Susţinerea politică, decisivă pentru alegerile de la FRF

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 26 noiembrie 2013

Susţinerea politică, decisivă pentru alegerile de la FRF

Fotbalul autohton va avea, începând din ianuarie anul viitor, o cu totul altă conducere, Mircea Sandu urmând să iasă din scenă la începutul lui 2014, când vor fi organizate alegeri la FRF. Până de curând, Gică Popescu era favorit pentru ocuparea acestui post, dar alegerile de la Liga Profesionistă de Fotbal au demonstrat că favoriţii pot fi foarte uşor învinşi atunci când contracandidaţii se bucură de "încurajări" de la cel mai înalt nivel. Susţinut de premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea, Gino Iorgulescu l-a învins clar pe fostul preşedinte Dumitru Dragomir. Văzut ca un reformator al fotbalului de la noi, Gică Popescu are o problemă: nu mai beneficiază de susţinere politică în acest moment. În perioada cât a finanţat pe Chindia Târgovişte, Popescu a avut relaţii foarte bune cu conducerea PDL Dâmboviţa, dar, între timp, au avut loc alegeri care au dus la schimbarea puterii politice. În lumea fotbalului se vorbeşte tot mai insistent de o candidatură a generalului Anghel Iordănescu, fost senator PSD şi UNPR, intens susţinută de politicieni. În repetate rânduri Iordănescu a anunţat că nu va candida împotriva foştilor săi elevi, dar oricând pot apărea schimbări, mai ales că fostul antrenor pare tentat să revină aproape de fenomenul fotbalistic. De altfel, mai mulţi posibili candidaţi au anunţat că, în cazul în care Iordănescu îşi va depune candidatura, ei se vor retrage din cursă. Faptul că alegerile pot avea loc în mai puţin de două luni a dus la precipitarea lucrurilor. Până acum există doar două candidaturi: Gică Popescu şi Răzvan Burleanu (preşedintele Federaţiei de Minifotbal). Dacă primul e susţinut de preşedintele în funcţie şi de majoritatea membrilor Generaţiei de Aur, cel de-al doilea candidat este recomandat de rezultatele foarte bune ale federaţiei pe care o conduce, ţara noastră fiind cvadruplă campioană europeană la minifotbal. Popescu este convins că Iordănescu nu va candida: "Nu cred că nea Puiu va candida, după ce noi am avut o discuţie cu dânsul şi a fost foarte foarte hotărât să vină alături de noi în acest proiect. Şi a declarat că n-ar putea să candideze cu copiii dânsului. Avem o relaţie extraordinară cu nea Puiu. Nu mi-l pot imagina un contracandidat al nostru." Adrian Porumboiu, Dumitru Dragomir şi fostul şef al arbitrilor Vasile Avram sunt celelalte nume vehiculate - ultimul a scăpat de o mare problemă fiind achitat în dosarul "Mită în Elicopter"- dar, cum am mai precizat, aceştia pot renunţa înainte să intre în luptă.

Aflat în campanie de mai mult timp, Gică Popescu nu este deranjat de devansarea alegerilor, din contră: "Ştiam dinainte de baraj că erau două posibilităţi. Ca alegerile să se desfăşoare în vară, dacă echipa naţională s-ar fi calificat la Campionatul Mondial. Lucru care mie mi se pare foarte corect, dacă echipa naţională s-ar fi calificat, trebuia condusă de Mircea Sandu. Cum echipa naţională nu s-a calificat, ar fi foarte important ca aceste alegeri să se desfăşoare cât mai repede cu putinţă. După cum ştim cu toţii, în februarie este tragerea la sorţi a preliminariilor pentru campionatul european şi normal ar fi ca noua conducere a Federaţiei Române de Fotbal să poată să-şi pregătească lucrurile pentru noua campanie de calificare.(...) Eu nu mă consider noul preşedinte al FRF, atâta timp cât există competiţie. Şi dacă intră în competiţie numele vehiculate în presă, va fi o competiţie dificilă. Nu îmi pot permite să mă consider învingător, indiferent de numele adversarilor. Să conteze programul candidatului. Să nu se voteze numai pe nume, să se ţină cont de program. În primul rând, să ţinem cont de program, după aceea de nume. Am muncit enorm la program în aceste ultime săptămâni. Lucrăm intens la acest program. Cred că atuul candidaturii echipei mele va fi acest program".

După alegerile de la LPF mai mulţi conducători de club din Liga 1 au admis că fără implicarea guvernanţilor, care să adopte o strategie de salvare a sportului autohton, în curând multe cluburi vor fi obligate să-şi închidă porţile. În acest context, alegerile de la FRF devin foarte interesante chiar şi pentru observatorii mai puţin pasionaţi de sportul rege. Cu siguranţă că în Adunarea Generală a FRF nu vor veni politicieni să voteze sau să ţină discursuri, de altfel implicarea directă ar atrage instantaneu o suspendare de la UEFA şi FIFA, dar, conform unor surse din lumea fotbalului, există destule modalităţi de a-i convinge pe delegaţi, sunt peste 300 de membri afiliaţi, să voteze cu un anume candidat. Nu e un secret pentru nimeni că majoritatea echipelor din ligile inferioare sunt susţinute din bugetele primăriilor, deci contactul cu politicul este inevitabil în aceste cazuri.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb