan Raţ şi Ştefan Szitas. Adminstratorii sunt înscrişi automat, dar conform surselor noastre, Mihaela Bîciu şi Ştefan Szitas nu au depus dosarul de candidatură până la termenul limită de ieri seară, astfel încât nu vor participa la alegerile din noiembrie.

Radu Hanga şi Dragoş Neacşu candidează pentru funcţia de preşedinte al Consiliului operatorului pieţei noastre de capital, conform surselor noastre.

Pe lângă actualii administratori, la alegerile din noiembrie s-au mai înscris (potrivit surselor): Daniela Secară - directorul general al BT Capital Partners; Şerban Marin - Head of Trading la Evergent Investments şi membru în board-ul Depozitarului Central şi Remus Vulpescu - care în prezent este membru în Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica.

În piaţă se vorbeşte că Evergent Investments şi Transilvania Investments ar merge împreună cu Grupul Banca Transilvania. Remus Vulpescu ar fi susţinut de Transilvania Investments, astfel încât Grupul BT, Evergent Investments şi Transilvania Investments ar avea patru candidaţi pentru Consiliul BVB, prea mulţi pentru numărul de voturi de care dispun.

Conform surselor noastre, din partea BCR s-a înscris Valerian Ionescu - Head of Product Management Investments Products al băncii şi Cristian Pascu - director general executiv adjunct.

Nicu Buică - directorul SAI Muntenia Invest, societate ce adminstrează SIF Muntenia, este un alt candidat la alegerile pentru Consiliul BVB. SIF Muntenia acţionează concertat cu Lion Investments (fosta SIF Banat-Crişana) fapt recunoscut de ASF, dar în realitate şi cu SIF Oltenia. În trecut, grupul Lion Capital & SIF Muntenia a acţionat concertat cu fonduri administrate de Swiss Capital, Certinvest şi BRK Financial Group chiar dacă ASF nu a recunoscut acest lucru.

Laviniu Beze - Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital; Vlad Deliu; Loredana Chitu şi Simona Fătu sunt ceilalţi care vizează un post de administrator al BVB, conform surselor noastre.

La finele lunii august, cinci din cele şapte fonduri Pilon II aveau împreună 20,5% din BVB (Aripi şi AZT Viitorul Tău nu deţineau acţiuni ale bursei). Fondul administrat de NN Pensii avea aproape 7% din operatorul pieţei noastre de capital, în vreme Vital, administrat de Aegon, deţinea 5,4% din BVB. Fondul gestionat de Metropolitan Life avea 3,9% din capitalul bursei, cel al BCR Pensii 3,3%, iar fondul administrat de BRD Pensii 0,8%. În ultimii doi ani şi jumătate, cu o mică excepţie (NN Pensii a cărei deţinere este uşor sub cea din decembrie 2021), fondurile de pensii Pilon II nu au tranzacţionat acţiuni BVB, după cum reiese din raportări.

Conform surselor noastre, fondurile Pilon II nu au desemnat în mod explicit candidaţi, aşa că nu este clar cum vor acorda voturile.

SIF-urile aveau, la finele lunii iunie a acestui an, circa 30,2% din acţiunile Bursei de Valori Bucureşti, astfel: Lion Capital (fosta SIF Banat-Crişana) - 5,1%, Evergent Investments (fosta SIF Moldova) - 4,3%, Transilvania Investments (fosta SIF Transilvania) - 7,7%, SIF Muntenia - 4,5% iar Infinity Capital Investments (fosta SIF Oltenia) - 8,6%, conform raportărilor.

Din acţionariatul BVB mai fac parte societăţi de brokeraj, fonduri de investiţii, fonduri de pensii Pilon III şi investitori persoane fizice, care la finele lunii august deţineau 18,7% din capitalul bursei. Bursa de Valori Bucureşti are un prag limită de deţinere de 20%.

Opinia Cititorului ( 37 )

  1. Toata treaba este ca aceasta masura sa fie "telefonata" in prealabil ca sa aiba timp sa si mute banii in rezidente ne-UE (Andora, Lichtenstein, San Marino etc). Dupa aia puteti da legea.

    Grup BVB incasari in jur de 10 milioane euro anual,din asta jumatate DC.Profit impreuna 1-2 mil.Pentru asmenea realizari,care atentie ca vin din comisionarea unor tranzactii in sistem IT,e nevoie de 9 cetateni in CA.La care se adauga cine stie cati si pe la DC!

    Firmele mici ca BVB nu au loc in sala pentru 9 cetateni sa tina o sedinta.

