Suspendarea pe termen nedefinit de la tranzacţionare a acţiunilor "Rompetrol" la Bursa de Valori Bucureşti - măsură recomandată de ziarul "BURSA" de marţi - nu-şi găseşte temeiul legal, a conchis ieri Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Ziarul "BURSA" a opinat, la începutul săptămînii, că Bursa de Valori nu mai poate menţine o piaţă ordonată pentru acţiunile "Rompetrol", deoarece scandalul în jurul societăţii emitente a depăşit marginile Justiţiei şi a intrat în faza unei isterii politice în care s-au antrenat partidele. Observînd că PSD vrea să atragă în scandal inclusiv Parlamentul European, ziarul "BURSA" susţine că scandalul a intrat în faza unor declaraţii politice cu impact asupra preţului acţiunilor, informaţii care nu mai pot urma circuitul tehnic normal de "disclosure" pe monitoarele brokerilor şi că, deci, nu mai poate fi asigurată transparenţa caracteristică Bursei - diseminare şi percepţie egală a informaţiilor printre investitori.
Deşi acceptă că opinia ziarului "BURSA" ridică o problemă reală, preşedintele CNVM Gabriela Anghelache spune că nu a putut găsi un temei legal pentru suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor "Rompetrol".
Preşedintele CNVM spune că subiectul a intrat pe ordinea de zi a dezbaterilor şedinţei de ieri a Comisiei. Conform domniei sale, membrii CNVM au apreciat că problema "Rompetrol", fiind inedită, nu îşi găseşte soluţia în normele existente, ceea ce face să fie atacabilă în Justiţie o măsură de suspendare de la tranzacţionare, care ar putea fi apreciată drept abuzivă.
Deşi acesta pare un răspuns chibzuit la prima vedere, credem că pasivitatea în caz prezintă riscuri majore. În opinia noastră, faza în care se află scandalul "Rompetrol" este manipulatorie prin sine, dînd posibilitatea oricărui politician interesat (sau unui investitor printr-un politician corupt) să-şi calculeze o intervenţie politică prin care să scuture preţul acţiunilor cum ai scutura o scoarţă de praf.
Şi, chiar, fie şi că acest risc nu s-ar actualiza, intermitenţa accentuată a tranzacţionării acţiunilor "Rompetrol" - (au fost suspendate în ritm de cel puţin o dată pe săptămînă, dacă nu şi de două ori, în ultima perioadă de cîteva luni) - ar justifica retragerea din piaţă pentru un timp.
Dar principala noastră observaţie continuă să fie faptul că, acum, cotaţia "Rompetrol" reprezintă un delir bursier determinat de o isterie politică, declanşată sub eticheta de "combatere a corupţiei".
De aceea, întrucît înţelegem că "Rompetrol" va fi menţinută la tranzacţionare totuşi, propunem ca simbolul "RRC" pe care i l-a alocat Bursa de Valori să fie completat cu iniţialele "CCR", reprezentînd prescurtarea de la "Combaterea Corupţiei în România".
Astfel, afişînd "RRC-CCR" la tranzacţionare, Bursa de Valori i-ar informa pe investitori, în mod onest, că acolo cotează un proces politic. Deci, să nu aibă vreo pretenţie de piaţă organizată.