Actualizare 13:32 Iohannis: "Să vorbim despre impozitarea Bisericii mi se pare un fel de aventură fiscală"
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a vorbi în acest moment despre impozitarea Bisericii i se pare "un fel de aventură fiscală", fiind nevoie de o discuţine aprofundată, cu toţi factorii implicaţi, potrivit unor surse din presă.
"La acest moment, să vorbim despre impozitarea bisericilor mi se pare un fel de aventură fiscală", a declarat Iohannis, întrebat despre ideea lansată de fostul consilier onorific al premierului Tudose, Eugen Teodorovici, citat de News.ro.
Şeful statului a spus că este nevoie de o discuţie "aprofundată", cu cei vizaţi, astfel încât să se poată veni cu un concept, însă lucrurile nu trebuie grăbite.
(A.C.)
-------
Actualizare 12:00
Premierul Mihai Tudose l-a demis pe senatorul PSD Eugen Teodorovici din funcţia de consilier onorofic, au declarat, pentru News.ro, surse oficiale. Demiterea vine la o zi după ce Teodorovici a făcut declaraţiile pe tema posibilei impozitări a Bisericii.
(A.C.)
-------
• Teodorovici propune impozitarea unor activităţi ale Bisericii, urmând ca banii să meargă în proiecte sociale
Eugen Teodorovici, consilier onorific al primului-ministru şi fost ministrul al Finanţelor, propune impozitarea unor activităţi economice ale Bisericii Ortodoxe Române (BOR), urmând ca banii să fie direcţionaţi strict către proiecte sociale, precum construirea de orfelinate sau reabilitarea de şcoli.
Prezent la conferinţa organizată de Consiliul Naţional pentru IMM-uri cu ocazia împlinirii a 25 de ani de activitate, Teodorovici a spus, potrivit Agerpres: "Este o discuţie pe care am avut-o acum câţiva ani, în sensul de a discuta cu cei din BOR care sunt acele activităţi economice care, de comun acord, pot fi impozitate de către stat, iar suma strânsă în urma acestei impozitări să fie mai departe direcţionată spre activităţi de tip social. Este o chestiune pe care şi Biserica şi populaţia şi statul român o pot accepta, pentru că este o direcţionare clară a unei sume de bani către nevoi pe care această ţară le are".
El a precizat că nu a făcut o evaluare asupra sumei ce s-ar putea colecta de la Biserică, însă la nivel de ţară ar fi destul de importantă.
Consilierul guvernamental a adăugat că, la primele discuţii, reprezentanţii Bisericii s-au arătat deschişi, astfel că subiectul ar trebui reluat.
Teodorovici, care este şi senator PSD, a adăugat: "Repet, este o discuţie care a început atunci şi nu a apucat să fie concretizată, dar e o discuţie la care şi ei au fost deschişi, pentru că banii nu erau luaţi de stat, ci rămâneau mai departe la Biserică, dar erau direcţionaţi clar către un tip de activităţi cu caracter social".
Fostul ministru de Finanţe a dat câteva exemple de proiecte care ar putea fi finanţate din aceşti bani, precum: construirea de orfelinate, reabilitarea de şcoli, centre de plasament, proiecte pentru oameni în vârstă sau oameni nevoiaşi.
Teodorovici a conchis: "România are bani. România nu are voie să spună că nu are bani. Din păcate, este o ruptură foarte mare între faptul că există bani şi felul în care se cheltuiesc banii. Iar dacă mergem prin ţară, vedem oameni care au nevoie, de la cei mici, la cei în vârstă".
• Dragnea nu susţine impozitarea veniturilor bisericii
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că nu susţine impozitarea veniturilor bisericii.
Dragnea a spus, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă s-a discutat în coaliţia de guvernare despre impozitarea veniturilor bisericii şi dacă el susţine acest lucru: "Eu zic totuşi să încercăm să mai păstrăm nişte instituţii în România, cel puţin să le ajutăm să existe. Nu susţin această variantă (impozitarea veniturilor bisericii - n.r.). O să se supere unii, dar eu nu susţin varianta asta. Eu ştiu că nu s-a discutat asta în coaliţie şi eu nici nu vreau să discut lucrurile astea".
1. Bine
(mesaj trimis de D în data de 15.07.2017, 09:41)
Are dreptate dar cu siguranta va deranja
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2017, 10:13)
Biserica ar putea lua initiativa de asigura WC-uri civilizate in scoli!
Cum vor primi autorizatii de functionare scolile cu WC-uri in fundul curtii, fara apa curenta ?
Biserica are activitati neimpozitate si noi inregistram accidente in WC-urile unor scoli?
Ar trebui sa aratam ca ne pasa de conditiile de igiena din scolile rurale!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2017, 12:13)
Istetule! ti-ai gasit sa se ocupe preotul de WC-uri si primarul /satenii de crasmele insirate de-a lungul satului?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2017, 14:34)
Foarte interesant ca tov Teodorovici a si indrumat unde sa se duca incasarile din acele taxe,ca sa nu para ca bate campii sau sa nu ii sara lumea in cap.Degeaba a albit,ca minte tot nu a capatat.Sa mai treaca pe la biserica!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2017, 15:01)
istetiilor,daca exista o transparenta in toate acivitatiile bisericii,si ateii o sa.si faca cruce de ce manevre trec pe sub altar. de la politica pina la coruptie.
5. fără titlu
(mesaj trimis de Vanat în data de 15.07.2017, 16:45)
Si totusi,ramane intrebarea - DE CE nu ar trebui impozitate veniturile bisericii? Este imoral? Este fara temei social sau economic sau etic? Ce merite deosebite are biserica ca sa beneficieze de statut special in cadrul societatii?
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2017, 16:53)
Ce inseamna ,cand parasesti capitala,sa o faci doar cu avionul ,chiar si cand te duci prin tara,ca politician!Politicianul de fata nu stie cate biserici de tara exista si ,mai ales,cate dintre ele numara cateva zeci de familii.Multi dintre locuitorii acestor sate sunt fosti lucratori in CAP - uri( colectiv) ,care au pensii mizere.Puneti- le taxe nenorocitilor alora ,ca impozitul pus pe serviciul biserucesc,automat se rasfrange asupra fostului CAP - ist.Dar asa e cand vezi doar bisericile din Bucuresti si pe cele din cateva irase mai mari....