Members Exchange (MEMX), o nouă bursă de acţiuni din SUA, a fost lansată la data de 21 septembrie, susţinută de marile firme de pe Wall Street, care sunt clienţi importanţi ai pieţelor tradiţionale New York Stock Exchange (NYSE) şi Nasdaq.
Misiunea noii burse, care a devenit a 15-a din SUA, este să îmbunătăţească industria de profil prin inovaţie tehnologică, o complexitate redusă şi taxe mai mici, conform MEMX.
Printre investitorii MEMX - piaţă creată în ianuarie 2019 - se numără mari bănci, precum JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp., Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley, UBG Group AG, dar şi BlackRock Inc., cel mai mare administrator de fonduri din lume. Piaţa mai are susţinerea unor brokeri online importanţi - Charles Schwab Corp., Fidelity, TD Ameritrade, Jane Street Capital şi a formatorilor de piaţă precum Citadel Securities şi Virtu Financial.
Board-ul MEMX declară: "Suntem încântaţi că avem susţinerea unor firme influente, cu experienţă, care înţeleg dinamica pieţelor de acţiuni din SUA. Investiţia lor reprezintă validarea continuă a modelului MEMX".
Jonathan Kellner, directorul executiv al MEMX, declara în luna august, citat de Reuters, că piaţa pe care o conduce va rezolva problema taxelor, subliniind: "Pe partea comisioanelor pentru tranzacţii vom face o concurenţă agresivă, ca să atragem multe ordine".
Lansarea MEMX a fost amânată din cauza pandemiei de Covid-19, data stabilită iniţial pentru debut fiind 24 iulie.
De la momentul creării sale, în 2019, MEMX a atras peste 135 de milioane de dolari şi mai bine de 40 de membri. Piaţa cu sediul în New Jersey a luat fiinţă după ani în care brokerii şi alţi participanţi din industria de profil s-au plâns în legătură cu taxele percepute de burse pentru date şi conectivitate, şi pe care le consideră "nejustificat de mari".
Conform Reuters, iniţial, MEMX va oferi datele sale de piaţă şi va face reduceri mari pentru brokerii care aduc lichiditate, urmărind să câştige teren în defavoarea NYSE (piaţă controlată de Intercontinental Exchange), Nasdaq şi Cboe Global Markets.
Potrivit afirmaţiilor lui Kellner, MEMX îşi va "normaliza" comisioanele odată ce va atrage un volum însemnat de tranzacţii, însă taxele respective vor fi "extrem de competitive". În plus, spune Kellner, MEMX va fi o piaţă transparentă în privinţa modului de stabilire a comisioanelor.
"Vom fi agresivi ca să atragem un aflux de ordine, astfel încât oamenii să poată experimenta piaţa noastră", conchide oficialul MEMX.
Şi Jason Sippel, şef al departamentului de acţiuni globale din cadrul JPMorgan Chase, a declarat citat de Wall Street Journal: "Noi am fost destul de vocali în legătură cu creşterea costurilor aferente datelor furnizate de pieţe. Reducerea costurilor datelor va aduce beneficii tuturor clienţilor noştri".
În ziua lansării, la MEMX au fost tranzacţionate şapte companii, printre care Alphabet Inc. (deţinătorul Google), BlackBerry Ltd. şi Exxon Mobil Corp. MEMX are în plan ca, începând din 29 septembrie, pe platforma sa să fie tranzacţionate toate acţiunile listate în SUA.
Lansarea Members Exchange a urmat debutului recent (în 9 septembrie) al Long- Term Stock Exchange (LTSE), cu sediul în San Francisco, care se va concentra pe companiile şi investitorii ce au o viziune pe termen lung. În prezent, la LTSE pot fi tranzacţionate toate acţiunile cotate pe pieţele din SUA, iar noua platformă aşteaptă listări, sperând că societăţile o vor prefera pieţelor tradiţionale New York Stock Exchange şi Nasdaq, în condiţiile în care se concentrează pe promovarea creşterii pe termen lung. Long Term Stock Exchange trebuia să fie lansată în primul trimestru din anul curent, însă şi inaugurarea acesteia a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus. Piaţa LTSE este susţinută de firmele de investiţii din Silicon Valley, iar debutul său a venit în contextul în care startup-urile tehnologice din SUA au dorit de multă vreme să fie revizuit procesul de listare a firmelor.
În ziua lansării, la LTSE au avut loc tranzacţii de circa 117,7 milioane de dolari (283.765 acţiuni), conform Bloomberg.
Tot luna aceasta, mai precis în 25 septembrie, este aşteptată lansarea MIAX Pearl Equities, după care totalul pieţelor ce operează în SUA va ajunge la 16.
În luna august, Thomas P. Gallagher, preşedintele-director executiv al Miami International Holdings Inc. (MIH), compania-mamă a MIAX Pearl Equities, afirma: "Vom lansa în curând MIAX Pearl Equities, prima noastră piaţă de acţiuni. (...) Va fi o bursă transparentă, o platformă cu taxe reduse, pe care multe firme le-au aşteptat de ceva vreme".
Debutul celor trei burse de valori noi în Statele Unite ale Americii urmăreşte să reducă din cota de piaţă a giganţilor New York Stock Exchange şi Nasdaq, care au avut beneficii majore de pe urma volumelor mari de tranzacţii din timpul pandemiei de coronavirus.