    La astia totul e copie la scara 1:1 de la bugetofage.Sinecura e sfanta,contribuabilii sunt taxati ca doar de aia au vazut lumina zilei in Romania. 

    1. Corect!!!!!

      Eu in general as mari CA-ul la 11

      Traitzi, don general!

    Uitandu-ma la cine candideaza pentru presedintia BVB, imi dau seama ca piata de capital nu mai produce altceva decat ratati

    1. Iauzi ))) intra tu in piata atunci si arata ce poti... "ratatii" astia, dupa cum ii numesti, au pus Romania pe harta investitorilor mari ;)

      da, da, da...ce gluma buna!

      nu-i produce, ii are pe stoc de multa vreme

      Nu trebuie sa arat ce pot eu, ca sa constat ca astia sunt niste ratati. Are vreo noima replica ta? Nu, nu are. Deci, probabil ca esti unul dintre ratati, pentru ca tot asa ca tine, ei nu gandesc, spun prostii si fac prostii.

      Nu.

      Investitorii mari au plecat din Romania scarbiti. 

      Mai mincinosule! Arata-ne tu un singur investitor mare adus de harta!

    Decat RADU HANGA si DAN PAUL, fosti ....., mai bine cu NICU BUICA si REMUS VULPESCU. Nu ca as fi carcotas, dar mai trebuie schimbat CA-UL BVB. Sunt absolut sigur ca cei doi, NICU BUICA si REMUS VULPESCU vor fi alesi, sunt persoane cu competente in materie. Le doresc succes!

    1. Buica e interpusul lui Dragoi )))

      Macar intelegi care sunt responsabilitatile CA-ului? Ce sa faca Hanga si Paul ca membri non-executivi cand bursa are 3 executivi - Tanase, Barbu si CFO-ul care trebuie sa produca rezultate... plus ca, Paul si Hanga nu fug de interviuri, restul celor 7 membri nici ma ar nu stii cum ii cheama... e si aia Biciu acum in CA (aia cu ViVre care a semnat, nai nimic de zis de ea?) Mai e si baiatul ala de la swis, pana - de el nimic? E mai simplu sa arunci in hanga si pana - de par a ai fi.adamescu care fugit la londra stie ce e mai bine pentru romania

      DRAGII MEI GETO=DACI, mi-aam spus o parere, ce este rau in asta. Este liber sa spui ce doresti, opinie, parere, daca sunteti oameni de afaceri. TREBUIE SA FIE O SCHIMBARE, nu contest profesionaalismul lui HANGA si PAUL, dar s-au cam obisnuit, obisnuinta inseamna plafon, plafonarea inseamna necompetitie. FRATILOR CE SARITI IN SUS cand nu va convin numele vehiculate! CALMATI-VA si respectati opiniile fiecaruia.

      Hanga Radu,

      oficial, candidat la functia de Presedinte BVB, in realitate, pus de Ciorcila. 

      Administrator unic la Metis Advisory SRL, CUI 37659419, firma de "consultanta" cu 1 angajat. 

      in 2020 , capitaluri 483729, venituri 664181 cheltuieli 138073 profit 526108 

      in 2021 , capitaluri 433152, venituri 0 cheltuieli 50577 pierdere 50577 

      in 2022 , capitaluri 387381, venituri 0 cheltuieli 45772 pierdere 45772 

      Banii munciti greu trebuie scosi din SRL pe burta, coate, genunchi...daca se poate, noaptea.  

      De la unul care isi decapitalizeaza metodic firma, pina la urmatorul tun, mai asteapta cineva sa faca ceva din BVB?  

      e un 0.00

      nimic in 4 ani. absolut nimic nu a facut.  

      ioi ce-ai facut bobita?

      de astea faci tu cu firmele tale?

      Imi vine sa si rad cum a fugit el pe furis din Sif 5 cand a inceput scandalul celor de la Sif1&Sif4&fondurile lor sa dea jos conducerea Sif5 si au acaparat totul. 

      hanga&tanase echipa de aur a BVB :)))))) atit s-a putut

      s-a batut palma pentru rocada la BVB. schimb de sinecuri. pentru palmares

      Hanga a avut coloana vertebrala când a dmisionat de la SIF5. Nu a tolerat repetatele incalcari ale legii comite de Ciurezu&Co.

      Nu doar Buica e interpusul lui Dragoi. Toti sunt. Inclusiv Radu Hanga, Dan Paul si Remus Vulpescu.

      Care incalcari de lege ale lui Ciurezu? Vrei sa spui ca a demisionat ca sa faca jocul incalcarilor de lege al lui Dragoi&Marcu. Asta, da, "coloana vertebrala"! Asa "coloana vertebrala" are si meduza.

      corect

      Hahahahahahahaha… Mor de ras! Nu a support at, auzi!

      Corect!

      incalcare a legii a fost la AGA tinuta pe trotuar de grupul concertat fara a avea convocator emis si buletine de vot sa pot trimite votul si eu.

      de la preluarea societatii ce ai mai incasat de la baietii destepti pentru actiunile detinute la Sif 5,dividende nada? 

      Perfect adevarat!

      Bure, esti unul din ei sau angajat de al lor? Asa reclama pe fata..

    "Evergent Investments şi Transilvania Investments ar merge împreună cu Grupul Banca Transilvania" - corectie... toate 3 actioneaza concertat prin inegalabilul SOV 2.0 Horia Ciorcila - ia vedeti ce functii detine in BT, Transi si Evergent.. nemaivorbind de sif-uri si pilonul 2 care i se inchina ca la altar ;) - doar nn pensii si metropolitan in 2 au 9% din BT ;) doar Gradinescu, Marcu de la ASF si Tanase de la BVB se prefac ca e totul in ordine... minim 3 scaune pentru Ciorcila in CA BVB inclusiv Presedintia... peste un an sa vedem cum va merge alegerea conducerii exevutive... off... vine o iarna grea...

    1. Aici m-a pierdut autorul . Sa fie singurul care nu stie ca BT= SIF2= SIF3 ? Plus toti puii de pe langa ei , companii detinute de ei sau finantate de BT.

      Mi-a placut ca si concertarea asta aparea in functie de cum bate vantul. Nu iti trebuie mai mult de 4 clase ca sa vezi ca sunt si ei concertati , doar sa existe dorinta si mai ales cojones la ASF 

      corect.

      cu un simplu desen si un copil de gradinita vede concertarea celor doi.

      piata e impartita in doua deja cu grupul BT&Sif2&Sif3 si fondurile adiacente si grupul Lakis&Dragoi&Buica&Cioaca si fondurile adiacente create special cu banii directionati din Sifuri. 

    Ia uite performanta negativa a marelui buica manager la Sif 4.

    Indicator /S1 2023 / S1 2022 

    Indicatorul lichidității curente /5,92 /6,08 

    Indicatorului gradului de îndatorare /Nu este cazul /Nu este cazul 

    Viteza de rotaţie a activelor imobilizate /0,0679 /0,0786 

    Profit net / activ net certificat (%) /2,17 /Nu este cazul 

    ROA (%) /2,16 /Nu este cazul 

    ROE (%) /2,21 /Nu este cazul 

    Tabel 7.5: Indicatori economico-financiari 

    Mod de calcul 

    Indicatorul lichidității curente - Active curente / Datorii curente 

    Indicatorului gradului de îndatorare - Capital împrumutat / Capital propriu x 100 

    Viteza de rotaţie a activelor imobilizate - Cifra de afaceri / Active imobilizate (cifra de afaceri = venituri totale (curente) ale Societății). 

    ROA - Profit net / Total active contabile (este unul dintre indicatorii principali de rentabilitate ai unei companii și măsoară eficiența utilizării activelor, din punctul de vedere al profitului obținut și arată câte unități aduce, sub formă de profit, o unitate investită în active). 

    ROE - Profit net / capitaluri proprii (este unul dintre cei mai importanți indicatori ce măsoară performanța unei companii. Indicatorul este calculat ca raport între profitul net obținut de companie și capitalurile proprii, exprimând practic modul și eficiența cu care acționarii și-au investit banii

    profesionist in stare pura. 

    Nume vehiculate...''dedate'' la rele din pruncia bursei dambovitene...acum deghizate in profesionisti.

    Transpare nevoia de a schimba peisajul uman din Consiliul BVB. Schimbarea ar putea veni chiar si pe o concertare BT cu 2 si 3. Ar fi ceva... 

    1. la 2 si 3 nu e concentrare cu BT, e subordonare fata de BT. sunt la ordin si 2 si 3, la ordinul lui Ciorcila desigur.

    e babardeala acolo la BVB pentru notorietate nu pentru renumerare.

    asociatia vietii a lui Beze cati membrii are asa pentru cultura noastra a investitorilor?

    Nu am auzit nimic despre asociatia lui impotriva cooperativei pentru a apara investitorii vechi si noi. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb