Organizaţia SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) a publicat recent pe site-ul său un comunicat fără precedent în istoria sa de 41 de ani.
"SWIFT şi partenerii săi interesaţi au primit cereri pentru a deconecta instituţii şi ţări întregi de la reţeaua sa", se arată în comunicatul de presă, precizându-se că cele mai recente cereri au vizat Israelul şi Rusia.
După ce se aminteşte că "SWIFT este o companie cooperativă globală înfiinţată după legile Belgiei", al cărui scop este "crearea unui sistem global de transmitere a mesajelor financiare şi decontare a tranzacţiilor internaţionale", reprezentanţii organizaţiei arată că "regretă presiunile la care este supusă aceasta", presiuni care pot "submina caracterul sistemic al serviciilor pe care le oferă".
Conform datelor de pe site-ul SWIFT, compania a fost înfiinţată în 1973 pentru a facilita transmiterea în siguranţă a datelor privind tranzacţiile financiare şi decontarea lor internaţională, iar în prezent la reţeaua SWIFT sunt conectate peste 10.500 de bănci, instituţii financiare şi companii din peste 200 de ţări.
În martie 2012, în urma impunerii sancţiunilor împotriva Iranului, SWIFT a exclus din reţeaua sa băncile iraniene, pe baza unei reglementări a Uniunii Europene.
Dincolo de marele semn de întrebare reprezentat de includerea Israelului între ţările vizate de excluderea din sistemul SWIFT, în cazul Rusiei pare să existe unanimitate în ceea ce priveşte emitentul cererii.
Revista germană online Deutsche Wirtschafts Nachrichten scrie că "incidentul arată disponibilitatea americanilor de a acţiona în spatele cortinei şi dincolo de lege pentru urmărirea propriilor interese". Opiniile cititorilor presei financiare internaţionale se îndreaptă în aceeaşi direcţie.
Pentru analistul american Martin Armstrong, "încercarea nesăbuită a lui Obama de a exclude Rusia din economia globală reprezintă o declaraţie de război, deoarece este prima dată când se încearcă adoptarea unor astfel de măsuri între puteri globale".
Deocamdată SWIFT a rezistat presiunilor, precizând că "orice decizie de impunere a unor sancţiuni asupra ţărilor sau entităţilor individuale este responsabilitatea autorităţilor guvernamentale competente", iar SWIFT, fiind o organizaţie cu sediul în Uniunea Europeană, se supune legilor europene.
"SWIFT nu va răspunde cererilor individuale şi presiunilor pentru deconectarea instituţiilor financiare de la reţeaua sa", se mai arată în comunicatul de presă.
Ce va urma? Va ceda UE în faţa presiunilor americane şi va adopta o rezoluţie la fel ca în cazul Iranului, cu toate că se confruntă cu efectele deosebit de negative ale sancţiunilor de până acum, impuse şi acestea tot ca urmare a presiunilor de la Washington?
Sau Rusia este prea mare pentru un "tratament" similar, iar Uniunea Europeană, în frunte cu Germania, va "dezerta" de pe frontul de la Răsărit?
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.10.2014, 12:19)
Cine oare sa ceara asa ceva? Cine-i asa de "idiot" sa faca presiune intr-o atare directie? Cine tot aplica sanctiuni si amenzi bancilor ca nu vor sa faca "sluji"? Cine tot aplica sanctiuni tarilor in lume si impune embargouri comerciale, bashka mai impinge de la spate si alti catei libidinosi decerverati sa faca astfel incit sa se mentina atmosfera?!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.10.2014, 12:21)
Ghici steluțe si dunguțe pe drapel cine-i !!!