Spania, a patra economie a zonei euro, a înregistrat un avans mai ridicat decât se estima în trimestrul al treilea din 2021, datele sugerând că redresarea a accelerat în a doua parte a anului, înainte de apariţia variantei Omicron a coronavirusului, transmit Bloomberg şi MarketWatch.
În ritm anual, PIB-ul Spaniei a crescut cu 3,4% în perioada iulie-septembrie 2021, faţă de o expansiune de 2,7% previzionată iniţial, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INE), conform Agerpres.
Unii economişti au pus sub semnul întrebării cifrele iniţiale publicate de INE, argumentând că diversele date indică o redresare mai robustă, după declinul record din 2020. Spania a fost una dintre economiile cele mai afectate de pandemie anul trecut, PIB-ul înregistrând o scădere de 11%.
Ieri, Institutul Naţional de Statistică a informat că revizuirea în creştere a datelor din trimestrul al treilea din 2021 vine în urma avansului peste aşteptări al cheltuielilor gospodăriilor şi al exporturilor.
Săptămâna aceasta, FMI a înrăutăţit prognoza privind creşterea PIB-ului Spaniei în 2021 şi în 2022, la 4,6%, respectiv 5,8%, din cauza efectelor pandemiei asupra sectorului serviciilor şi a perturbărilor din lanţurile globale de aprovizionare.
În ritm trimestrial, PIB-ul Spaniei a crescut cu 2,6% în perioada iulie-septembrie 2021, faţă de o expansiune de 2% previzionată iniţial.
"Întotdeauna am ştiut că datele nu reflectă întregul tablou, după atenuarea considerabilă a restricţiilor în trimestrul al treilea din 2021 şi a redeschiderii turismului" a apreciat Melanie Debono, economist la Pantheon Macroeconomics. Aceasta a adăugat: "Revizuirea datelor arată că economia spaniolă încă este cu aproximativ 6% sub nivelul de dinaintea pandemiei, mult sub cifrele din alte economii importante ale zonei euro".
Din cauza restricţiilor, ritmul de creştere a PIB-ului Spaniei ar urma să încetinească în ultimele luni din 2021. "Previzionăm un avans trimestrial al economiei spaniole de numai 1% în perioada octombrie-decembrie 2021, şi de 0,2% în primul trimestru din 2022", a estimat Debono.
• Spania menţine până în mai 2022 reducerile de taxe din sectorul energiei
Spania va extinde până în luna mai 2022 reducerile de taxe adoptate pentru a atenua impactul creşterii facturilor la energie asupra consumatorilor, a anunţat recent purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Madrid, Isabel Rodriguez.
Extinderea pachetului de măsuri, care au fost introduse în iunie şi urmau să expire la finalul anului, va avea un impact de aproximativ două miliarde de euro în primele luni din 2022, a spus Rodriguez.
Cererea solidă pentru energie, pe fondul redresării activităţii economice în urma pandemiei, întreruperile în aprovizionare şi stocurile scăzute au dus un nivel record al preţurilor gazelor naturale şi electricităţii în Europa şi este puţin probabil ca ele să scadă înainte de finalul iernii.
Ministrul Energiei şi Mediului, Teresa Ribera, a afirmat: "Perspectivele preţurilor energiei electrice nu sunt deloc promiţătoare. Este esenţial să menţinem reducerile şi suspendările de taxe care sunt reflectate în facturile noastre la electricitate".
Oficialul a adăugat că până în 30 aprilie va fi menţinută la 10% cota redusă de TVA la facturile la energie (de la 21%), în timp ce taxa specială pentru electricitate va rămâne la 0,5%. De asemenea, taxa de generare de 7% va rămâne suspendată până la 31 martie.
Ca să-i protejeze pe consumatorii casnici, afectaţi de creşterea preţurilor electricităţii, Guvernul de la Madrid va plăti o subvenţie de 90 de euro gospodăriilor defavorizate, pe perioada iernii.